# 10 Salátarecept (1)
A saláta recepteket én is elkészítettem, de nosalty.hu oldalról származnak! További jó receptekért nézzetek be! Fontosnak tartottam kiírni, mert mint mindenki én sem csak saját fejemből szedek recept ötleteket. :)
Annyi, hogy figyeljetek oda a receptkészítésnél, hogy sovány tej, hús termékekből dolgozzatok, ha diétáztok! Az adagokat meg ne említsem..
1. Avokádós tésztasaláta
- 15 dkg tészta (gm tészta)
- 1 kicsi avokádó
- 0,5 citrom leve
- 1-1 ek friss petrezselyem, snidling, tárkony
- 1 gerezd fokhagyma
- néhány szem apró paradicsom
- 2-3 csipet só
Elkészítés
- A tésztát bő, forró, sós vízben kifőzzük. Hideg vízzel leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük.
- Amíg a tészta fő, az avokádót megmossuk, félbevágjuk, kikanalazzuk a húsát. Meglocsoljuk a citromlével, sózzuk, hozzáadjuk a finomra vágott fűszereket.
- A fokhagymát finomra vágjuk, pici sót szórunk rá, és a kés lapjával elhúzva pépesítjük. Ezt is hozzáadjuk az avokádóhoz, villával jól összedolgozzuk.
- A paradicsomokat félbevágjuk, és a tésztával együtt beleforgatjuk az avokádókrémbe.
2. Tésztasaláta
Hozzávalók
- 25 dkg durum tészta (gm tészta)
- 5 dkg sárgarépa
- 2 közepes db újhagyma
- 30 dkg kígyóuborka
- 5 dkg trappista sajt
- 5 dkg edami sajt
- 10 dkg sonka
- 10 dkg füstölt pulykamell sonka
- 340 g konzerv csemegekukorica
- 2 dl főzőtejszín
- 2 dl tejföl
- 0.5 tk kapor
- 0.5 csokor petrezselyem
- só ízlés szerint
Elkészítés
- A tésztát 5-6 perc alatt készre főzzük. Az újhagymát felkarikázzuk egészen vékonykára, a zölddel együtt (zöldből félreteszünk egy picit a díszítéshez).
- Kígyóubit felkockázzuk, sonkákat csíkokra vágjuk, sajtokat lereszeljük. Utóbbit kockázhatjuk is, ha úgy szimpatikusabb. Petrezselymet apróra vágjuk.
- Fogunk egy nagyobb tálat, melyben a sárgarépa forgácsot, az újhagymát, a kígyóubit, a sajtokat, a sonkákat, a kukoricát és a petrezselymet összekeverjük. Hozzáadjuk a lecsepegtetett színes zöldséges tésztánkat.
- Külön tálkában összekeverjük a főzőtejszínt a tejföllel. Hozzáadjuk a sót, kaprot.
- Az így kapott öntetet ráöntjük a zöldséges tésztánkra, jól összekeverjük, kicsit lehűtjük, megszórjuk a zöldhagymával, és jól megesszük. :)
3. Hagymás-ecetes burgonyasaláta
Hozzávalók
Elkészítés
- A burgonyát sós vízben héjastól megfőzzük, lehűtjük, meghámozzuk, felkarikázzuk kb. 1/2 cm-es karikákra.
- Egy tálban rétegezve lerakjuk: burgonya, frissen őrölt bors, felkarikázott lilahagyma.
- Ha minden elfogyott, a vízből, cukorból, ecetből salátalevet készítünk és nyakonöntjük a krumplit.
- Lefedve, lehűtjük. Mindenképpen jót tesz neki, ha legalább fél napot áll, összeérik.
4. Édesburgonya saláta, tahini, rukkola, avokádó
Hozzávalók
Édesburgonya
- 3 db édesburgonya
- 2 ek olívaolaj
- 1 teáskanál fahéj
- 1 teáskanál rozmaring
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
Saláta
- 50 g rukkola
- 50 g madársaláta
- 2 közepes db újhagyma
- 1 közepes db avokádó
- 10 dkg feta sajt
Elkészítés
Édesburgonya
- Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
- Megtisztítjuk az édesburgonyákat, és apró kockákra vágjuk.
- Egy tepsire szórjuk és fűszerezzük, meglocsoljuk olívaolajjal, és 20-30 perc alatt ropogósra sütjük őket.
Saláta
- Az avokádót, fetát és az újhagymákat felkockázzuk, és egy nagy tálba helyezzük a salátákkal.
Öntet
- Egy befőttes üvegben összerázzuk a lereszelt fokhagymát egy lime levével és az összes többi hozzávalóval, majd az egészet a salátára öntjük.
- Hozzáadjuk az édesburgonya kockákat, és még melegen tálaljuk.
5. Görög saláta
Hozzávalók
- 6 közepes db paradicsom
- 0.5 db kígyóuborka
- 20 db fekete olajbogyó
- 200 g feta sajt
- 1 közepes fej lila hagyma
- 2 teáskanál olívaolaj
- oregánó ízlés szerint (morzsolt)
Elkészítés
- A paradicsomokat félbe, majd negyedekre vágjuk, az uborkát szeleteljük.
- A feta sajtot egyforma kockákra vágjuk, a lilahagymát szeleteljük.
- Tálba tesszük a hozzávalókat, olívaolajjal locsoljuk és morzsolt oregánóval hintjük.
6. Téli gyümisaláta
Hozzávalók
- 1 db ananász (friss, érett)
- 3 közepes db alma
- 4 db kivi
- 1 db narancs
- 5 db mandarin
- 1 db gránátalma
- 2 db banán
- 3 ek citromlé
- 3 ek méz (vagy ízlés szerint édesítőszer)
Elkészítés
- Készítsünk elő egy méretes, lezárható műanyagtálat.
- Az ananász, narancs, mandarin, kivi héjrészét távolítsuk el, majd daraboljuk őket közel azonos nagyságúra, s tegyük az előkészített tálba. (Az ananász középső, fás részét se felejtsük el kivágni!)
- Szemezzük rá a gránátalma magjait, ügyelve arra, hogy fehér rész ne maradjon rajtuk, mert az nagyon keserű.
- Mossuk meg almákat is, magházukat távolítsuk el, majd ezt is szeleteljük fel. Ugyanígy járjunk el a banánnal is. (Ezek a levegőn gyorsan megbarnulnak, ezért csak a többi gyümölcs után daraboljuk őket.)
- Kanalazzuk egyenletesen a saláta tetejére a citromlevet, majd a mézet, és óvatosan forgassuk össze az egészet.
- Lezárva, hűtőben legalább egy éjszakán át hagyjuk érni.
- Fogyasztás előtt, még egyszer alaposan keverjük össze az egészet.
7. Gyümisaláta öntettel
Hozzávalók
- 4 db mandarin
- 2 db alma
- 3 db kivi
- 10 dkg magozott meggy
- 2 ek méz
- 1 csomag vaníliás pudingpor (vagy 1 cs expressz vanília desszertöntet)
Elkészítés
- A gyümölcsöket megpucoljuk, alma magházát kiszedjük.
- Kivit, almát felkockázzuk.
- A gyümölcsöket 2 ek mézzel összekeverjük.
- 1-2 órára hűtőbe rakjuk lefedve, így a gyümölcsök pici levet eresztenek, összeérnek.
- Tálalás előtt elkészítjük leírás szerint a desszertöntetet, és a tálkákba kiszedett gyümölcsökön elosztjuk.
8. Kertész saláta
Hozzávalók
- 2.5 ek almaecet
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 1 csipet cukor
- 2.5 ek napraforgó olaj
- 0.5 csokor metélőhagyma
- 1 ek ecetes torma (ízlés szerint)
- 200 g retek
- 0.5 közepes db kígyóuborka
- 1 közepes db lila hagyma
- 1 közepes fej jégsaláta
Elkészítés
- A dresszinghez az ecetet elkeverjük a sóval, borssal és a cukorral. Hozzákavarjuk az olajat. A metélőhagymát megmossuk, vékony gyűrűkre vágjuk, és a dresszinghez kavarjuk. Tormával ízesítjük.
- A retket és az uborkát megtisztítjuk, mossuk, majd vékony szeletekre vágjuk. A hagymát meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk. A salátát megtisztítjuk, mossuk, falatnyi darabokra vágjuk. Az egészet egy edénybe tesszük, és elkeverjük a dresszinggel. Ha szükséges, sóval, borssal ízesítjük.
9. Quinoa saláta
Hozzávalók
- 0.5 bögre quinoa
- 1 közepes db fehér hagyma (mint minden mediterrán saláta, ez is lilahagymával az igazi, de az éppen nem volt itthon)
- 15 db fekete olajbogyó
- 15 db koktélparadicsom
- 0.5 közepes db csemegeuborka
- 75 g feta sajt (én egy 200 grammos csomagnak kevesebb, mint felét vágtam bele)
- 1 kk só
Elkészítés
- A quinoát több lében megmossuk, majd a leírás szerint, sós vízbe odatesszük főni.
- Amíg ez fő, addig összevágjuk a többi hozzávalót: a hagymát, paradicsomot, olajbogyót, uborkát és feta sajtot felkockázzuk, s egy nagyobb tálban összekeverjük. A hozzávalók között szándékosan nem tüntettem fel semmiféle fűszert, ugyanis a saláta ezek nélkül is ízletes lesz.
- Amikor a quinoa megfőtt, alaposan leszűrjük, és hozzáadjuk a salátához. Jó étvágyat!
10. Vegyes hagymasaláta
Hozzávalók
- 400 g vöröshagyma
- 400 g lila hagyma
- 12 db újhagyma (zölddel együtt)
- só ízlés szerint
- négyszínű bors ízlés szerint (frissen darálva)
Szósz
- 6 ek balzsamecet
- 400 g tejföl (12%)
- 100 g majonéz (light)
Elkészítés
- Vöröshagymát, lila hagymát félkarikákra vágjuk. Krokodilkönnyeket potyogtatva belemorzsoljuk egy nagy tálba úgy, hogy szétessen karikákra.
- Újhagymát félcentis darabokra aprítjuk, a zöldjével együtt. (Ez abból az aspektusból különösen takarékos megoldás, hogy a csomagban árult újhagymáról én bizony rendszeresen lecibálom a zöldet bevásárláskor - na most nem kell.) Hozzáadjuk a többi hagymához.
- Penetránsan sózzuk, hiszen a később hozzáadott tejföl elég szépen tompítja a hatást. A frissen őrölt tarka bors is most mehet bele emberes mennyiségben - persze ízlés szerint.
- Az így kapott mixet 2-3 órán át hagyjuk pihenni a hűtőben. A só picit megszikkasztja a hagymákat, a bors pedig szépen 'beleérik'.
- A balzsamecetet a tejföllel és a majonézzel összekeverjük. Majd ezt a kombinációt szépen ráborítjuk a hagymakeverékre, ismét hagyjuk pár órát állni, hogy ismerkedjenek egymással.
További tippek a következő salátareceptes bejegyzésben!
0 Megjegyzések