#10 salátarecept (1)

# 10 Salátarecept (1)


A saláta recepteket én is elkészítettem, de nosalty.hu oldalról származnak! További jó receptekért nézzetek be! Fontosnak tartottam kiírni, mert mint mindenki én sem csak saját fejemből szedek recept ötleteket. :) 

Annyi, hogy figyeljetek oda a receptkészítésnél, hogy sovány tej, hús termékekből dolgozzatok, ha diétáztok! Az adagokat meg ne említsem..


1. Avokádós tésztasaláta



Hozzávalók

  • 15 dkg tészta (gm tészta)
  • 1 kicsi avokádó
  • 0,5 citrom leve
  • 1-1 ek friss petrezselyem, snidling, tárkony
  • 1 gerezd fokhagyma
  • néhány szem apró paradicsom
  • 2-3 csipet só

Elkészítés

  1. A tésztát bő, forró, sós vízben kifőzzük. Hideg vízzel leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük.
  2. Amíg a tészta fő, az avokádót megmossuk, félbevágjuk, kikanalazzuk a húsát. Meglocsoljuk a citromlével, sózzuk, hozzáadjuk a finomra vágott fűszereket.
  3. A fokhagymát finomra vágjuk, pici sót szórunk rá, és a kés lapjával elhúzva pépesítjük. Ezt is hozzáadjuk az avokádóhoz, villával jól összedolgozzuk.
  4. A paradicsomokat félbevágjuk, és a tésztával együtt beleforgatjuk az avokádókrémbe.

2. Tésztasaláta



Hozzávalók


Elkészítés

  1. A tésztát 5-6 perc alatt készre főzzük. Az újhagymát felkarikázzuk egészen vékonykára, a zölddel együtt (zöldből félreteszünk egy picit a díszítéshez).
  2. Kígyóubit felkockázzuk, sonkákat csíkokra vágjuk, sajtokat lereszeljük. Utóbbit kockázhatjuk is, ha úgy szimpatikusabb. Petrezselymet apróra vágjuk.
  3. Fogunk egy nagyobb tálat, melyben a sárgarépa forgácsot, az újhagymát, a kígyóubit, a sajtokat, a sonkákat, a kukoricát és a petrezselymet összekeverjük. Hozzáadjuk a lecsepegtetett színes zöldséges tésztánkat.
  4. Külön tálkában összekeverjük a főzőtejszínt a tejföllel. Hozzáadjuk a sót, kaprot.
  5. Az így kapott öntetet ráöntjük a zöldséges tésztánkra, jól összekeverjük, kicsit lehűtjük, megszórjuk a zöldhagymával, és jól megesszük. :)


3. Hagymás-ecetes burgonyasaláta



Hozzávalók


Elkészítés

  1. A burgonyát sós vízben héjastól megfőzzük, lehűtjük, meghámozzuk, felkarikázzuk kb. 1/2 cm-es karikákra.
  2. Egy tálban rétegezve lerakjuk: burgonya, frissen őrölt bors, felkarikázott lilahagyma.
  3. Ha minden elfogyott, a vízből, cukorból, ecetből salátalevet készítünk és nyakonöntjük a krumplit.
  4. Lefedve, lehűtjük. Mindenképpen jót tesz neki, ha legalább fél napot áll, összeérik.

4. Édesburgonya saláta, tahini, rukkola, avokádó



Hozzávalók

Édesburgonya

Saláta

Öntet


Elkészítés

Édesburgonya

  1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
  2. Megtisztítjuk az édesburgonyákat, és apró kockákra vágjuk.
  3. Egy tepsire szórjuk és fűszerezzük, meglocsoljuk olívaolajjal, és 20-30 perc alatt ropogósra sütjük őket.

Saláta

  1. Az avokádót, fetát és az újhagymákat felkockázzuk, és egy nagy tálba helyezzük a salátákkal.

Öntet

  1. Egy befőttes üvegben összerázzuk a lereszelt fokhagymát egy lime levével és az összes többi hozzávalóval, majd az egészet a salátára öntjük.
  2. Hozzáadjuk az édesburgonya kockákat, és még melegen tálaljuk.


5. Görög saláta



Hozzávalók


Elkészítés

  1. A paradicsomokat félbe, majd negyedekre vágjuk, az uborkát szeleteljük.
  2. A feta sajtot egyforma kockákra vágjuk, a lilahagymát szeleteljük.
  3. Tálba tesszük a hozzávalókat, olívaolajjal locsoljuk és morzsolt oregánóval hintjük.

6. Téli gyümisaláta



Hozzávalók


Elkészítés

  1. Készítsünk elő egy méretes, lezárható műanyagtálat.
  2. Az ananász, narancs, mandarin, kivi héjrészét távolítsuk el, majd daraboljuk őket közel azonos nagyságúra, s tegyük az előkészített tálba. (Az ananász középső, fás részét se felejtsük el kivágni!)
  3. Szemezzük rá a gránátalma magjait, ügyelve arra, hogy fehér rész ne maradjon rajtuk, mert az nagyon keserű.
  4. Mossuk meg almákat is, magházukat távolítsuk el, majd ezt is szeleteljük fel. Ugyanígy járjunk el a banánnal is. (Ezek a levegőn gyorsan megbarnulnak, ezért csak a többi gyümölcs után daraboljuk őket.)
  5. Kanalazzuk egyenletesen a saláta tetejére a citromlevet, majd a mézet, és óvatosan forgassuk össze az egészet.
  6. Lezárva, hűtőben legalább egy éjszakán át hagyjuk érni.
  7. Fogyasztás előtt, még egyszer alaposan keverjük össze az egészet.

7. Gyümisaláta öntettel



Hozzávalók


Elkészítés

  1. A gyümölcsöket megpucoljuk, alma magházát kiszedjük.
  2. Kivit, almát felkockázzuk.
  3. A gyümölcsöket 2 ek mézzel összekeverjük.
  4. 1-2 órára hűtőbe rakjuk lefedve, így a gyümölcsök pici levet eresztenek, összeérnek.
  5. Tálalás előtt elkészítjük leírás szerint a desszertöntetet, és a tálkákba kiszedett gyümölcsökön elosztjuk.

8. Kertész saláta



Hozzávalók


Elkészítés

  1. A dresszinghez az ecetet elkeverjük a sóval, borssal és a cukorral. Hozzákavarjuk az olajat. A metélőhagymát megmossuk, vékony gyűrűkre vágjuk, és a dresszinghez kavarjuk. Tormával ízesítjük.
  2. A retket és az uborkát megtisztítjuk, mossuk, majd vékony szeletekre vágjuk. A hagymát meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk. A salátát megtisztítjuk, mossuk, falatnyi darabokra vágjuk. Az egészet egy edénybe tesszük, és elkeverjük a dresszinggel. Ha szükséges, sóval, borssal ízesítjük.

9. Quinoa saláta



Hozzávalók


Elkészítés

  1. A quinoát több lében megmossuk, majd a leírás szerint, sós vízbe odatesszük főni.
  2. Amíg ez fő, addig összevágjuk a többi hozzávalót: a hagymát, paradicsomot, olajbogyót, uborkát és feta sajtot felkockázzuk, s egy nagyobb tálban összekeverjük. A hozzávalók között szándékosan nem tüntettem fel semmiféle fűszert, ugyanis a saláta ezek nélkül is ízletes lesz.
  3. Amikor a quinoa megfőtt, alaposan leszűrjük, és hozzáadjuk a salátához. Jó étvágyat!


10. Vegyes hagymasaláta



Hozzávalók

Szósz


Elkészítés

  1. Vöröshagymát, lila hagymát félkarikákra vágjuk. Krokodilkönnyeket potyogtatva belemorzsoljuk egy nagy tálba úgy, hogy szétessen karikákra.
  2. Újhagymát félcentis darabokra aprítjuk, a zöldjével együtt. (Ez abból az aspektusból különösen takarékos megoldás, hogy a csomagban árult újhagymáról én bizony rendszeresen lecibálom a zöldet bevásárláskor - na most nem kell.) Hozzáadjuk a többi hagymához.
  3. Penetránsan sózzuk, hiszen a később hozzáadott tejföl elég szépen tompítja a hatást. A frissen őrölt tarka bors is most mehet bele emberes mennyiségben - persze ízlés szerint.
  4. Az így kapott mixet 2-3 órán át hagyjuk pihenni a hűtőben. A só picit megszikkasztja a hagymákat, a bors pedig szépen 'beleérik'.
  5. A balzsamecetet a tejföllel és a majonézzel összekeverjük. Majd ezt a kombinációt szépen ráborítjuk a hagymakeverékre, ismét hagyjuk pár órát állni, hogy ismerkedjenek egymással.

További tippek a következő salátareceptes bejegyzésben!

0 Megjegyzések