Életünk adalékanyagai
Nem igazán vagyunk tájékozottak avval kapcsolatban miket fogyasztunk el akár naponta. Ételeinkben rengeteg adalékanyag található meg. Első körben pár darab (9) adalékanyagot hoztam nektek, amiről szerintem sejtésetek sincs igazán mit jelentenek ránk nézve.
E621
Nátrium-glutamát (MSG)
Glutaminsav. Ez a legsűrűbben alkalmazott élelmiszer adalékanyag. Legelterjedtebb ízfokozó. Előfordul zacskós leveseknél, szószoknál, húsízű ételeknél, mártásoknál, salátákban, felvágottakban, chipsekben, fűszerekben, pácolt húsokban, tejben, halban... Szervezetre negatív hatása a fejfájás, hát-nyakfájás, szapora szívverés, allergiás reakciók. 12 hetes korig babáknak nem adható írják, de az anyatej tartalmazza állítólag. Mérsékelten fogyasztva nem okoz problémát!
E250, E251
Nátrium nitrit és nitrát
A nitrit jól oldódik vízben, oxigénnel érintkezve alakul át nitráttá. A nitrát=salétrom. Tartósításra használják. A leveles zöldségekben, sajtokban, húsokban előfordul. Szervezetre nem káros. Az válhat károssá, ha a nitrát szervezetünkben sok savval találkozik, visszaalakul nitritté= nitroaminok képződnek, amik rákkeltő hatásúak. A csomagolásokra azért figyeljünk oda, mert a bontottak, sérültek veszélyt jelentenek e téren!
Transzzsírok
Növényi olajok hidrogénezése során jött létre. Folyékony olajból pl. margarin készül. Megtalálható még a tejben. A tartósított készételek fele is lehet transzzsír! Növeli a szív és érrendszeri megbetegedések kialakulását, elhízást, stroke-ot. A legnagyobb veszélyt szervezetünkre a gyorséttermi kaják, chipsek, rágcsák, péksütemények jelentik! Mértékkel fogyasszunk ilyen terméket!
E310, E311, E312
Propil, Oktil, Dodecil -gallát
Galluszsav. Kémiai előállítású. A gallátok gátolják meg a zsírok tönkremenjenek. Megtalálható porlevesekben, rágókban, dobozos sütikben, snackeknél, nugátokban, müzliszeletekben. Veszélye az allergiás reakció!
BHA: E320, BHT: E321
Butil-hidroxi-anizol, toluol
Szintetikus anyagok! Tartósítószer, állagjavító hatású a BHA. BHT rákkeltő állatokra nézve, embereknél nem tudni, viszont immunrendszer, máj, pajzsmirigy rontó hatású. Allergiát kiválthat! A BHT rágókban, ételízesítőkben, ételkiegészítőkben, zsírokban fellelhető. BHA levesekben, konzervben, csomagolt magokban, fűszerekben és az előbb felsoroltakban van.
0 Megjegyzések