Dajka- Nyugodt pihenés

Nyugodt pihenés és alvás



1. Alvás, mint biológiai szükséglet

Létszükséglet. Aki keveset alszik romlik az immunrendszere, könnyen betegszik, csökken a teljesítőképessége. A test regenerálódását segíti elő az alvás. A kiadós alvás javítja testünket-lelkünket egyaránt.

2. Óvodai napirend és alvás

Hozzájárul a gyerek egészséges fejlődéséhez. Délutáni pihenőidőt fontos beiktatni a napirendbe. Ebéd után le kell fektetni a gyerekeket! 2-4 éves korban a napi alvásigény 12-14 óra, 4-6 év között 10-12 órára csökken. Az óvodában ebből 1,5-2 óra áll rendelkezésükre kiegészítésként, ezért fontos, hogy éjszaka aludják ki magukat. A szülőknek oda kell figyelniük a korai lefekvésre!
Kiscsoportban 12.15-15 óra között van alvásidő.
Középső csoportban 12.45-14.45 között.
Nagy csoportban már elegendő 1-1,5 óra alvás.
Persze az időpontok óvodáktól és gyerekektől függően változhat!

3. Nyugodt pihenés feltételei

  • csoportszoba szellőztetése, légcsere folyamatos
  • felesleges ruhanemű, cipő levétele, pizsamába öltözés
  • zavaró külső, belső tényezők megszüntetése (belső: feszültség, teli gyomor, hólyag stb., külső: zsúfoltság, levegőtlenség, meleg-hideg, zaj stb.)
  • elalvás előtt halk dúdolgatás, zene, rövid mese megnyugtatja a gyermekeket
Egyénenként változó az alvásigény. A nagyobb igényűeket fektessük le korábban és hagyjuk tovább aludni. A dajka ügyeljen, hogy a korábban ébredők ne zavarják az alvó társaikat. Öltözzenek fel ők csendben és játszanak halkan. Pihenés alatt a dajka feladatai elvégeztével a gyerekek közt tartózkodik. Takargassa őket, ha úgy van. Az alvás fontos feltétele a megfelelő fekvőhely. A fektetők között kötelező a 20-30 cm.

4. Alvási problémák és teendők

10 éves kor alatt jellemzőek az alvászavarok. Különböző okai lehetnek például a disszomnia: elalvási nehézség, korai ébredés, fáradt alvás után is, horkolás. Másik a parasszomnia: alvajár, felriad, rémálmok gyötrik, ritmikus mozgászavar. 
Ez vonhat maga után stresszt, fájdalmat, depressziót. Dajkaként dolgunk kideríteni a stressz lehetséges okát és olyan praktikákat kitalálni, ami segíti az elalvást. Komolyabb esetben szülőt értesíteni keressen fel szakembert gyerekével! 
Egyre gyakrabban obstruktív alvási apnoe-ban szenvednek: horkolás, csuklás, zihálás, levegő kihagyások, felriadások jellemzik.
Sokan elhízottak vagy allergiások. Ez abnormális fejlődést, bepisilést, viselkedési problémákat, hiperaktivitást okozhat. Kezelni lehet ezeket súlycsökkenéssel, allergia kezeléssel ,orrszteroidokkal, antibiotikummal, mandulaműtéttel. Persze orvos által előírva!

0 Megjegyzések