Egzotikus gyümölcsök
1. rész
Kevés helyen megtalálhatóak ezek a gyümölcsök, de ha valaki beléjük fut itthon vagy nagyobb eséllyel külföldön, vétek lenne nem megkóstolni, kipróbálni. Bemutatok nektek ma 10 darab számunkra alig ismerhető egzotikus gyümölcsöt! Van olyan, amit én is szívesen megkóstolnék, szóval ha valaki tudja hol lehet itthon beszerezni ne tartsa magában!
1. Licsi
Vele már találkoztam azt hiszem Tesco-ban, de nem festettek túl étvágy gerjesztően sajnos. A felülete rücskös és akkor érett be, ha héja rózsaszínes. Kínából származik. Belseje fehér színű , kocsonyás állagú, lédús, édes-savanykás ízű. A licsi B és C vitaminban gazdag. Sokféle módon fogyasztható például gyümölcssalátához, húshoz, aszalva, süteményekhez.
2. Karambola
Csillaggyümölccsel is koktélozás közben találkozhatunk. Szép dekoráció, jó gyümölcssalátákba, desszertekbe, italokba, húsokhoz. Éretten ropogós, íze édes-savanykás. Túléretten barnás foltok jelennek meg rajta, éretlenül pedig kesernyés. A, C vitamint és káliumot tartalmaz. Kandírozottan isteni.
3. Kakiszilva
Ezt a szilvát már világszerte termesztik, még itthon is felfedezhető. Akkor érett, ha a színe narancssárga és húsa puha. Íze olyan, mint a sárgabaracké. Ez is megvehető aszalt állapotban az év minden szakában. C- vitamint tartalmaz. Gyógyászatban használják gyulladásokra, vérzések enyhítésére, gyomor panaszokra.
4. Sárkánygyümölcs
Kaktuszgyümölcs. Rücskös, rózsaszínes-piros külsejű, apró fekete magos, fehér húsú gyümölcs. Belsejét kell kikanalazni. Sajnos Magyarországon igen ritka, pedig őt megkóstolnám elég régóta. Elvileg az íze kiwi féle, savanykás.
5. Kumkvat
Törpemandarin. Két változata is megtalálható. Egyik gömbölyded, savanyú, lédús. Héjából lekvárt készítenek. A másik ovális, szilvához hasonlító, sötét narancsszínű. Fogyasztható köretként, salátában, fagylaltban, konyakban, koktélban. Használják még krémek gyártásához. A, C vitamint, kalciumot tartalmaz. Ha szeretnénk itthon is termeszthetjük!
6. Durián
Maláj származású gyümölcs. Ovális alakú, tüskés, nagy súllyal rendelkező, barnás színű. Sárgás a belső húsa, amik rekeszekben foglalnak helyet. A szaga záptojásra emlékeztető, de az íze finom, vaníliára, mandulára hajaz. Ázsiában nyersen vagy rizzsel fogyasztják.
7. Pepino
Burgonyaféle, de avokádóhoz hasonlító formájú. Héja sárgás, zöldes alapon vékony barna, lila csíkos. Húsa puha, kellemes illatú, lédús. Sárgadinnyére hasonlító ízű. C vitaminban gazdag. Fogyasztható gyümölcssalátaként, köretként, rántva.
8. Rambután
Hamis licsinek nevezik. Termése hasonlít rá, csak nagyobb méretű. Héját éretten piros-sárga szőrök borítják. A húsa tejfehér színű, kocsonyás állagú, édes-savanykás ízű. Nyersen fogyasztható.
9. Kiwano
Éretten élénk narancssárga, tüskés felszínű uborkaféle, íze banánra, narancsra hasonlít, kis savanykás beütéssel. Húsa kocsonyás állagú, sötétzöld színű, magjai ehetőek. Nyersen, gyümölcssalátában, fagyikban, süteményhez, szószként, húsokhoz kikanalazva belsejét fogyasztható.
10. Physalis
Földi, korallcseresznye. A termést levelek fedik. Érett gyümölcs narancssárga színű. A termés lédús, édeskés illatú és ízű, kicsit savanykás beütéssel. Jó lekvárnak, italokhoz. Magas C vitamin szintje miatt gyógyászatban is előszeretettel használják.
0 Megjegyzések