5 kedvenc sütőtökös receptem
Mivel ma van október első napja, ezért úgy döntöttem, legyen a mai bejegyzésem igazán őszies, azaz nézzünk sütőtökös recepteket. 5 darab mennyei elkészítendő receptet kerestem, ami nálunk biztos az asztalra kerül ebben az évszakban. (receptek nosalty, mindmegette.hu-ról származnak)
1. Sütőtökrém leves
Hozzávalók
- 2 fej hagyma
- 60 dkg hokkaidó tök (magok nélkül)
- 20 dkg sárgarépa
- 2 ek olaj
- édes-nemes fűszerpaprika
- 3 dl narancslé (frissen facsart)
- 7 dl zöldségleves-alaplé
- 3 ek tökmag
- 2 ek porcukor
- 1/2 tk vaj
- só
- frissen őrölt bors
- 2 ek tökmagolaj
Elkészítés
A megtisztított hagymát apróra kockázzuk, a sütőtököt kb. 2 cm-es kockákra vágjuk vagy durvára aprítjuk, a meghámozott sárgarépát felkarikázzuk. A fazékban felforrósított olajon az előkészített zöldségeket 2 percig pároljuk, majd megszórjuk a paprikával, és rövid ideig tovább pároljuk. Felöntjük a narancslével, valamint az alaplével, felforraljuk, és fakanállal kitámasztott fedő alatt főzzük 20 percig.
Közben a tökmagot szárazon felforrósított serpenyőben megpirítjuk, majd megszórjuk a porcukorral, és világosbarnára karamellizáljuk. Fakanállal átforgatjuk, hozzákeverjük a vajat, és eloszlatjuk egy tányéron. Végül megszórjuk sóval és paprikával.
A levest botmixerrel összeturmixoljuk a fazékban, majd megsózzuk, megborsozzuk, és adagonként tálkákba merjük. A karamellizált tökmaggal megszórva, a tökmagolajjal megcsepegtetve kínáljuk.
Közben a tökmagot szárazon felforrósított serpenyőben megpirítjuk, majd megszórjuk a porcukorral, és világosbarnára karamellizáljuk. Fakanállal átforgatjuk, hozzákeverjük a vajat, és eloszlatjuk egy tányéron. Végül megszórjuk sóval és paprikával.
A levest botmixerrel összeturmixoljuk a fazékban, majd megsózzuk, megborsozzuk, és adagonként tálkákba merjük. A karamellizált tökmaggal megszórva, a tökmagolajjal megcsepegtetve kínáljuk.
2. Meghan Markle, tökös sajtfondüje
Hozzávalók
- 1 db sütőtök (közepes)
- 2 ek olívaolaj
- 1 ek fokhagyma (zúzott)
- 1/2 bögre tejszín
- 2 bögre sajt (reszelve, 2-3 féle)
- tortilla chips
- grissini
- só
- bors
- friss petrezselyem
Elkészítés
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A sütőtök tetejét levágjuk , egy kanál segítségével eltávolítjuk a magokat, és a lágyabb részt. Kívül belül átmossuk a tököt.
A tököt egy sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk, meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk.
20-30 percre betesszük a sütőbe, addig, amíg puha nem lesz.
Kivesszük a sütőből a tököt és beleöntjük a tejszínt, a zúzott fokhagymát, majd a sajtokat. Egy kanál, vagy szilikonos lapát segítségével elkeverjük. Addig sütjük, amíg a sajt el nem olvad. 5 percenként ellenőrizzük!
Tálaláskor a tetejére sót, és friss petrezselymet szórunk. Tortilla chipset, vagy grissinit kínálunk mellé.
A tököt egy sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk, meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk.
20-30 percre betesszük a sütőbe, addig, amíg puha nem lesz.
Kivesszük a sütőből a tököt és beleöntjük a tejszínt, a zúzott fokhagymát, majd a sajtokat. Egy kanál, vagy szilikonos lapát segítségével elkeverjük. Addig sütjük, amíg a sajt el nem olvad. 5 percenként ellenőrizzük!
Tálaláskor a tetejére sót, és friss petrezselymet szórunk. Tortilla chipset, vagy grissinit kínálunk mellé.
3. Tökös pite
Hozzávalók
- 60 dkg finomliszt
- 25 dkg mangalica zsír (vagy margarin)
- 10 g fahéj (őrölt)
- 10 ek cukor (kristály)
- 1.5 dl víz (meleg, sós)
- 1.5 kg sütőtök (reszelt vagy sonkatök)
- 1 ek mangalica zsír (a tepsi kikenéséhez)
Elkészítés
A zsírt a lisztben elmorzsoljuk, mint amikor linzertésztát készítünk, majd a meleg sós vízzel összegyúrjuk, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk.
A kapott tésztát elosztjuk és 2 lapot készítünk belőle.
Az első lapot kizsírozott tepsibe tesszük, erre kerül a reszelt tök.
A tököt megszórjuk fahéjjal (ha kevésnek találjuk a 10 g-ot lehet több is, lényeg hogy látni lehessen, hogy van benne), és a cukrot is rászórjuk.
Ezután rátesszük a másik lapot, a szélein lenyomkodjuk, és villával megszurkáljuk a tésztát.
Jól átsütjük, hogy a teteje kicsit megpiruljon. Ez eltarthat akár 1 óráig is.
Miután kivettük a sütőből, takarjuk le a tetejét egy nedves konyharuhával, hogy kicsit megpuhuljon.
Vágjuk négyszög alakúra, és hidegen fogyasszuk.
A kapott tésztát elosztjuk és 2 lapot készítünk belőle.
Az első lapot kizsírozott tepsibe tesszük, erre kerül a reszelt tök.
A tököt megszórjuk fahéjjal (ha kevésnek találjuk a 10 g-ot lehet több is, lényeg hogy látni lehessen, hogy van benne), és a cukrot is rászórjuk.
Ezután rátesszük a másik lapot, a szélein lenyomkodjuk, és villával megszurkáljuk a tésztát.
Jól átsütjük, hogy a teteje kicsit megpiruljon. Ez eltarthat akár 1 óráig is.
Miután kivettük a sütőből, takarjuk le a tetejét egy nedves konyharuhával, hogy kicsit megpuhuljon.
Vágjuk négyszög alakúra, és hidegen fogyasszuk.
4. Töltött tök
Hozzávalók
- 0.75 kg sütőtök
- 0.5 bögre quinoa
- 6 dkg feta sajt
- 1 kis db lila hagyma
- 5 dkg vörös áfonya
- 0.5 csokor petrezselyem
- 1 kávéskanál só
- bors ízlés szerint
- 40 g dió
Elkészítés
A tököt megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk.
180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 45 percig sütjük.
Közben a quinoát dupla adag vízben, egy csipet sóval megfőzzük.
A hagymát, a petrezselymet felaprítjuk, a sajtot kis kockákra vágjuk, a diót felaprítjuk. Az összeset egy nagy tálba tesszük, és hozzáadjuk az áfonyát.
Ha a sütőtök elkészült, kikaparjuk a belsejét és kockára vágjuk. Hozzáadjuk a kész töltelékhez, fűszerezzük, visszatöltjük a tökbe, és visszatesszük a sütőbe még 10-15 percre.
180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 45 percig sütjük.
Közben a quinoát dupla adag vízben, egy csipet sóval megfőzzük.
A hagymát, a petrezselymet felaprítjuk, a sajtot kis kockákra vágjuk, a diót felaprítjuk. Az összeset egy nagy tálba tesszük, és hozzáadjuk az áfonyát.
Ha a sütőtök elkészült, kikaparjuk a belsejét és kockára vágjuk. Hozzáadjuk a kész töltelékhez, fűszerezzük, visszatöltjük a tökbe, és visszatesszük a sütőbe még 10-15 percre.
5. Sütőtökös latte
Hozzávalók
- 2 dl tej
- 30 g sült sütőtök (3 evőkanál, összeturmixolva)
- 0.5 teáskanál fahéj
- 0.5 teáskanál vanília aroma
- 0.25 teáskanál gyömbér
- 0.25 teáskanál szerecsendió
- 0.25 teáskanál ánizs
- 0.5 dl feketekávé (1 espresso vagy hosszúkávé)
Elkészítés
Összeturmixoljuk sütőtököt, és a tejjel együtt felforraljuk a fűszerekkel.
Készítünk egy presszó vagy hosszú kávét.
Ráöntjük a kávéra az ízesített tejet.
A tetejére tejhabot és fahéjat teszünk.
Édesszájúak még egy teáskanál erytrittel édesíthetik. Szerintem nincs rá szükség.
Készítünk egy presszó vagy hosszú kávét.
Ráöntjük a kávéra az ízesített tejet.
A tetejére tejhabot és fahéjat teszünk.
Édesszájúak még egy teáskanál erytrittel édesíthetik. Szerintem nincs rá szükség.
0 Megjegyzések