Kedvenc édességek elkészítése otthon

Kedvenc édességeim elkészítése otthon


Édesítsük meg a napunkat ezekkel a könnyed nassolnivalókkal! Jó étvágyat kívánok!

1. Törökméz



Hozzávalók

  • 10 dkg kristálycukor/nádcukor
  • 3 ev. méz
  • 3 tk. szódabikarbóna
Elkészítés

Mézet, cukrot serpenyőben/lábasban tűzre tesszük, keverés nélkül hagyjuk felolvadni. Mozgassuk egyenletesen el olvadás közben. Nem szabad sötét karamella színűre készíteni, előtte vegyük le! Szórjuk bele a szódabikarbónát, villámgyorsan keverjük el, így rögtön felhabzik és önthető át olajjal kikent tepsire. Hagyjuk 1 óráig hűlni.


2. Pillecukor


Hozzávalók
  • 15 dkg cukor
  • 1 ev. méz
  • 8 g zselatin
  • 80 ml víz
  • csipet só
  • 1-2 csepp ételszínezék/aroma
  • 1 ev. porcukor
  • 1 ev. étkezési keményítő
Elkészítés


A cukrot 50 ml vízzel és a mézzel felforraljuk, majd lassú tűzön 3-4 percig főzzük még.
Közben a zselatinport feloldjuk a 3 ev. vízzel egy kb. literes, magas falú edényben.
A forró szirupból egy keveset a zselatinhoz adunk, és habverővel elkeverjük.
Hozzáadjuk a többi szirupot és ha akarjuk a színezéket, ízesítőt. Lassú fokozaton kezdjük keverni a habverővel kb. 6-8 percig.
Majd 1-2 percre maximum fokozaton keverjük. A kapott masszának ki kell fehérednie, és ragadós, nyúlós állagúvá kell váljon.
Közben egy 1 literes jégkrémes dobozba vágunk két sütőpapírt. Az egyiket az aljára teszük, és ecsettel kikenjük olajjal.
Az elkészült szirupot beleöntjük.
Majd a másik sütőpapírt is megkenjük olajjal és a massza tetejére tesszük.
3-4 órára a hűtőbe tesszük.
A keményítőt és a porcukrot összekeverjük.
A már megdermedt pillecukrot kivesszük a dobozból, lehúzzuk róla a papírt és késsel, vagy ollóval összedaraboljuk.
A darabokat a porcukros keményítős keverékben megforgatjuk.


3. Sós vajkaramella



Hozzávalók
  • 10 dkg teavaj/vaj
  • 1 vaníliarúd
  • 38 dkg cukor
  • 3,5 dl habtejszín
  • 9 dkg méz
  • csipet só
Elkészítés

Egy szögletes formát kikenünk vajjal, majd kibéleljük sütőpapírral. A vaníliarudat hosszában felhasítjuk, és kikaparjuk a belsejét. A felkockázott teavajat közepes hőfokon addig melegítjük a cukorral, a habtejszínnel, a mézzel, a vaníliavelővel és a finom sóval együtt, amíg a cukor teljesen feloldódik. Ekkor az edény oldalára kicsapódott cukorkristályokat megnedvesített ecsettel leseperjük, majd a folyadékot addig főzzük, amíg aranybarna színt kap és a beledugott cukorhőmérő 128 fokot mutat. Ezután az edényt hideg vízbe állítjuk, és belekeverjük a tengeri sót. (Ha nincs cukorhőmérőd, cseppents egy pici karamellt jeges vízbe. Amennyiben gömb alakban megszilárdul, nem kell tovább főznöd.) A sós karamellmasszát kb. 1 cm magasan az előkészített formába töltjük, és szobahőmérsékleten hagyjuk megszilárdulni 3-4 óra alatt. Végül a karamellt forró pengéjű késsel 16 egyforma darabra vágjuk, majd a bonbonokat egyenként celofánpapírba csomagoljuk, akár a szaloncukrot.

4. Raffaello golyók



Hozzávalók
  • 3 marék mandula (plusz közepébe mandula/mogyoró)
  • 1 marék kesudió
  • 6 ev. kókuszreszelék (plusz hempergetéshez)
  • 1 ev. porcukor
  • 1 csipet vanília őrlemény
  • 3 ev. kókusztejszín
  • 1 ev. agave szirup/méz
Elkészítés

A magokat megőröljük aprítóban, majd a kókuszreszeléket is hozzákeverjük és tovább dolgozunk a géppel. Egy műanyag edénybe a finomra darált magokhoz keverjük a porcukrot és a vanília őrleményt, majd a kókusztejszínt és a szirupot vagy a mézet is hozzáadjuk. Kézzel alaposan átgyúrjuk, és fél órát hagyjuk pihenni. Nedves kézzel golyókat formázunk a masszából, a közepébe mandulát/mogyorót dugunk, végül kókuszban meghempergetjük.


5. Csokis keksz liszt nélkül


Hozzávalók
  • 27 dkg csokoládé (ét)
  • 2 db tojás
  • 10 dkg cukor
  • 5 ml vanília kivonat
  • 5 ml balzsamecet
  • 13 dkg porcukor
  • 6 dkg kakaópor
  • 7 g kukoricakeményítő
  • 2,5 g só
Elkészítés

A csokoládé 2/3-át (180 grammot) egy forró vízzel teli lábas fölé helyezett fém edényben megolvasztunk. Finoman kevergetjük, míg megolvad, majd félretesszük.
Felverjük a tojásokat a kristálycukorral, a vaníliakivonattal és a balzsamecettel, amíg az habos és könnyed állagú lesz. Ezután belekeverjük a megolvasztott csokoládét is.
A porcukrot, a kakaóport, a kukoricakeményítőt és a sót hozzáadjuk a masszához - hozzá is szitálhatjuk -, majd spatulával vagy kézzel összekeverjük, és belekeverjük a megmaradt 1/3 rész, felaprított csokoládét is. A tészta első látásra nagyon lágynak tűnhet, de néhány perc várakozás után megkeményedik.
Egy lapos edénybe egy kevés porcukrot öntünk. Egy kis fagylaltos kanállal kiemelünk egy adag tésztát, azt a porcukorra ejtjük, ezt, és majd minden egyes kanálnyi tésztát megforgatunk a porcukorban.
A tésztaadagokat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük úgy, hogy kb. másfél cm hely maradjon közöttük minden irányban. Tenyerünkkel mindegyik gombócot finoman lelapítjuk.
A kekszeket 190 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük (figyeljünk, hogy ne süssük túl). A kisült kekszeket hűlni hagyjuk addig, amíg kézzel le lehet őket emelni (ez 1-2 percbe telik), majd egy hűtőrácson hagyjuk teljesen kihűlni.
Légmentesen záródó tárolóban a kekszek 5 napig állnak el.

6. Habcsókok



Hozzávalók
  • 4 db tojásfehérje
  • 22 dkg kristálycukor
  • csipet só
  • ételszínezék, ha szeretnénk
Elkészítés

A tojásfehérjéket hagyjuk szoba-hőmérsékletűre melegedni, majd 1 csipet sóval félkeményre verjük.
Kis adagokban beleszórjuk a cukrot, és további 2-3 percig verjük, hogy fényes, kemény állagú habot kapjunk. Közben ellenőrizzük, hogy a cukor feloldódott-e: az ujjainkkal összedörzsölünk egy kevés fehérjehabot, ha sima állagú, a cukor feloldódott, ha még szemcsésnek érezzük, továbbverjük. 
A fehérjehabot annyifelé osztjuk, ahány árnyalatú habcsókot szeretnénk készíteni, és a különböző ételfestékekkel színezzük az adagokat. 
Teáskanál segítségével kis halmokat teszünk belőlük sütőpapírral bélelt tepsibe, és 120 fokra előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd tálaljuk.


0 Megjegyzések