Darált húsos receptek (5)

Darált húsos receptek 


Ma 5 darált húsos receptet hoztam nektek. Ezeket ismerem és szeretem, ezért bátran ajánlom elkészítésüket.





1. Töltött cukkini

Hozzávalók
  • 3 közepes cukkini
  • 50 dkg darált sertéshús
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • fűszerpaprika ízlés szerint
  • 4 ek tejföl
  • sajt
Elkészítés

  1. A cukkinit megmossuk, előbb keresztben, majd hosszában félbevágjuk. Kivájjuk a közepét, kis csónakokat készítünk. A csónakokat besózzuk, és elkészítjük a tölteléket.
  2. Az olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát. Rátesszük a darált húst, sózzuk, borsozzuk. Mikor levet ereszt, rátesszük az apróra vágott cukkinit is, majd az őrölt paprikát. Felöntjük egy kevés vízzel, és szaftosra főzzük.
  3. A csónakokat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Megtöltjük a töltelékkel, teszünk rá tejfölt, a tepsit fóliával lefedjük, és mehet az előmelegített sütőbe. 20 percig lefedve sütjük.
  4. Ezután a fóliát levesszük, rátesszük a reszelt sajtot, majd vissza a sütőbe, míg a sajt megpirul, ez kb. 10-15 perc.


2. Hortobágyi húsos palacsinta

Hozzávalók

  • 50 dkg darált sertéshús
  • 1 db paradicsom
  • 1 db paprika
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 175 g tejföl
  •  ízlés szerint
  • bors ízlés szerint (őrölt)
  • fűszerpaprika ízlés szerint
  • 3 ek napraforgó olaj
  • 0.5 evőkanál liszt (habaráshoz)
Elkészítés

  1. Az apróra vágott hagymát az olajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a fokhagymát, az apróra vágott paprikát és a paradicsomot. Ha a paradicsom már jól kifőtte a levét hozzáadjuk a darált húst. Főzzük, amíg a hús meg nem puhul.
  2. Amíg a hús fő, a palacsintákat kisütjük. A hozzávalókat csomómentesen elkeverjük és az átlagos édes palacsintáknál kicsit vastagabban kisütjük.
  3. Ha a hús elkészült, fűszerezzük pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk. 
  4. Kóstolás után egy kisebb szűrővel leszűrjük a hús levét, a húst félretesszük.
  5. Tejfölös-lisztes habarást készítünk, és besűrítjük a szószt.
  6. A húsban is elkeverünk 1-2 tk tejfölt, így sokkal krémesebb lesz.
  7. Végül betöltjük a palacsintákat, és leöntjük a szósszal.


3. Húsos-chilis-sajtkrémes szarvacska

Hozzávalók

  • 50 dkg darált sertéshús
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 6 ek olívaolaj
  • 100 g sűrített paradicsom 
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 tk chilipehely
  • frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
  • 200 g sajt 
  • 1 csokor petrezselyem
  • tengeri  ízlés szerint
  • 400 g szarvacska tészta
Elkészítés

  1. Az olajon megfonnyasztjuk a hagymát, és rátesszük a darált húst. Erős lángon kevergetjük, míg kifehéredik, és ha levet ereszt, elpárologtatjuk róla.
  2. A paradicsompürét, az apróra vágott fokhagymát hozzátesszük, pirítjuk egy-két percig, majd sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint chilizzük.
  3. Felöntjük kb. 200 ml forró vízzel, és rotyogtatjuk kb.10 percet.
  4. Ezalatt kifőzzük a tésztát, leszűrjük, és forrón tartjuk.
  5. A húshoz adjuk az apróra vágott petrezselymet, a friss-sajtot, majd a forró tésztát, és lazán átkeverjük.
  6. Azonnal tálaljuk.


4. Pásztorpite

Hozzávalók

  • 6 db salottahagyma (vagy lilahagyma)
  • 1 db sárgarépa
  • 50 g vaj
  • 2 db babérlevél
  • kakukkfű ízlés szerint
  • bors ízlés szerint (frissen őrölt)
  •  ízlés szerint
  • 50 dkg darált sertéshús 
  • 20 g sűrített paradicsom
  • 0.5 l csirke alaplé
  • 25 dkg zöldborsó
  • 50 dkg burgonya
  • 1 dl tej
  • 12 dkg vaj
  • 2 db tojássárgája
Elkészítés

  1. A hagymát és a sárgarépát kis kockákra vágjuk, hozzáadjuk a babérlevelet, kakukkfüvet és a vajon kb. öt percig sütjük.
  2. Hozzáadjuk a darált húst, a paradicsompürét, az egészet jól átsütjük, sózzuk, borsozzuk.
  3. Hozzáöntjük a csirke alaplevet és mártás sűrűségűre főzzük.
  4. Hozzáadjuk a zöldborsót, amivel együtt még öt percet pároljuk.
  5. A burgonyát megfőzzük, áttörjük és pürét készítünk belőle.
  6. A húsos mártást egy hőálló tálba átmerjük, majd a burgonyapüréből (ha van, nyomózsákkal) szép dunyhát készítve bevonjuk a tetejét.
  7. 190 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
  8. Tálalás előtt érdemes 10-15 percet várni, úgy szebben lehet tálalni.


5. Orosz pirog

Hozzávalók

  • 1000 g finomliszt
  • 5 dl tej
  • 4 db tojás (3 a tésztába, 1 a kenéshez)
  • 3 ek cukor
  • 1 kávéskanál 
  • 30 g élesztő
  • 4 ek vaj (olvasztott)
  • 1 kg darált sertéshús
  • 1 közepes db fehér hagyma
  • 3 ek napraforgó olaj
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
Elkészítés

  1. A lisztet kelesztőtálba szitáljuk, elkeverjük a sóval.
  2. A cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a tojással és tejjel a lisztet jól eldolgozzuk.
  3. Végül hozzáadjuk az olvasztott vajat, és duplájára kelesztjük.
  4. Miután megkelt a tészta, lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. 1 cm vastagságúra. Nagy méretű fánk szaggatóval kiszaggatjuk, és egy evőkanálnyit teszünk bele a töltelékből. A széleit összecsippentjük, és fontos, hogy az összedolgozott rész alulra kerüljön, ettől lesznek szépek a pirogok.
  5. A tetejét megkenjük tojással, és rövid pihentetés után forró sütőben aranyszínűre sütjük. Ne legyenek egymáshoz túl közel, mert megnőnek a sütőben.
  6. A húsos töltelék hasonlóan készül a káposztáshoz. A hagymát apróra vágva olajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a darált húst a fűszerekkel, és puhára főzzük.

Ötleteket a nosalty-ról szereztem! Továbbiakért keressétek fel bátran!

0 Megjegyzések