Darált húsos receptek
Ma 5 darált húsos receptet hoztam nektek. Ezeket ismerem és szeretem, ezért bátran ajánlom elkészítésüket.
1. Töltött cukkini
Hozzávalók
- 3 közepes cukkini
- 50 dkg darált sertéshús
- 1 közepes fej vöröshagyma
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- fűszerpaprika ízlés szerint
- 4 ek tejföl
- sajt
Elkészítés
- A cukkinit megmossuk, előbb keresztben, majd hosszában félbevágjuk. Kivájjuk a közepét, kis csónakokat készítünk. A csónakokat besózzuk, és elkészítjük a tölteléket.
- Az olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát. Rátesszük a darált húst, sózzuk, borsozzuk. Mikor levet ereszt, rátesszük az apróra vágott cukkinit is, majd az őrölt paprikát. Felöntjük egy kevés vízzel, és szaftosra főzzük.
- A csónakokat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Megtöltjük a töltelékkel, teszünk rá tejfölt, a tepsit fóliával lefedjük, és mehet az előmelegített sütőbe. 20 percig lefedve sütjük.
- Ezután a fóliát levesszük, rátesszük a reszelt sajtot, majd vissza a sütőbe, míg a sajt megpirul, ez kb. 10-15 perc.
Hozzávalók
- 50 dkg darált sertéshús
- 1 db paradicsom
- 1 db paprika
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 175 g tejföl
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint (őrölt)
- fűszerpaprika ízlés szerint
- 3 ek napraforgó olaj
- 0.5 evőkanál liszt (habaráshoz)
Elkészítés
- Az apróra vágott hagymát az olajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a fokhagymát, az apróra vágott paprikát és a paradicsomot. Ha a paradicsom már jól kifőtte a levét hozzáadjuk a darált húst. Főzzük, amíg a hús meg nem puhul.
- Amíg a hús fő, a palacsintákat kisütjük. A hozzávalókat csomómentesen elkeverjük és az átlagos édes palacsintáknál kicsit vastagabban kisütjük.
- Ha a hús elkészült, fűszerezzük pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk.
- Kóstolás után egy kisebb szűrővel leszűrjük a hús levét, a húst félretesszük.
- Tejfölös-lisztes habarást készítünk, és besűrítjük a szószt.
- A húsban is elkeverünk 1-2 tk tejfölt, így sokkal krémesebb lesz.
- Végül betöltjük a palacsintákat, és leöntjük a szósszal.
Hozzávalók
- 50 dkg darált sertéshús
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 6 ek olívaolaj
- 100 g sűrített paradicsom
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 tk chilipehely
- frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
- 200 g sajt
- 1 csokor petrezselyem
- tengeri só ízlés szerint
- 400 g szarvacska tészta
Elkészítés
- Az olajon megfonnyasztjuk a hagymát, és rátesszük a darált húst. Erős lángon kevergetjük, míg kifehéredik, és ha levet ereszt, elpárologtatjuk róla.
- A paradicsompürét, az apróra vágott fokhagymát hozzátesszük, pirítjuk egy-két percig, majd sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint chilizzük.
- Felöntjük kb. 200 ml forró vízzel, és rotyogtatjuk kb.10 percet.
- Ezalatt kifőzzük a tésztát, leszűrjük, és forrón tartjuk.
- A húshoz adjuk az apróra vágott petrezselymet, a friss-sajtot, majd a forró tésztát, és lazán átkeverjük.
- Azonnal tálaljuk.
Hozzávalók
- 6 db salottahagyma (vagy lilahagyma)
- 1 db sárgarépa
- 50 g vaj
- 2 db babérlevél
- kakukkfű ízlés szerint
- bors ízlés szerint (frissen őrölt)
- só ízlés szerint
- 50 dkg darált sertéshús
- 20 g sűrített paradicsom
- 0.5 l csirke alaplé
- 25 dkg zöldborsó
- 50 dkg burgonya
- 1 dl tej
- 12 dkg vaj
- 2 db tojássárgája
Elkészítés
- A hagymát és a sárgarépát kis kockákra vágjuk, hozzáadjuk a babérlevelet, kakukkfüvet és a vajon kb. öt percig sütjük.
- Hozzáadjuk a darált húst, a paradicsompürét, az egészet jól átsütjük, sózzuk, borsozzuk.
- Hozzáöntjük a csirke alaplevet és mártás sűrűségűre főzzük.
- Hozzáadjuk a zöldborsót, amivel együtt még öt percet pároljuk.
- A burgonyát megfőzzük, áttörjük és pürét készítünk belőle.
- A húsos mártást egy hőálló tálba átmerjük, majd a burgonyapüréből (ha van, nyomózsákkal) szép dunyhát készítve bevonjuk a tetejét.
- 190 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
- Tálalás előtt érdemes 10-15 percet várni, úgy szebben lehet tálalni.
5. Orosz pirog
Hozzávalók
- 1000 g finomliszt
- 5 dl tej
- 4 db tojás (3 a tésztába, 1 a kenéshez)
- 3 ek cukor
- 1 kávéskanál só
- 30 g élesztő
- 4 ek vaj (olvasztott)
- 1 kg darált sertéshús
- 1 közepes db fehér hagyma
- 3 ek napraforgó olaj
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
Elkészítés
- A lisztet kelesztőtálba szitáljuk, elkeverjük a sóval.
- A cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a tojással és tejjel a lisztet jól eldolgozzuk.
- Végül hozzáadjuk az olvasztott vajat, és duplájára kelesztjük.
- Miután megkelt a tészta, lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. 1 cm vastagságúra. Nagy méretű fánk szaggatóval kiszaggatjuk, és egy evőkanálnyit teszünk bele a töltelékből. A széleit összecsippentjük, és fontos, hogy az összedolgozott rész alulra kerüljön, ettől lesznek szépek a pirogok.
- A tetejét megkenjük tojással, és rövid pihentetés után forró sütőben aranyszínűre sütjük. Ne legyenek egymáshoz túl közel, mert megnőnek a sütőben.
- A húsos töltelék hasonlóan készül a káposztáshoz. A hagymát apróra vágva olajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a darált húst a fűszerekkel, és puhára főzzük.
Ötleteket a nosalty-ról szereztem! Továbbiakért keressétek fel bátran!
0 Megjegyzések