Éjsötét árnyék valóság alapja

 Éjsötét árnyék



Sokaknak ismerős lehet ez a cím. Tim Burton nevéhez kapcsolható sötét, mitikus filmvilág, jó sztori, Johnny Deep vámpír karakterként. 2012 májusában debütált. Sajátos 1970-es évek stílusában készült. A film sikere azonban nemcsak a jó forgatókönyvnek, megfelelő színészeknek volt köszönhető, hanem a helyszínnek is, ahol leforgatták.

A 35.000 főt számláló városka, Ohió államban, Cleveland északkeleti oldalán található meg, valós hely. A Collin kastély nem díszlet, hanem létező épület, ami hírhedt. Valós alapon misztikus dolgok övezik, furcsa legendák ölelik körül. A kisvárosban elátkozott helynek tartják.

1908-ban a kastély leányotthonként üzemelt. Ipar miatt fellendülőben lévő kisváros vasúti összeköttetésein dolgozó munkások lányai kerültek elszállásolásra. Sokan a collinwoodi iskolában tanultak, amely 1908. 03. 04.-én pusztító tűz martalékává vált. 172 gyerek, 2 tanár és 1 mentős vesztette életét a tűzben. A diákok zöme csapdába rekedt a lépcsőház első és második emelete között. Eleinte azt gondolták a befele nyíló ajtók miatt haltak meg ennyien, de később arra jutottak, hogy kicsinek bizonyult a menekülő tömeghez képest. Pár gyerekre az omló, lángoló mennyezet szakadt rá, de többségüket agyonnyomta a kétségbeesett tömeg. Kevesen jutottak ki élve sajnos. Ők is azért, mert első emeleti ablakból kiugráltak. Az áldozatok nagy részét nem lehetett azonosítani. Őket egy tömegsírban helyezték nyugalomra. A tűz után nem sokkal kezdődtek meg a hátborzongató jelenségek. A kastély alkalmazottai éjszakánként sikolyokra, tűzre hasonlító hangokra ébredtek. Halk nyögések, falakból áradó suttogások keltettek riadalmat. 100 évvel később a stáb kivonulásakor figyelmeztették őket ezekre az eseményekre. Persze nem vették komolyan a legendákat.

A filmet leforgatták. A színészek, rendező, operatőrök, producerek nem érzékeltek semmi különöset. A háttérben dolgozók viszont igen. Furcsa zajokról számoltak be, tárgyak tűntek el és fel. Később a turisták beszámolója, 1-1 helybéli alapján feltehetően valósak a természetfeletti ténykedések. Általános fura zajok, lépések, belső feszültségérzetről (figyelik a betévedőket), érdekes szagokról számolnak be. A filmesek éjfél után nem voltak hajlandóak az épületben tartózkodni. 

A tűzvész mellett még van egy hátborzongató története az Éjsötét árnyéknak. A várost valóban Collinok alapították és ők építették a kastélyt. Tényleg élt egy Barnabas Collins nevű úriember az 1700-as években. Az a hír járta, hogy a város fellendülését az okozta, hogy a szomszéd településekről rabolt el lányokat Barnabas és feláldozta őket az ördögnek. Fellendülés idejében állandóan tűntek el a fiatal lányok és a testük sose került elő. Pletyka szerint éjszakánként a városon kívülre ment, ezért gyanúsították meg. A vádakat nem tudták rábizonyítani. Barnabas külseje elvileg vámpírszerű volt. Arca sápadt, szeme-arca beesett, beteges kinézete sokkolta az embereket. Innen is a másik pletyka, hogy vámpírként megölte a lányokat és a kastély titkos helyiségében temette el őket.

Egy nap ismeretlen nő látogatta meg a Collins kastélyt, akiről azt terjesztették boszorkány és meg fogja büntetni Barnabast. Hamar odébb állt a nő és nem sokkal rá Barnabas Collins csatlakozott az eltűntekhez. Hiedelem szerint a kastély átok alá került. Barnabas meg várja visszatérhessen. Lakosság nem törődve az átokkal megpróbálták felkutatni a titkos szobát a lányok testei miatt, de nem találtak semmit. Minden eltűnt személyt elnyelt a föld. Collins se jelent meg azóta sem.

Itt a film, ha esetleg nem láttátok volna vagy újra megnéznétek. Én szerettem, többször láttam már. Tényleg van egy hangulata...

Sztori: Az átkok nem öregszenek. Egy XVIII. századi férfi, Barnabas Collins (Johnny Depp) megszerez mindent, amire vágyik: pénzt, hatalmat, birtokot, csak a szerelemben nincs szerencséje, ugyanis egy boszorkány (Eva Green) egy sértésre átokkal felel.

Barnabast kétszáz évvel később véletlenül kiszabadítják a sírjából, és nem nyugodhat békében: visszatér a régi házába, ahol kénytelen megismerkedni zavaros XX. századi utódaival. Jobb híján beköltözik a családi rezidenciába, megpróbálja elviselni az anyukát (Michelle Pfeiffer), a velük lakó pszichológust (Helene Bonham Carter), a lázadó kamaszlányt (Chloe Grace Moretz) - akiknek mind megvan a maga sötét titka és őrült terve az új rokonnal: a kísértetiesen vén ősapával.

LinkÉjsötét árnyék


Ez a történet ihlette meg eme filmet. Híressé téve a várost, a kastélyt és a történeteit. Remélem izgalmas és új történet volt számotokra.😈

0 Megjegyzések