#10 zöldség

10 zöldség, ami elengedhetetlen


Azt nem kell kifejtenem mennyire fontosak a zöldségek és fogyasztásuk. Sok kertben megtalálhatóak házilag termesztve az egészséges ennivaló alapanyagai. Mégis legtöbben csak a paprika, paradicsom használatát, termesztését részesítik előnyben. Itt a tavasz, ezért hoztam nektek ezt az írást, hogy változatosan termesszetek, fogyasszatok különféle zöldségeket, amik segítik a szervezet működését.

1. Vöröshagyma



A vöröshagymát főzésen kívül más célokra is alkalmazhatjuk például gyógyászat. Kén tartalmú vegyületeket, B, C-vitamint, flavonoidokat, nikotinsavat, vasat, jódot, káliumot, kalciumot, foszfort, szelént, cinket tartalmaz. Gátolja a vérrögképződést, trombózist, megelőzi a koszorúér megbetegedést. Jót tesz az emésztésnek, gyomorpanaszokat enyhíti. Baktériumölő hatású. Barna fedőleveleit teaként megfázásra használhatjuk.


2. Lila hagyma


Kéntartalmú vegyületei miatt csípős, de ez segíti az immunrendszer védekezését. Méregtelenít. Véralvadásgátló. Csökkenti a koleszterint. Megállítja a rákos sejtek növekedését. Inzulintermelő. Megfázást enyhíti, megállítja az orrvérzést (szagolva), védi a szívet. Kiváló kvercetin, antocianin forrás.


3. Karfiol


Kiváló tápanyagforrás, gazdag C-vitaminban. Sok benne az ásványi só, rost, ezért laktató. Káliumban, cinkben, vasban, B-vitaminokban gazdag. Erősíti az immunrendszert, idegrendszert, javítja a látást, Alzheimer kór kialakulását csökkenti, vérnyomás csökkentő, méregtelenítő, fogyaszt és gyógyítja a depressziót.


4. Kelbimbó


A saláta félék között kiemelkedő tápértékkel bír. C, B-vitaminok, K-vitamin, bétakarotin,, kálium, kalcium, magnézium, foszfor, nátrium, vas, kén, króm forrása. Antioxidáns hatása miatt gyulladáscsökkentő és rákmegelőző, immunrendszer erősítő. Csonterősítő.


5. Vöröskáposzta


Nyersen a leghasznosabb. Kutatók 36 féle antocianint azonosítottak benne. Véd a rák ellen, javítja az agyműködést, szív működését. Ásvány és vitamin rengeteg megtalálható benne. Kálium, kalcium, foszfor, vas, jód, kén, A, C, B, U-vitamin. Immunerősítő, sejtvédő és regeneráló, májműködést segíti, méregtelenít, gyulladáscsökkentő, gyomorvédő.


6. Spenót


Van benne K, A, C, B-vitamin, mangán, folsav, magnézium, vas, kálium, kalcium, rost, réz, növényi fehérje, foszfor, cink, niacin, szelén és E-vitamin. Omega 3 zsírsavat tartalmaz. Vaspótlásra alkalmas. Rákellenes, szabályozza a vérnyomást, javítja a vérnyomást, emésztését, segíti a fogyást.


7. Petrezselyem


Magas C-vitamin tartalmú, karotin, kálium, ásványokban gazdag. Emésztést segíti, vértisztító, vizelethajtó. Rákellenes, görcsoldó, bőrbetegségek, csípéseket enyhíti, karikás szemek, szeplők ellen hatásos. Étvágyjavító, lehelet frissítő.


8. Brokkoli


Gazdag C, K, A, B-vitaminban, ásványi anyagokban, növényi rostban, folsavban, mangánban, magnéziumban, cinkben, kalciumban, káliumban, vasban. Megelőzi a rákos megbetegedéseket, szív és érrendszer védő, méregtelenít, lassítja az öregedést.


9. Zeller


Nyersen érvényesül. A, B-vitaminban gazdag. Javítja a koncentrációt, stresszt csökkenti, energiát ad, pusztítja a gombás, bakteriális fertőzéseket, vérkeringés serkentő, kalcium felszívódást segíti, bőrbetegségekre használható, allergiára, hörgő-tüdőtisztító, vízhajtó. Rengeteg problémát orvosol.


10. Rukkola


A, B, C, K-vitamint tartalmaz. Ásványi anyagokban gazdag, kalcium, magnézium, foszfor, kálium, vas, mangán, szilícium. Gyomorsav csökkentő, koleszterin szabályozó, cukorszint szabályozó, rákos megbetegedéseket megelőzi, tüdőjavító, sebgyógyító hatású.


0 Megjegyzések