Olajokról bővebben
(10 olajfajta )
Rengeteg féle olajat használhatunk a sütéshez, főzéshez, kozmetikához. Jó minőségű olajak tömkelege létezik, ezért a napraforgóolajon és olívaolajon kívül hoztam nektek pár plusz kiegészítést, amit nem árt ismerni és fogyasztani, használni.
1. Napraforgóolaj
2. Olívaolaj
Második leginkább használt olajfajta. Ősi élelmiszer az olíva, amit több ezer éve fogyasztanak. Görögországból származik és szerintem ott készítik a legfinomabb ételeket belőle. 700 fajta különféle olívaolaj létezik legalább, amit Görögország, Olaszország, Spanyolország állít elő. Legdrágább fajtája az extra szűz olívaolaj, amiben semmi kémiai anyag nincs. Egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat, lecitint, alfa-tokoferolt tartalmaz. Salátákhoz, hideg ételekhez fogyaszthatjuk. Megelőzi a szívbetegségeket, külsőleg bőrápoló hatással bír.
3. Kókuszolaj
Hidegen sajtolt és finomított változatai vannak. Kiváló sütéshez, főzéshez, kozmetikához. Laurinsavat is tartalmaz, ezért gyermektápszerekbe szokták még keverni. Erősíti a szervezetet, antioxidánsban, E-vitaminban gazdag. Az olaj 24 fok alatt dermedt állapotban kapható, az felett folyékonyban. Fogyókúrázóknak elengedhetetlen kiegészítő! Gyorsítja az anyagcserét és energiával lát el. Kevés a kalóriatartalma.
4. Lenmagolaj
Omega 3 zsírsavak forrása. Csökkenti a szív-érrendszeri betegségek kialakulását. Segíti az asztma, allergia leküzdését, gyulladáscsökkentő, vérnyomáscsökkentő. Salátára, pirítósra csepegtetve egészség érdekében alkalmazandó. Külsőleg ekcémára, herpeszre, bőrallergiára használható.
5. Tökmagolaj
Ismert olaj, amit salátákhoz, pirítóshoz ajánlok nektek. Delta-7 fitoszterol és szeléntartalma miatt jó prosztata megnagyobbodás ellen, de nőknek is jó a változókor küzdelme ellen, gyulladáscsökkentő, csökkenti a koleszterint, vértisztító, méregtelenítő, kezeli a gyomorpanaszokat, energiával lát el. C, E, B- vitaminokban gazdag, mangánt, szelént, magnéziumot, káliumot, kalciumot, foszfort, vasat, cinket, rezet tartalmaz.
6. Szőlőmagolaj
A gyümölcs értékes antioxidánsai, vitaminjai és olaja miatt. Hidegen sajtoltat vegyünk! Étkezési és kozmetikai célokra alkalmazzák. Található benne linolsav, klorofill, E-vitamin. Erősíti az immunrendszert, csökkenti a koleszterint, javítja a látást, csökkenti a változókor tüneteit, lassítja az öregedést. Jó hőálló képessége miatt alkalmas sütéshez. Bőrápoláshoz tökéletes, mert regenerál, könnyen felszívódik.
7. Repceolaj
Egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat, klorofillt tartalmaz. Érrendszerre jó hatása van, koleszterint csökkenti, cukorbetegeknek szokták javasolni. E és K-vitaminban gazdag. Sütéshez, főzéshez, salátákhoz kiváló.
8. Mogyoróolaj
Távol-keleten használják szívesen. Linolsavat, fehérjét, E-vitamint tartalmaz. Csökkenti a vérnyomást, koleszterint, jó székrekedés ellen. Salátákhoz, hideg ételekhez, sütéshez, főzéshez, mint kiegészítő ízesítő használható. Fogyókúrások is szeretik alkalmazni étkezésnél.
9. Kukoricaolaj
Hidegen sajtolt. Tartalmaz linolsavat, E-vitamint. Salátákhoz javasolt. Margarinban is megtalálható olaj. Gátolja a bőr kiszáradását. Hajfényesítő hatása van. Erősíti az immunrendszert, vérnyomáscsökkentő, csökkenti a koleszterint, vizelethajtó.
10. Dióolaj
Ez is linolsavat tartalmaz, ezáltal csökkenti az érrendszeri betegségek kialakulását, jó reumára, memóriajavító, immunerősítő, vérnyomás, koleszterin csökkentő, gombaölő hatású. Erőteljes íze miatt salátákhoz, süteményekbe ajánlott, persze sütés nélküliekhez, mert nem alkalmas melegítésre, maximum más olajjal keverve.
Jól látható mindegyik olaj javítja az életminőséget, ezért használjuk őket váltakoztatva!
0 Megjegyzések