5 hűsítő nyári levesrecept (ne hagyd ki!)

Hűsítő nyári levesreceptek



Imádom a nyarat, ha a termésekről van szó, amúgy nem a kedvenc évszakom, de ettől megszépül. Kis kertünk van, nem hektárnyi, viszont ami kell megterem a gondozás által. Gondolok paprikára, paradicsomra, céklára, fokhagymára, körtére, cseresznyére, meggyre, fügére, spenótra, szilvára, barackra, uborkára, almára, kukoricára és folytathatnám sort. Komolyan írtam nem nagy a kert, de mindent magunknak termelünk, amit csak lehet. Egy spórolunk, kettő ezerszer finomabb! Ebből a hobbinkból adódóan készült el ez a receptválogatás, mondhatni ez adta az ötletet, mert nemrég szedtem le a friss terméseket. Behozva őket már álltam is neki egy frissítő levesnek, szóval lássuk az elsőt:


1. Gazpacho

1 adag: 250 kcal

Hozzávalók
  • 2-3 szelet kenyér
  • 50 dkg érett paradicsom
  • 1 kígyóuborka
  • 1 zöldpaprika
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1.25 dl olívaolaj
  • 2-3 ev. borecet

Elkészítés

Kenyeret kockázzuk fel, vízzel locsoljuk be és hagyjuk picit állni. Paradicsomot leforrázzuk és lehámozzuk. Uborkát, paprikát feldaraboljuk. Zöldségeket mind egy turmixgépbe tesszük. Utána mehet hozzák a kenyér és olívaolaj, pürésítjük a géppel. Vízzel felöntjük a kívánt állag eléréséig. Sóval, ecettel ízesítjük. Pár órára hűtőbe tesszük és tálaljuk, pirított kenyérkockákkal, apróra szelt paprikával, paradicsommal, hagymával például.

2. Cukkinis-csicseriborsó

1 adag: 290 kcal

Hozzávalók
  • 10 dkg csicseriborsó
  • 1 vöröshagyma
  • 1 dl olaj
  • 2 közepes cukkini
  • koriander
  • római kömény
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 szál rozmaring
  • 1 ev. liszt
  • 6 dl zöldségalaplé
  • 2 dl tejszín

Elkészítés

A csicseriborsót sós vízben feltesszük főni. A hagymát finomra vágjuk, és az apróra szelt cukkinivel együtt kevés olajon megdinszteljük. Sóval, egy-egy csipet korianderrel és római köménnyel, zúzott fokhagymával, rozmaringgal fűszerezzük. Ha megpuhult, megszórjuk a liszttel, felengedjük a zöldségalaplével, majd hozzáadjuk a puhára főtt csicseriborsót is a levével együtt. Végül beleöntjük a tejszínt, szükség szerint utánízesítjük – így főzzük készre.

3. Pisztáciás őszibarackkrémleves

1 adag 190 kcal

Hozzávalók
  • 1 fahéjrúd
  • 3 szem szegfűszeg
  • 1 kg őszibarack
  • 1 vaníliarúd
  • méz
  • 5 dkg natúr pisztácia

Elkészítés

A fahéjat meg a szegfűszeget felforraljuk fél liter vízzel, fűszer kivonatot készítünk. Ha kihűlt, leszűrjük, és beletesszük a megtisztított, kimagozott, nagyobb darabokra vágott barackot, a vanília kikapart belsejét és mézet, ízlés szerint. A gyümölcsöt összeturmixoljuk, majd tálalásig a hűtőbe tesszük. Durvára vágott pisztáciával és mentalevéllel díszítjük.

4. Mentás-levendulás gyümölcskrémleves

Hozzávalók
  • 10 dkg eper 
  • 5 dkg meggy
  • 1 dl habtejszín
  • 2 ev. méz
  • 4 db mentalevél
  • 2 levendulavirág
  • 1 dl tej
  • 2 dl víz
  • 2-2 dkg meggy és eper darabolva

Elkészítés

Tej és víz, utolsó pont kivételével mindent turmixgépbe teszünk (az se baj, ha fagyasztottak a gyümölcseink), pépesítjük. Jöhet a víz és tej, elkeverjük. Végén beleszórjuk a maradék gyümölcsöt és kész, mehet a hűtőbe.

5. Hideg banánkrémleves

Hozzávalók
  • 5 közepes banán
  • 1 l tej
  • 200 ml főzőtejszín
  • 125 g joghurt
  • 1 tk. citromlé
  • cukor vagy édesítő, méz
  • fahéj

Elkészítés

2,5 db banánt belehelyezünk egy magas falú tálba, ráöntjük a tejet, a tejszínt és a natúr joghurtot, majd botmixerrel vagy turmixgéppel összeturmixoljuk. Utána kóstolgatva kitapasztaljuk, hogy mennyi citromlé és édesítőszer teszi számunkra tökéletessé a levest. Persze lehet cukorral is készíteni. Majd egy púpos teáskanálnyi fahéjat teszünk hozzá, és még egyszer összeturmixoljuk az egészet. A levesünk levét átönthetjük egy kis fazékba is akár, a maradék 2,5 darab banánt tetszőleges vastagságú karikákra vágjuk, és hozzáadjuk a leveshez.

+1 Gyümölcsleves gyorsan

Hozzávalók, elkészítés

Mindenféle gyümölcs, amit otthon megtalálsz! Könnyen pudinggal elkészíthetjük. Megfőződ a pudingot (hígabb állagúra) és belekevered a gyümölcsöket, ennyi. Gyors és finom!

0 Megjegyzések