Hűsítő nyári levesreceptek
Imádom a nyarat, ha a termésekről van szó, amúgy nem a kedvenc évszakom, de ettől megszépül. Kis kertünk van, nem hektárnyi, viszont ami kell megterem a gondozás által. Gondolok paprikára, paradicsomra, céklára, fokhagymára, körtére, cseresznyére, meggyre, fügére, spenótra, szilvára, barackra, uborkára, almára, kukoricára és folytathatnám sort. Komolyan írtam nem nagy a kert, de mindent magunknak termelünk, amit csak lehet. Egy spórolunk, kettő ezerszer finomabb! Ebből a hobbinkból adódóan készült el ez a receptválogatás, mondhatni ez adta az ötletet, mert nemrég szedtem le a friss terméseket. Behozva őket már álltam is neki egy frissítő levesnek, szóval lássuk az elsőt:
1. Gazpacho
1 adag: 250 kcal
Hozzávalók
- 2-3 szelet kenyér
- 50 dkg érett paradicsom
- 1 kígyóuborka
- 1 zöldpaprika
- 4 gerezd fokhagyma
- 1.25 dl olívaolaj
- 2-3 ev. borecet
Elkészítés
Kenyeret kockázzuk fel, vízzel locsoljuk be és hagyjuk picit állni. Paradicsomot leforrázzuk és lehámozzuk. Uborkát, paprikát feldaraboljuk. Zöldségeket mind egy turmixgépbe tesszük. Utána mehet hozzák a kenyér és olívaolaj, pürésítjük a géppel. Vízzel felöntjük a kívánt állag eléréséig. Sóval, ecettel ízesítjük. Pár órára hűtőbe tesszük és tálaljuk, pirított kenyérkockákkal, apróra szelt paprikával, paradicsommal, hagymával például.
2. Cukkinis-csicseriborsó
1 adag: 290 kcal
Hozzávalók
- 10 dkg csicseriborsó
- só
- 1 vöröshagyma
- 1 dl olaj
- 2 közepes cukkini
- koriander
- római kömény
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 szál rozmaring
- 1 ev. liszt
- 6 dl zöldségalaplé
- 2 dl tejszín
Elkészítés
A csicseriborsót sós vízben feltesszük főni. A hagymát finomra vágjuk, és az apróra szelt cukkinivel együtt kevés olajon megdinszteljük. Sóval, egy-egy csipet korianderrel és római köménnyel, zúzott fokhagymával, rozmaringgal fűszerezzük. Ha megpuhult, megszórjuk a liszttel, felengedjük a zöldségalaplével, majd hozzáadjuk a puhára főtt csicseriborsót is a levével együtt. Végül beleöntjük a tejszínt, szükség szerint utánízesítjük – így főzzük készre.
3. Pisztáciás őszibarackkrémleves
1 adag 190 kcal
Hozzávalók
- 1 fahéjrúd
- 3 szem szegfűszeg
- 1 kg őszibarack
- 1 vaníliarúd
- méz
- 5 dkg natúr pisztácia
Elkészítés
A fahéjat meg a szegfűszeget felforraljuk fél liter vízzel, fűszer kivonatot készítünk. Ha kihűlt, leszűrjük, és beletesszük a megtisztított, kimagozott, nagyobb darabokra vágott barackot, a vanília kikapart belsejét és mézet, ízlés szerint. A gyümölcsöt összeturmixoljuk, majd tálalásig a hűtőbe tesszük. Durvára vágott pisztáciával és mentalevéllel díszítjük.
4. Mentás-levendulás gyümölcskrémleves
Hozzávalók
- 10 dkg eper
- 5 dkg meggy
- 1 dl habtejszín
- 2 ev. méz
- 4 db mentalevél
- 2 levendulavirág
- 1 dl tej
- 2 dl víz
- só
- 2-2 dkg meggy és eper darabolva
Elkészítés
Tej és víz, utolsó pont kivételével mindent turmixgépbe teszünk (az se baj, ha fagyasztottak a gyümölcseink), pépesítjük. Jöhet a víz és tej, elkeverjük. Végén beleszórjuk a maradék gyümölcsöt és kész, mehet a hűtőbe.
5. Hideg banánkrémleves
Hozzávalók
- 5 közepes banán
- 1 l tej
- 200 ml főzőtejszín
- 125 g joghurt
- 1 tk. citromlé
- cukor vagy édesítő, méz
- fahéj
Elkészítés
2,5 db banánt belehelyezünk egy magas falú tálba, ráöntjük a tejet, a tejszínt és a natúr joghurtot, majd botmixerrel vagy turmixgéppel összeturmixoljuk. Utána kóstolgatva kitapasztaljuk, hogy mennyi citromlé és édesítőszer teszi számunkra tökéletessé a levest. Persze lehet cukorral is készíteni. Majd egy púpos teáskanálnyi fahéjat teszünk hozzá, és még egyszer összeturmixoljuk az egészet. A levesünk levét átönthetjük egy kis fazékba is akár, a maradék 2,5 darab banánt tetszőleges vastagságú karikákra vágjuk, és hozzáadjuk a leveshez.
+1 Gyümölcsleves gyorsan
Hozzávalók, elkészítés
Mindenféle gyümölcs, amit otthon megtalálsz! Könnyen pudinggal elkészíthetjük. Megfőződ a pudingot (hígabb állagúra) és belekevered a gyümölcsöket, ennyi. Gyors és finom!
0 Megjegyzések