Álláskeresés

Hogyan keress állást?


Nem számít, hogy diák vagy és diákmunkát szeretnél, esetleg frissen végzett középiskolás, egyetemista. Lehetsz akár felnőtt, aki váltani szeretne. Ez a bejegyzés most nektek szól, hogy legyen támpontotok merre érdemes elindulni, mik a teendők.




1. Első lépés

Végezd el a sulit, lépj ki előző munkahelyedről. Ha iskola mellett szeretnél dolgozni, akkor pedig intézd el a sulidban, diákszövetkezetedben a papírokkal kapcsolatos teendőket. Tudtommal kellenek, de a diákmunkával kapcsolatban kevés információm van, mert én csak hallásból ismerem szerencsére. Ilyenkor nekem is Google a barátom.

2. Dönts

Gondolkodj el az irányon. Mit szeretnél, mivel szeretnél foglalkozni. Milyen helyek jöhetnek szóba nálad. Itt figyelj a teherbírásodra, kitartásodra és effélékre.

3. Orvosi vizsgálatok

Mielőtt beleugrassz a munkába fontos, hogy tudjad egészséges vagy-e. Persze beléptetés előtt lesz orvosi vizsgálat, de nem árt egy feltérképezés magad számára sem. Évente egyszer amúgy is kötelező kéne legyen...

4. Keresés

Jöhet az elemi rész. Ha diák vagy, csatlakozhatsz diákszövetkezethez és ott segítenek neked mindenben. Felnőttként már nehezebb a dolog. Egyedül kell boldogulnod, ezért itt van pár tipp hol, hogyan kereshetsz állást:

  • ismerőseid által, hátha valahova beajánlanak
  • suli időd alatt a gyakorlati helyed megkérdezheted, ha nem is ott, de valahol nem e tudnak neked helyett, volt sulidba érdeklődhetsz
  • facebook-os álláskereső csoportokba nézelődhetsz
  • internetes oldalakon ezer lehetőséget találsz
  • járd körbe a környező területeket és menj be érdeklődj (sok kiírás van felvesznek embert)
  • újságok, helyi lapok
Pár tipp hol keress interneten:

Sok keresés után megvan a kiszemelt állásajánlatod. Fontos, hogy állíts össze egy szépen kidolgozott önéletrajzot (lehetőleg semmi füllentés!), motivációs levelet. Regisztrálj fel az oldalra és küld el email-ben, ha a 7. pontot teljesítetted. Ha telefonszámot látsz bátran hívd fel, közeledbe van a hely keresd fel. Több eséllyel indulsz! Ne ijedj meg akkor se, ha nem igaz rád minden pontja a meghirdetett állásnak, legyél bevállalós, sose tudhatod! Fejlődhetsz.

6. Határidő

Mindig figyeld meddig jelentkezhetsz az adott munkára!

7. Figyelj oda!

Ezt fontosnak tartom kiemelni! Oda kell figyelni arra, hogy ha megtalálod a tetsző munkát, álláshirdetést legyen információd róla! Nézz mindenképpen utána a cégnek, munkahelynek. Tudd előre mi lesz a munkaköröd, hova kell bejárnod, mi a vélemény róla, munkaidőd, fizetés és szabadságok. Érdeklődj előre mielőtt beleugrassz valami neked nem tetszőbe! Én már állásinterjúra is így vagyok hajlandó csak bemenni, ha ezek tiszták! Telefonon/személyesen érdeklődhetsz előre, ezt a lépést ne hagyd ki. Őket is megkíméled felesleges köröktől.

8. Behívás/Állásinterjú

Minden oké és ezt a munkát szeretnéd. Ha behívnak ne vedd félvállról. Legyél magabiztos és tedd oda magad! Időbe érkezz! Na, de maga erről a részről következő bejegyzésben olvashattok tovább. 

Több információ következő részben! 👉


0 Megjegyzések