Dajka-Programok az óvodában

Programok az óvodában




1. Ünnepélyek

Közelebb hozza a gyerekeket és élményt biztosít, megismerik a hagyományokat. Az ünnep jelentőségét nem mindig értik, de a hozzájuk kapcsolódó hangulatokat, érzelmeket érzékelik. Az előkészületeket nagyon élvezik. (Szerintem a gyerekek életébe ezek a legfontosabb történések, mondjuk nekem a mai napig élményt adnak annak ellenére, hogy megváltozott minden és nem nagy családdal ünnepelhetek sajnos.)

Leggyakoribb ünnepek

  • Mikulás
  • Adventi készülődés
  • Karácsony (újév otthon)
  • Farsang
  • Húsvét
  • Anyák/apák napja 
  • Gyereknap
  • Évnyitó/évzáró
  • Ballagás
  • Születésnap (névnapot nem jellemző tartani csak otthon)
  • Nemzeti ünnepek
A születésnap a legszemélyesebb, ilyenkor szóljon a nap az adott gyerekről. A társak apró ajándékai, alvásnál választott mese, kedvenc tevékenységek, süti teszi különlegessé.

Hagyományok, népszokások ápolása jelentős. A dajka résztvevője a kreatív előkészületeknek. Ünnepekkor maga is ünneplőbe öltözik. Viselkedésében érezzük az ünnep szeretetét, az örömöt. Ünnepek alatt a dajka segít az óvónőnek, adogatja az eszközöket, öltözteti a gyerekeket, asztalt terít, díszít, étel-italt előkészíti. Ünnepség után rendet rak, takarít, dekorációt leszedi, persze csak az utolsó vendég elmenetele után.

2. Szervezési feladatok

Bevásárlás, előkészületek, rendezvény alatti teendők, munka, tűz-balesetvédelmi szabályok betartása. Óvodapedagógussal együttműködik. Rendezvény tervet csinálnak (pl. hány fő jön, mikor legyen). 
Előkészületek: takarítás, ajándékkészítés, dekorálás.
Rendezvény alatt: terítés, vendégek fogadása, gyerekek átöltöztetése, figyelni a gyerekek szükségleteire.
Rendezvény után: rendrakás, takarítás, dekoráció leszedése.

3. Vásárlás

Ha bármit vásárolunk az óvoda számára azt jóvá kell hagynia a vezetőnek, kivétel élelmiszerek, akkor elég lehet például almáról, az óvónőnek is szólni, de fontos feljegyezni ezt hoztuk, ekkor, innen, ha bármi gond adódna. A nagyobb berendezéseket értelemszerűen nem a dajka veszi meg, hanem az óvoda vezetősége. Ha játékokat vásárolunk, arról is tájékoztatni kell a felsőbb vezetést, még ha saját pénzedből vetted is. A számlát mindig el kell hozni, főleg ha garanciális. Csak megfelelő minőségű tárgyakat, ételt/italt vegyünk meg! Figyeljünk oda a korhatáros dolgokra! Ha programra vásárolunk figyeljünk a szülő és gyermek szükségleteire egyaránt!

4. Teremrendezés, díszítés

Termet alkalomnak megfelelően rendezünk. Fontos, ha vendégeket várunk a teremben legyen megfelelő asztal, szék és hely a gyerekeknek. Díszítés ünnepnek megfelelő kell legyen. Díszítést közösen a gyerekekkel készítjük és tehetjük ablakba, ajtóra vagy bárhova a csoportban. Érdemes sablont használni segítségként. A díszítésnél sokféle anyagból vásárolt, díszített tárgyakat helyezhetünk ki.

5. Dekoráció, ajándékok

Dekorációt vehetünk boltba vagy készíthetjük magunk a csoporttal. Lényeg, hogy ízléses legyen! Ajándékokat is lehet gyermekekkel készíteni, például karácsony, anyák napja. Engedjük kibontakozni a gyerek kreativitását! Keressünk nekik alapötleteket előtte. (tavaszi kosárka, hóember sablon, gombvirág, korona, fényképtartó)

6. Programrend biztosítása

Előre meghatározott időpont és egyeztetés alapján lehet programtervet állítani. Figyelembe kell venni a házirendet! Be kell tartani az előírásokat, készülést és a záró feladatokat, a legfontosabb mégis a folyamat, azaz ünnepély, amire előre kell vásárolni, takarítani. Biztosítani kell a program alapjait!

7. Intézményen kívüli programok

Séta, kirándulások. A dajkának fontos szerepe van az előkészületekben és lebonyolításban. Az időpont, hely és kísérők száma után lényeges a helyszín bejárása, ismerete.
-megközelíthetőség
-baleseti források
-árnyékos pihenőhely, télen meleg pihenő
-mosdó közelben
-ivóvíz, étel, bolt közelben
-esőnél, esőmentes hely stb.

Úticsomagot kell összeállítani. Óvodapedagógussal megbeszélve sporteszközöket csomagolni. Pihenéshez pokróc. Papírtörlő, pzs, szalvéta legyen kéznél. Kiránduláshoz célszerű a réteges öltözet. Egyensapka, kendő, póló célszerű. Óvodapedagógus balesetvédelmi előadást tartson a gyerekeknek. A kirándulás folyamán dajka feladata a gyermekek öltözködésének segítése, uzsonna, sportszerek szállítása, segítség a közlekedési járműre fel és le szállásnál, utazási szabályok betartatása. Segít a felügyelésben, bekapcsolódhat a játékba, közben megosztottan figyel. Kirándulás alatt a gyerekek ruháit ellenőrzi, eszközöket összegyűjti, végén elcsomagol, szemetet összeszedi.

8. Úticsomag

Romló, kenődő élelmiszereket ne hozzanak, tegyünk be a gyerekeknek! Összeállításnál erre figyeljünk! A legideálisabb a szendvics, gyümölcs-zöldség, kekszek. Megfelelő mennyiségű folyadék (víz, tea legjobb). Váltóruha, elsősegély eszközök (pl. sebtapasz, gyógyszer).

9. Felügyeleti kötelezettség

A dajkának a program elejétől a végéig kötelezettsége fokozottan figyelni a gyerekekre és környezetére!

0 Megjegyzések