5 kedvenc őszi levesem
Ma elhoztam nektek 5 levesreceptet, amit én szívesen főzök meg a családnak ősszel, télen.
1. Almás-szilva
Hozzávalók
- 50 dkg szilva
- 3 közepes db alma
- 3 dl tej
- 2 tasak vaníliás pudingpor
- 1.5 l víz
- 2 kávéskanál fahéj
- 4 csapott ek cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
Elkészítés
- Almát meghámozzuk, és a kimagozott szilvával együtt feldaraboljuk.
- Egy fazékba tesszük, felöntjük vízzel, hozzáadjuk a cukrot, fahéjat, vaníliás cukrot és felforraljuk.
- Tejet kikeverjük a pudingporokkal, és besűrűsítjük vele a levest.
2. Brandys gesztenyekrém
Hozzávalók
- 30 dkg főtt gesztenye
- 1 l alaplé
- 1 közepes szár halványító zeller
- 0.5 nagy db alma
- 2 ek brandy
- 6 dkg vaj
- 2 ek barna cukor
- 1 dl főzőtejszín
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 2 teáskanál pirított fenyőmag
Elkészítés
- Vagy vegyünk egy csomag előfőzött gesztenyét, vagy pedig a 30 dkg gesztenyének bevágjuk a tetején, s kb. 20 perc alatt közepes lángon megfőzzük, és megpucoljuk őket.
- Ezután a húslevesbe beletesszük a gesztenyéket és az apróra vágott szárzellert, s elkezdjük főzni 20 percig. Eközben az almát megpucoljuk, felszeleteljük, és a vajon a barna cukorral megkaramellizáljuk, majd ezt is a leveshez tesszük.
- Amikor eltelt a 20 perc, kézi botmixerrel összepépesítjük, és hozzáadjuk a brandyt. Kb. 5 percig főzzük, hogy az alkohol nagy része elpárologjon belőle. Ha eltelt az 5 perc, elzárjuk alatta a tüzet, s folyamatos keverés közben hozzáöntjük a tejszínt. Ekkor beleteszünk ízlés szerint borsot – én kb. 1 bő késhegynyit szoktam -, s megkóstoljuk, kell-e bele egy kevés só.
- Pirított fenyőmaggal tálaljuk. Ha jobban ki akarjuk hozni a fenyőmag ízét, nagyon kicsit sózzuk és borsozzuk meg, s öntsünk hozzá egy kevés olívaolajat, majd így pirítsuk meg.
3. Tárkonyos raguleves
Hozzávalók
- 30 dkg pulykamellfilé
- 5 dkg póréhagyma
- 5 dkg vaj
- só
- bors
- 1 db sárgarépa
- 1 db fehérrépa
- 1 db karalábé
- 2-3 csipet tárkony
- 5 dkg zöldborsó
- 2 dl főző tejszín
- 1/4 db citrom leve
- 1 csokor petrezselyem
Elkészítés
- A húst apró kockákra vágjuk, a póréhagymát felaprítjuk. Lábasban megolvasztjuk a vajat, és megpároljuk rajta a pórét. Hozzáadjuk a húst, megsózzuk, megborsozzuk, és fehéredésig pirítjuk. Hozzáadjuk a megtisztított, felkockázott sárga- és fehérrépát, valamint karalábét, és további 2 percig pirítjuk. Ezután felöntjük 8 dl vízzel, és ízlés szerint sóval, továbbá a tárkonnyal ízesítjük. 25 perc főzés után beleforgatjuk a megtisztított borsót, majd további 5 perc főzés után hozzáöntjük a tejszínt, és forralunk rajta egyet. A tűzről levéve belecsöpögtetjük a citromlevet, és megszórjuk a felaprított petrezselyemmel.
4. Füstöltsajt-krémleves
Hozzávalók
- 4 dkg vaj
- 1 púpozott evőkanál finomliszt
- 8 dl víz
- 1,5 húsleveskocka
- 15 dkg reszelt füstölt sajt
- 2 dl tejszín
- fél-fél mokkáskanál reszelt
- szerecsendió és őrölt bors
- 4 tojássárgája
- 4 vékony szelet kenyér
Elkészítés
A vajat lábasban fölolvasztjuk, a lisztet 1 perc alatt világosra pirítjuk benne. A vízzel fölöntjük. Habverővel többször megkeverve nagy lángon fölforraljuk, a leveskockát belemorzsoljuk. Közben a sajtot lereszeljük, kétharmadát a levesbe szórjuk, és kevergetve 3-4 perc alatt simára főzzük. A tejszínnel dúsítjuk, a szerecsendióval fűszerezzük, ha kell, utánasózunk. A kenyérszeletekből pirítóst készítünk. Mind a négy leveses csészében egy-egy tojássárgáját simára keverünk, a forró levest rámerjük, a maradék sajttal megszórjuk. Pirítóssal kínáljuk.
5. Savanyúkáposzta-leves
Hozzávalók
- 25 dkg füstölt hús
- 4 dkg szalonna
- 1 fej hagyma
- 4 ek olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 dkg őrölt pirospaprika
- 3 dkg liszt
- 40 dkg savanyú káposzta
- 1 csipet só
- 1 csipet őrölt bors
- 1 csipet cukor
- 10 dkg kolbász
- 2 dl tejszín
- 4 szál kapor
Elkészítés
A megtisztított húst puhára főzzük, majd kivesszük és félre tesszük, a levet leszűrjük egy másik edénybe. A felkockázott szalonnát és hagymát üvegesre sütjük a felforrósított olajon. Hozzáadjuk a felszeletelt fokhagymát, majd meghintjük a paprikával és a liszttel.
Kissé lepirítjuk, majd felöntjük a füstölt hús főzőlevével. Csomómentesre keverjük és felforraljuk.
A leöblített káposztát felaprítjuk, majd a leveshez adjuk ezt is. Közepes lángon puhára főzzük, sóval, borssal és cukorral ízesítjük. vágjuk.
A puhára főzött füstölt húst felkockázzuk, a kolbászt karikára vágjuk és hozzáadjuk a leveshez, és felforraljuk az egészet. Tejszínnel gazdagítjuk, és finomra vágott kaporral meghintve tálaljuk.
Kissé lepirítjuk, majd felöntjük a füstölt hús főzőlevével. Csomómentesre keverjük és felforraljuk.
A leöblített káposztát felaprítjuk, majd a leveshez adjuk ezt is. Közepes lángon puhára főzzük, sóval, borssal és cukorral ízesítjük. vágjuk.
A puhára főzött füstölt húst felkockázzuk, a kolbászt karikára vágjuk és hozzáadjuk a leveshez, és felforraljuk az egészet. Tejszínnel gazdagítjuk, és finomra vágott kaporral meghintve tálaljuk.
0 Megjegyzések