5 kedvenc levesem

5 kedvenc őszi levesem


Ma elhoztam nektek 5 levesreceptet, amit én szívesen főzök meg a családnak ősszel, télen. 





1. Almás-szilva


Hozzávalók


  • 50 dkg szilva
  • 3 közepes db alma
  • 3 dl tej
  • 2 tasak vaníliás pudingpor
  • 1.5 l víz
  • 2 kávéskanál fahéj
  • 4 csapott ek cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor

Elkészítés

  1. Almát meghámozzuk, és a kimagozott szilvával együtt feldaraboljuk.
  2. Egy fazékba tesszük, felöntjük vízzel, hozzáadjuk a cukrot, fahéjat, vaníliás cukrot és felforraljuk.
  3. Tejet kikeverjük a pudingporokkal, és besűrűsítjük vele a levest.

2. Brandys gesztenyekrém


Hozzávalók

  • 30 dkg főtt gesztenye
  • 1 l alaplé
  • 1 közepes szár halványító zeller
  • 0.5 nagy db alma
  • 2 ek brandy
  • 6 dkg vaj
  • 2 ek barna cukor
  • 1 dl főzőtejszín
  •  ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 2 teáskanál pirított fenyőmag

Elkészítés

  1. Vagy vegyünk egy csomag előfőzött gesztenyét, vagy pedig a 30 dkg gesztenyének bevágjuk a tetején, s kb. 20 perc alatt közepes lángon megfőzzük, és megpucoljuk őket.
  2. Ezután a húslevesbe beletesszük a gesztenyéket és az apróra vágott szárzellert, s elkezdjük főzni 20 percig. Eközben az almát megpucoljuk, felszeleteljük, és a vajon a barna cukorral megkaramellizáljuk, majd ezt is a leveshez tesszük.
  3. Amikor eltelt a 20 perc, kézi botmixerrel összepépesítjük, és hozzáadjuk a brandyt. Kb. 5 percig főzzük, hogy az alkohol nagy része elpárologjon belőle. Ha eltelt az 5 perc, elzárjuk alatta a tüzet, s folyamatos keverés közben hozzáöntjük a tejszínt. Ekkor beleteszünk ízlés szerint borsot – én kb. 1 bő késhegynyit szoktam -, s megkóstoljuk, kell-e bele egy kevés só.
  4. Pirított fenyőmaggal tálaljuk. Ha jobban ki akarjuk hozni a fenyőmag ízét, nagyon kicsit sózzuk és borsozzuk meg, s öntsünk hozzá egy kevés olívaolajat, majd így pirítsuk meg.

3. Tárkonyos raguleves


Hozzávalók

  • 30 dkg pulykamellfilé
  • 5 dkg póréhagyma
  • 5 dkg vaj
  • bors
  • 1 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • 1 db karalábé
  • 2-3 csipet tárkony
  • 5 dkg zöldborsó
  • 2 dl főző tejszín
  • 1/4 db citrom leve
  • 1 csokor petrezselyem
Elkészítés

  1. A húst apró kockákra vágjuk, a póréhagymát felaprítjuk. Lábasban megolvasztjuk a vajat, és megpároljuk rajta a pórét. Hozzáadjuk a húst, megsózzuk, megborsozzuk, és fehéredésig pirítjuk. Hozzáadjuk a megtisztított, felkockázott sárga- és fehérrépát, valamint karalábét, és további 2 percig pirítjuk. Ezután felöntjük 8 dl vízzel, és ízlés szerint sóval, továbbá a tárkonnyal ízesítjük. 25 perc főzés után beleforgatjuk a megtisztított borsót, majd további 5 perc főzés után hozzáöntjük a tejszínt, és forralunk rajta egyet. A tűzről levéve belecsöpögtetjük a citromlevet, és megszórjuk a felaprított petrezselyemmel.

4. Füstöltsajt-krémleves


Hozzávalók

  • 4 dkg vaj
  • 1 púpozott evőkanál finomliszt
  • 8 dl víz
  • 1,5 húsleveskocka
  • 15 dkg reszelt füstölt sajt
  • 2 dl tejszín
  • fél-fél mokkáskanál reszelt
  • szerecsendió és őrölt bors
  • 4 tojássárgája
  • 4 vékony szelet kenyér
Elkészítés

A vajat lábasban fölolvasztjuk, a lisztet 1 perc alatt világosra pirítjuk benne. A vízzel fölöntjük. Habverővel többször megkeverve nagy lángon fölforraljuk, a leveskockát belemorzsoljuk. Közben a sajtot lereszeljük, kétharmadát a levesbe szórjuk, és kevergetve 3-4 perc alatt simára főzzük. A tejszínnel dúsítjuk, a szerecsendióval fűszerezzük, ha kell, utánasózunk. A kenyérszeletekből pirítóst készítünk. Mind a négy leveses csészében egy-egy tojássárgáját simára keverünk, a forró levest rámerjük, a maradék sajttal megszórjuk. Pirítóssal kínáljuk.


5. Savanyúkáposzta-leves


Hozzávalók

  • 25 dkg füstölt hús
  • 4 dkg szalonna
  • 1 fej hagyma
  • 4 ek olaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 dkg őrölt pirospaprika
  • 3 dkg liszt
  • 40 dkg savanyú káposzta
  • 1 csipet só
  • 1 csipet őrölt bors
  • 1 csipet cukor
  • 10 dkg kolbász
  • 2 dl tejszín
  • 4 szál kapor
Elkészítés

A megtisztított húst puhára főzzük, majd kivesszük és félre tesszük, a levet leszűrjük egy másik edénybe. A felkockázott szalonnát és hagymát üvegesre sütjük a felforrósított olajon. Hozzáadjuk a felszeletelt fokhagymát, majd meghintjük a paprikával és a liszttel.
Kissé lepirítjuk, majd felöntjük a füstölt hús főzőlevével. Csomómentesre keverjük és felforraljuk.
A leöblített káposztát felaprítjuk, majd a leveshez adjuk ezt is. Közepes lángon puhára főzzük, sóval, borssal és cukorral ízesítjük. vágjuk.
A puhára főzött füstölt húst felkockázzuk, a kolbászt karikára vágjuk és hozzáadjuk a leveshez, és felforraljuk az egészet. Tejszínnel gazdagítjuk, és finomra vágott kaporral meghintve tálaljuk.


0 Megjegyzések