5 recept hétvégére
Régen volt receptes poszt, ezért úgy döntöttem összeszedem nektek 5 mennyei, kedvenc süti receptemet. Hétvégére kiváló nasik a családnak.
1. Churros, forró csoki öntettel
Hozzávalók
Tészta
- 2.5 dl víz
- 2 ek barna cukor
- 1 csipet só
- 8 dkg vaj
- 15 dkg finomliszt/gm liszt
- 2 db tojás
- 0.5 teáskanál vaníliaaroma
- 2 dl napraforgó olaj (a sütéshez)
Tetejére
- 5 dkg cukor
- 2 teáskanál fahéj
Mártás
Egy tábla csoki/puding
Elkészítés
- Egy lábasba öntsük bele a vizet, barna cukrot, sót és a vajat. Tegyük a tűzre.
- Amikor felforr, keverjük hozzá a lisztet, és addig kavarjuk, amíg egy nagy gömböcöt nem kapunk. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni a tésztát.
- Adjuk hozzá a tojásokat és a vanília kivonatot, majd robotgép segítségével keverjük simára.
- Forrósítsunk olajat (nem kell bő olaj, de forró legyen), és készítsük elő a fahéjas cukrot, hogy lecsöpögtetés után rögtön meg tudjuk hempergetni benne a fánkokat.
- Tegyünk egy csillag formájú véget a habzsákra. Kézzel is formálható.
- Töltsük bele a masszát, és szépen nyomkodjuk bele a forró olajba a kb. 5-10 cm-s fánkcsíkokat.
- Hamar sül, amint pirul, már kész is.
- Csokipudingot nem részletezem, a csokit egy kis tejszínnel kell felmelegíteni folyékony állag eléréséig. Én nutellát is olvasztani szoktam hozzá így.
2. Sült banán bundában
Hozzávalók
- 4 db banán (nem túl érett)
- 1 ek porcukor
- 1 dl napraforgó olaj
Tészta
- 12.5 dkg finomliszt/gm
- 2.5 dl tej
- 0.5 csomag vaníliás cukor
- 2.5 dkg margarin
- 1 db tojás
- 2.5 g sütőpor
- 0.25 citromból nyert citromlé
- 0.25 citromból nyert citromhéj (reszelve)
- 2.5 dkg cukor
Elkészítés
- Az olajat maximális fokozaton felmelegítjük.
- A banánokat keresztben és hosszában is félbe vágjuk.
- Alaposan meghempergetjük a goffri tésztában.
- Forró olajban, hirtelen megsütjük. (Lassan sütve a banán szétmálik!) Papírtörlőn az olajat leitatjuk róla.
- Még melegen porcukorral (lehet fahéjas is) meghintjük és azonnal tálaljuk.
3. Amerikai palacsinta nutellával töltve
Hozzávalók
- 2 db tojás
- 2 ek porcukor
- 1 csipet só
- 2 dl tej
- 20 dkg finomliszt ( jó sűrű legyen )/gm
- 1 csomag sütőpor
- 20 dkg nutella
- 1 ek napraforgó olaj
Elkészítés
- Tojást kikeverjük a cukorral, csipet sóval, tejjel.
- Hozzáadjuk a lisztet és sütőport, és csomómentesre keverjük. Ha nem elég sűrű, még egy kis lisztet teszünk bele.
- Felforrósítjuk az olajat, és egy evőkanálnyi tésztát teszünk a serpenyőbe. Rögtön utána egy kisebb kanál nutellát teszünk rá, utána a tetejére is egy evőkanál tésztát úgy, hogy teljesen elfedje a nutellát.
- Megfordítjuk, és ha megsült a másik oldala, készen is van.
4. Almás krémes
Hozzávalók
A tésztához
- 60 dkg finomliszt/gm
- 20 dkg sertészsír
- 20 dkg porcukor
- 2 db tojás
- 1 csomag sütőpor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 4 ek tejföl
A krémhez
- 2 tasak vaníliás pudingpor
- 5 dl tej
- 15 dkg porcukor
- 25 dkg margarin
- 1 csomag vaníliás cukor
A töltelékhez
- 1.5 kg alma
- 15 dkg cukor
- fahéj ízlés szerint
- 5 dkg margarin
Elkészítés
- A tészta alapanyagait összegyúrjuk, majd 3 lapot sütünk 200 fokon.
- A krémhez megfőzzük a pudingot a tejben, lehűtjük.
- A margarint habosra keverjük a porcukorral, vaníliával.
- A két krémet összekeverjük.
- A megtisztított, lereszelt almát ízesítjük, és a margarinon megpároljuk, lehűtjük.
- Ízlés szerint összeállítjuk a sütit, másnap szeleteljük.
5. Kinder szelet
Hozzávalók
piskóta
- 6 db tojás (közepes)
- 10 dkg barna cukor
- 12 dkg tönkölybúza liszt/gm (rizsliszt)
- 4 dkg cukrozatlan kakaópor
- 1 csomag sütőpor
krém
- 1.5 dl habtejszín
- 25 dkg mascarpone
- 6 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- A tojásokat kissé felverjük a barna cukorral. A lisztet, a kakaót és a sütőport összekeverjük, majd beleszitáljuk a cukros, tojásos masszába. Robotgéppel elkeverjük.
- A kakaós massza egyik felét sütőpapírral bélelt 35x23 cm tepsibe öntjük, elsimítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 8 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Ezt követően megsütjük a massza másik felét is. Lapokat kitesszük hűlni, majd a sütőpapírt lehúzzuk róluk.
- A tejszínt habbá verjük.
- Egy másik tálban a mascarponét kissé megkeverjük, majd hozzáadjuk a porcukrot, vaníliás cukrot, és a robotgéppel habosra verjük.
- Fakanállal hozzáadjuk a tejszínhab egyharmad részét. Összekeverjük, ezzel lazítjuk a mascarpone állagát, majd szépen a többi tejszínhabot is belekeverjük.
- Az egyik kakaós lapot visszatesszük a tepsibe, és megkenjük a krémmel, majd a másik lappal beborítjuk.
- Hűtőszekrénybe tesszük egy éjszakára, és másnap hideg vízbe mártott késsel felszeleteljük.
A gluténmentes recepteknél vigyázni kell a mennyiségekkel. Néhol kevesebb, néhol több. Tapasztalni kell. Nem véletlen alaprecepteket használok itt fel.
0 Megjegyzések