5 sütemény recept hétvégére

5 recept hétvégére


Régen volt receptes poszt, ezért úgy döntöttem összeszedem nektek 5 mennyei, kedvenc süti receptemet. Hétvégére kiváló nasik a családnak.


1. Churros, forró csoki öntettel


Hozzávalók

Tészta
  • 2.5 dl víz
  • 2 ek barna cukor
  • 1 csipet só
  • 8 dkg vaj
  • 15 dkg finomliszt/gm liszt
  • 2 db tojás
  • 0.5 teáskanál vaníliaaroma
  • 2 dl napraforgó olaj (a sütéshez)
Tetejére
  • 5 dkg cukor
  • 2 teáskanál fahéj
Mártás
Egy tábla csoki/puding

Elkészítés

  1. Egy lábasba öntsük bele a vizet, barna cukrot, sót és a vajat. Tegyük a tűzre.
  2. Amikor felforr, keverjük hozzá a lisztet, és addig kavarjuk, amíg egy nagy gömböcöt nem kapunk. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni a tésztát.
  3. Adjuk hozzá a tojásokat és a vanília kivonatot, majd robotgép segítségével keverjük simára.
  4. Forrósítsunk olajat (nem kell bő olaj, de forró legyen), és készítsük elő a fahéjas cukrot, hogy lecsöpögtetés után rögtön meg tudjuk hempergetni benne a fánkokat.
  5. Tegyünk egy csillag formájú véget a habzsákra. Kézzel is formálható.
  6. Töltsük bele a masszát, és szépen nyomkodjuk bele a forró olajba a kb. 5-10 cm-s fánkcsíkokat.
  7. Hamar sül, amint pirul, már kész is.
  8. Csokipudingot nem részletezem, a csokit egy kis tejszínnel kell felmelegíteni folyékony állag eléréséig. Én nutellát is olvasztani szoktam hozzá így.


2. Sült banán bundában


Hozzávalók

  • 4 db banán (nem túl érett)
  • 1 ek porcukor
  • 1 dl napraforgó olaj

Tészta

  • 12.5 dkg finomliszt/gm
  • 2.5 dl tej
  • 0.5 csomag vaníliás cukor
  • 2.5 dkg margarin
  • 1 db tojás
  • 2.5 g sütőpor
  • 0.25 citromból nyert citromlé
  • 0.25 citromból nyert citromhéj (reszelve)
  • 2.5 dkg cukor
Elkészítés

  1. Az olajat maximális fokozaton felmelegítjük.
  2. A banánokat keresztben és hosszában is félbe vágjuk.
  3. Alaposan meghempergetjük a goffri tésztában.
  4. Forró olajban, hirtelen megsütjük. (Lassan sütve a banán szétmálik!) Papírtörlőn az olajat leitatjuk róla.
  5. Még melegen porcukorral (lehet fahéjas is) meghintjük és azonnal tálaljuk.

3. Amerikai palacsinta nutellával töltve


Hozzávalók

  • 2 db tojás
  • 2 ek porcukor
  • 1 csipet só
  • 2 dl tej
  • 20 dkg finomliszt ( jó sűrű legyen )/gm
  • 1 csomag sütőpor
  • 20 dkg nutella
  • 1 ek napraforgó olaj
Elkészítés

  1. Tojást kikeverjük a cukorral, csipet sóval, tejjel.
  2. Hozzáadjuk a lisztet és sütőport, és csomómentesre keverjük. Ha nem elég sűrű, még egy kis lisztet teszünk bele.
  3. Felforrósítjuk az olajat, és egy evőkanálnyi tésztát teszünk a serpenyőbe. Rögtön utána egy kisebb kanál nutellát teszünk rá, utána a tetejére is egy evőkanál tésztát úgy, hogy teljesen elfedje a nutellát.
  4. Megfordítjuk, és ha megsült a másik oldala, készen is van.

4. Almás krémes


Hozzávalók

A tésztához

  • 60 dkg finomliszt/gm
  • 20 dkg sertészsír
  • 20 dkg porcukor
  • 2 db tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 4 ek tejföl

A krémhez

  • 2 tasak vaníliás pudingpor
  • 5 dl tej
  • 15 dkg porcukor
  • 25 dkg margarin
  • 1 csomag vaníliás cukor

A töltelékhez

  • 1.5 kg alma
  • 15 dkg cukor
  • fahéj ízlés szerint
  • 5 dkg margarin
Elkészítés

  1. A tészta alapanyagait összegyúrjuk, majd 3 lapot sütünk 200 fokon.
  2. A krémhez megfőzzük a pudingot a tejben, lehűtjük.
  3. A margarint habosra keverjük a porcukorral, vaníliával.
  4. A két krémet összekeverjük.
  5. A megtisztított, lereszelt almát ízesítjük, és a margarinon megpároljuk, lehűtjük.
  6. Ízlés szerint összeállítjuk a sütit, másnap szeleteljük.

5. Kinder szelet


Hozzávalók

piskóta

  • 6 db tojás (közepes)
  • 10 dkg barna cukor
  • 12 dkg tönkölybúza liszt/gm (rizsliszt)
  • 4 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 1 csomag sütőpor

krém

  • 1.5 dl habtejszín
  • 25 dkg mascarpone
  • 6 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés

  1. A tojásokat kissé felverjük a barna cukorral. A lisztet, a kakaót és a sütőport összekeverjük, majd beleszitáljuk a cukros, tojásos masszába. Robotgéppel elkeverjük.
  2. A kakaós massza egyik felét sütőpapírral bélelt 35x23 cm tepsibe öntjük, elsimítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 8 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Ezt követően megsütjük a massza másik felét is. Lapokat kitesszük hűlni, majd a sütőpapírt lehúzzuk róluk.
  3. A tejszínt habbá verjük.
  4. Egy másik tálban a mascarponét kissé megkeverjük, majd hozzáadjuk a porcukrot, vaníliás cukrot, és a robotgéppel habosra verjük.
  5. Fakanállal hozzáadjuk a tejszínhab egyharmad részét. Összekeverjük, ezzel lazítjuk a mascarpone állagát, majd szépen a többi tejszínhabot is belekeverjük.
  6. Az egyik kakaós lapot visszatesszük a tepsibe, és megkenjük a krémmel, majd a másik lappal beborítjuk.
  7. Hűtőszekrénybe tesszük egy éjszakára, és másnap hideg vízbe mártott késsel felszeleteljük. 

A gluténmentes recepteknél vigyázni kell a mennyiségekkel. Néhol kevesebb, néhol több. Tapasztalni kell. Nem véletlen alaprecepteket használok itt fel.

0 Megjegyzések