5 kedvenc levesem
Ma elhoztam nektek 5 levesreceptet, amit én szívesen főzök meg a családnak.
1. Répakrémleves
Hozzávalók- 4 db sárgarépa
- 1 db főzőtejszín
- 1 db leveskocka
- 1 db zellergumó
- 1 db krumpli
- 1 db vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olaj
- 2 szál petrezselyem
- 2 szál metélőhagyma
- só
- bors
- gyömbér
A sárgarépát, a zellert és a krumplit pucold meg, mosd meg, és vágd kisebb darabokra. A vöröshagymát aprítsd fel, és kevés olajon dinszteld meg. Add hozzá a zöldségeket. Öntsd fel vízzel, és morzsold bele a leveskockát, majd fűszerezd ízlésed szerint sóval, borssal, kis darabka reszelt gyömbérrel, végül nyomd bele a fokhagymát. Főzd körülbelül 20 percig. Ha a zöldségek megpuhulnak, vedd le a tűzről a levest. Botmixerrel krémesítsd, majd tedd vissza a tűzhelyre, és öntsd bele a tejszínt. Hagyd, hogy kicsit összeforrjon. Tálalás előtt szórd meg aprított metélőhagymával és petrezselyemmel.
2. Fokhagymakrémleves
Hozzávalók
- 1 fej hagyma
- 2 ek olaj
- 10 gerezd fokhagyma
- 1 l zöldség- vagy húslevesalaplé
- 2,5 dl habtejszín
- só
- bors
- pirított kenyérkocka
- petrezselyem (a díszítéshez)
Elkészítés
- A meghámozott hagymát apróra kockázzuk és a fazékban felhevített olajon megdinszteljük. Közben a fokhagymát megtisztítjuk, és présen keresztül a hagymára nyomjuk. Jól összekeverjük, és közepes tűzön aranysárgára pároljuk kb. 5 perc alatt. Felöntjük a levessel, és a forrástól számított 10-15 percig főzzük, hogy a fokhagyma aromája kibontakozhasson. Belekeverjük a tejszínt, megsózzuk, megborsozzuk, majd gyengébb tűzön összemelegítjük, és kevergetve besűrítjük kissé néhány perc alatt. Végül a levest a fazékban botmixerrel krémesre turmixoljuk, adagonként tányérokba vagy tálkákba merjük, és megszórjuk zsemle- vagy kenyérkockával. Tetszés szerint finomra aprított petrezselyemmel vagy snidlinggel díszítjük, és azonnal tálaljuk.
3. Citromos-tárkonyos raguleves
Hozzávalók
- 1 db vöröshagyma
- olaj
- 50 dkg csirkemell
- 1 db fehérrépa
- 3 db sárgarépa
- 25 dkg borsó
- só
- bors
- tárkony
- 1 l alaplé ( húsleveskockából is jó )
- 1 db citrom leve
- 1,5 dl tejszín
Elkészítés
- A hagymát az olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a felkockázott csirkemellet és fehéredésig pirítjuk. Ezt követően belekeverjük a fehérrépát, a sárgarépát és a borsót, majd sóval, borssal és tárkonnyal fűszerezzük. Felöntjük az alaplével, végül pedig hozzáadjuk a citrom levét is. Lefedett lábasban kb. 30 percig főzzük, majd ha megpuhultak a zöldségek, hozzáadjuk a tejszínt is. Összeforraljuk és ízlés szerint citromkarikával tálaljuk.
- 4. Medvehagyma-krémleves krumplival
- Hozzávalók
- 3 db burgonya
- 1 csokor medvehagyma
- 1/2 liter csontleves alaplé
- 2 dl tejszín
- só
- bors
- levesgyöngy
Elkészítés
- A krumplit megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, felöntjük annyi sós vízzel, amennyi ellepi és megfőzzük. Ha megfőtt, hozzáadjuk a megmosott és felaprított medvehagymát, és felöntjük az alaplével. Botmixerrel összeturmixoljuk, majd visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a tejszínt, amit előtte a hőkiegyenlítés miatt összekeverünk egy kevés forró levessel. Már nem forraljuk, csak a forráspontig melegítjük, és ha szükséges, utánaízesítjük sóval, borssal. Tálaláskor megszórjuk levesgyönggyel.
- 5. Csilis-babos kukoricaleves
- Hozzávalók
- 1 tk koriandermag
- 1 db kukoricakonzerv
- 1 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 dkg vaj
- 1 ek olívaolaj
- 1 tk liszt
- 5 dl víz
- 1 dl tej
- 1 dl tejszín (20%-os)
- só
- 6 db cayenne chili karika (szárított)
- 2 tk ételízesítő
- 1 db csilis bab konzerv
Elkészítés
- A koriandermagot állandó kevergetés mellett, pár pillanat alatt megpörköljük, majd átöntjük egy mozsárba, és alaposan összetörjük. A kukoricát beleöntjük egy szűrőbe, majd hagyjuk alaposan lecsepegni. A vöröshagymát, és a fokhagymát megpucoljuk, majd finoma aprítjuk. A vajat és az olívaolajat felhevítjük, majd hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, és üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, pár pillanat múlva megszórjuk a liszttel, és alaposan összekeverjük, majd felöntjük a vízzel, a tejjel, és a tejszínnel. Ízlés szerint sózzuk, hozzáadjuk az előzőleg megpörkölt, és összetört koriandert, a chili karikákat, az ételízesítőt, és kb. 10 percig főzzük. Beleöntjük a levesbe a csilis babot és a lecsepegtetett kukoricát, felforraljuk, majd a hőfokot mérsékelve 2-3 percig főzzük. (Figyeljünk rá, hogy ne főzzük tovább, mert a kukorica megkeményedik, a bab pedig szétfő.)
0 Megjegyzések