5 kedvenc levesreceptem

5 kedvenc levesem


Ma elhoztam nektek 5 levesreceptet, amit én szívesen főzök meg a családnak.




1. Répakrémleves

Hozzávalók

  • 4 db sárgarépa
  • 1 db főzőtejszín
  • 1 db leveskocka
  • 1 db zellergumó
  • 1 db krumpli
  • 1 db vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 szál petrezselyem
  • 2 szál metélőhagyma
  • bors
  • gyömbér
Elkészítés

A sárgarépát, a zellert és a krumplit pucold meg, mosd meg, és vágd kisebb darabokra. A vöröshagymát aprítsd fel, és kevés olajon dinszteld meg. Add hozzá a zöldségeket. Öntsd fel vízzel, és morzsold bele a leveskockát, majd fűszerezd ízlésed szerint sóval, borssal, kis darabka reszelt gyömbérrel, végül nyomd bele a fokhagymát. Főzd körülbelül 20 percig. Ha a zöldségek megpuhulnak, vedd le a tűzről a levest. Botmixerrel krémesítsd, majd tedd vissza a tűzhelyre, és öntsd bele a tejszínt. Hagyd, hogy kicsit összeforrjon. Tálalás előtt szórd meg aprított metélőhagymával és petrezselyemmel. 

2. Fokhagymakrémleves

Hozzávalók

  • 1 fej hagyma
  • 2 ek olaj
  • 10 gerezd fokhagyma
  • 1 l zöldség- vagy húslevesalaplé
  • 2,5 dl habtejszín
  • bors
  • pirított kenyérkocka
  • petrezselyem (a díszítéshez)
Elkészítés

  1. A meghámozott hagymát apróra kockázzuk és a fazékban felhevített olajon megdinszteljük. Közben a fokhagymát megtisztítjuk, és présen keresztül a hagymára nyomjuk. Jól összekeverjük, és közepes tűzön aranysárgára pároljuk kb. 5 perc alatt. Felöntjük a levessel, és a forrástól számított 10-15 percig főzzük, hogy a fokhagyma aromája kibontakozhasson. Belekeverjük a tejszínt, megsózzuk, megborsozzuk, majd gyengébb tűzön összemelegítjük, és kevergetve besűrítjük kissé néhány perc alatt. Végül a levest a fazékban botmixerrel krémesre turmixoljuk, adagonként tányérokba vagy tálkákba merjük, és megszórjuk zsemle- vagy kenyérkockával. Tetszés szerint finomra aprított petrezselyemmel vagy snidlinggel díszítjük, és azonnal tálaljuk.

3. Citromos-tárkonyos raguleves


Hozzávalók
  • 1 db vöröshagyma
  • olaj
  • 50 dkg csirkemell
  • 1 db fehérrépa
  • 3 db sárgarépa
  • 25 dkg borsó
  • bors
  • tárkony
  • 1 l alaplé ( húsleveskockából is jó )
  • 1 db citrom leve
  • 1,5 dl tejszín
Elkészítés

  1. A hagymát az olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a felkockázott csirkemellet és fehéredésig pirítjuk. Ezt követően belekeverjük a fehérrépát, a sárgarépát és a borsót, majd sóval, borssal és tárkonnyal fűszerezzük. Felöntjük az alaplével, végül pedig hozzáadjuk a citrom levét is. Lefedett lábasban kb. 30 percig főzzük, majd ha megpuhultak a zöldségek, hozzáadjuk a tejszínt is. Összeforraljuk és ízlés szerint citromkarikával tálaljuk.

  1. 4. Medvehagyma-krémleves krumplival

  1. Hozzávalók
  • 3 db burgonya
  • 1 csokor medvehagyma
  • 1/2 liter csontleves alaplé
  • 2 dl tejszín
  • bors
  • levesgyöngy
Elkészítés

  1. A krumplit megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, felöntjük annyi sós vízzel, amennyi ellepi és megfőzzük. Ha megfőtt, hozzáadjuk a megmosott és felaprított medvehagymát, és felöntjük az alaplével.  Botmixerrel összeturmixoljuk, majd visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a tejszínt, amit előtte a hőkiegyenlítés miatt összekeverünk egy kevés forró levessel. Már nem forraljuk, csak a forráspontig melegítjük, és ha szükséges, utánaízesítjük sóval, borssal. Tálaláskor megszórjuk levesgyönggyel.

  1. 5. Csilis-babos kukoricaleves

  1. Hozzávalók
  • 1 tk koriandermag
  • 1 db kukoricakonzerv
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 dkg vaj
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 tk liszt
  • 5 dl víz
  • 1 dl tej
  • 1 dl tejszín (20%-os)
  • 6 db cayenne chili karika (szárított)
  • 2 tk ételízesítő
  • 1 db csilis bab konzerv
Elkészítés

  1. A koriandermagot állandó kevergetés mellett, pár pillanat alatt megpörköljük, majd átöntjük egy mozsárba, és alaposan összetörjük. A kukoricát beleöntjük egy szűrőbe, majd hagyjuk alaposan lecsepegni. A vöröshagymát, és a fokhagymát megpucoljuk, majd finoma aprítjuk. A vajat és az olívaolajat felhevítjük, majd hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, és üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, pár pillanat múlva megszórjuk a liszttel, és alaposan összekeverjük, majd felöntjük a vízzel, a tejjel, és a tejszínnel. Ízlés szerint sózzuk, hozzáadjuk az előzőleg megpörkölt, és összetört koriandert, a chili karikákat, az ételízesítőt, és kb. 10 percig főzzük. Beleöntjük a levesbe a csilis babot és a lecsepegtetett kukoricát, felforraljuk, majd a hőfokot mérsékelve 2-3 percig főzzük. (Figyeljünk rá, hogy ne főzzük tovább, mert a kukorica megkeményedik, a bab pedig szétfő.)

0 Megjegyzések