5 tésztás recept a hétvégére

5 tésztás recept hétvégére


Régen volt receptes poszt, ezért úgy döntöttem összeszedem nektek 5 mennyei, kedvenc tésztás receptemet. Hétvégére kiváló nasik a családnak.


1. Gombás-fokhagymás tészta


Hozzávalók


  • 25 dkg gomba
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek olívaolaj
  • frissen őrölt bors
  • 1/2 csokor petrezselyem
  • 40 dkg penne
  • 1-2 marék parmezánforgács
Elkészítés

A gombát  és a fokhagymát meghámozzuk. A gombát felszeleteljük, a fokhagymát összezúzzuk. Mindkettőt a felforrósított olajba forgatjuk, és megpirítjuk. Megsózzuk és borsozzuk, majd hozzákeverjük a felaprított petrezselymet. A tésztát kifőzzük forrásban lévő sós vízben a csomagoláson olvasható útmutatás szerint. Egy kevés főzőlét félreteszünk. A tésztát leszűrjük. Összeforgatjuk a fokhagymás gombát a tésztával és a félretett főzőlével. Megszórjuk a parmezánforgáccsal, és azonnal tálaljuk. 

2. Virslis-majonézes tésztasaláta


Hozzávalók

  • 25 dkg fusilli vagy más tészta
  • 2 db paprika
  • 4 db virsli
  • 4 db ecetes uborka
  • Az öntethez:
  • 1 dl majonéz
  • 2 dl natúr joghurt
  • 4 ek citromlé
  • 1 csipet pirospaprika
  • bors
Elkészítés


Vizet forralunk a tésztafőzéshez, és a tésztát a csomagon olvasható utasítás szerint megfőzzük. Leszűrjük, lecsepegtetjük, és hagyjuk kihűlni.
A paprikát megmossuk, a húsát kis kockákra daraboljuk. A virslit 5 perc alatt megfőzzük, vékony karikákra vágjuk. Az ecetes uborkát lecsepegtetjük, kis darabokra vagdaljuk.
Az öntethez a majonézt simára keverjük a joghurttal, a citromlével és a fűszerpaprikával, majd sóval és borssal ízesítjük.
A tésztát összekeverjük a paprikával, a virslivel, az uborkával, rálocsoljuk az öntetet, és 1 órára betesszük a hűtőbe. Tálalás előtt átkeverjük, esetleg ízesítjük.

3. Csilis pirított tészta


Hozzávalók

  • 2-3 ek olaj  (+ a tésztafőzéshez)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 cm gyömbér
  • 1 db csilipaprika
  • 6 levél kínai kel
  • 1 db sárgarépa
  • 25 dkg tojásos tészta 
  • 1 dl szójaszósz
  • 3 ek csiliszósz 
Elkészítés

A felhevített olajon egy wokban üvegesre pirítjuk a felaprított hagymát, majd hozzáadjuk és megpirítjuk a felaprított gyömbért és a csilipaprikát. Ezután hozzáadjuk a felcsíkozott káposztát és sárgarépát, és néhány perc alatt roppanósra pirítjuk.
A tésztát sós és olajos vízben a csomagoláson található utasítás szerint kifőzzük, majd leszűrjük. A tésztát a wokba adagoljuk, és összeforgatjuk a zöldségekkel. Megpirítjuk, meglocsoljuk a szójaszósszal és a csiliszósszal, összeforgatjuk és azonnal tálaljuk.

4. Tonhalas-paradicsomos tészta


Hozzávalók

  • 25 dkg penne vagy más tészta
  • 1 citrom
  • 20 dkg olajos tonhal
  • 2 paradicsom vagy 20 dkg koktélparadicsom
  • 1 csokor bazsalikom
  • őrölt bors
  • 1/2 citrom leve
  • 2 marék olívabogyó
Elkészítés

A tésztát kb. 10 perc alatt megfőzzük, majd leszűrjük.
Közben a paradicsomot daraboljuk, a bazsalikomot felaprítjuk. A konzerv tonhalat leszűrjük, kevés olajat azért hagyunk rajta, villával összetörjük a húst, citrommal meglocsoljuk.
A leszűrt tésztához adjuk a halat, a paradicsomot, az olívabogyót és a bazsalikomot, sózzuk, borsozzuk, alaposan összeforgatjuk. Ha van időnk, 20 percet hagyjuk összeérni, de azonnal is fogyasztható.

5. Répás-cukkinis spagetti


Hozzávalók

  • 1 db bébicukkini
  • 1 db sárgarépa
  • 20 dkg durum lisztből készült spagetti
  • 1 dl zsírszegény tejszín
  • 10 dkg reszelt sajt (trappista és parmezán)
  • 1 ek olívaolaj
  • 2-3 dkg vaj
Elkészítés

A répát és a cukkinit megmossuk, majd hosszú, gyufaszál vékony csíkokra (julienne-re) vágjuk.
Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, beletesszük a vajat, rátesszük a sárgarépát, majd 1-2 perc párolás után hozzáadjuk a cukkinit is. Meghintjük két csipet sóval, hozzáadjuk a tejszínt, és felforraljuk.
Közben roppanósra főzzük a spagettit, majd egy szűrőkanállal átrakjuk a cukkinis mártásba. Megszórjuk a reszelt sajt felével, összekeverjük, 2-3 percig hagyjuk lefedve, és tálaljuk. Petrezselyemzölddel és reszelt parmezánnal, trappistával megszórva kínáljuk.

0 Megjegyzések