Online tér - Veszélyek? #1

Online tér - Veszélyek?

1. rész


Nem első alkalommal írok az internet rossz oldaláról, ma újabban ezt a témát fogom érinteni. Egyszerűen mostanság nagyon sokat foglalkoztatott a téma, valakinek le kell írnia eme tér veszélyeit. Saját történetemet is megosztom veletek és környezetemből se felejtek el ihletet meríteni. Ma az online térbeli avatarokról lesz szó többségbe, avagy ki is van az álca mögött...



1. Insta/face képek, megosztások

Az egész gondolatmenetemet megint az insta és face indította el. Tudjuk, hogy mindenki mást-mást követ, más az érdeklődési köre. Nálam elvileg azok jelennek meg, akiket követek és érdekelnek. Legalábbis a face-n ez 100%-osan így van. Csak rokonok, ismerősök vannak jelen, plusz 1-2 olyan személy, akik valamiért még érdekesek számomra idegenként. A falam ezekből áll: reklámokból, vicces videókból, állatos témákból, állatmentésről, táncos videók, idézetek... Körülbelül a rokonok posztjain kívül ki is fújt a helyzet. Magánszféra rész tudom, de ezt nem kell titkolnom. Másoknál viszont tapasztalom, hogy rengeteg idegen képe köszön vissza. Olyan dolgok, amik nem is érdeklik, de megjelennek, mert minek is figyeljek oda mit adhat be a platform, inkább panaszkodok emiatt, hogy tennék ellene. Ami még frusztráló lehet női szemmel, pasiknál ott vannak mondjuk a női ismerősök/nem ismerősök, akiket csak miért ne kövessenek, pedig 5 éve nem beszéltek. Visszafele ugyanez csak talán kevesebb testmutogatással, veszélyhelyzettel, de ugyanakkora problémával. Exek a legrosszabbak ez nőknél jellemző és veszélyt jelentő, de pasiról is tudok, aki hagyta hagy nézze az életét tovább mondhatni bántásból, vissza szerezze volt társát. Volt pár verzió.
Igen "mi" nők interneten valahogy manapság csak a melleinket, seggünket, szánkat tudjuk kitenni a netre az értelmes képek helyett. Pasik erre meg nyálcsorgatva reagálnak persze vagy hátuk mögött ribancozzák őket. Itt jön képbe az instám. Ahogy rálépek nem más fogad, mint tökéletesség, szép helyek, csodás párkapcsolat/életvitel, mellek, fenekek kitéve, pózolások. Anno mikor valaki más mobiljába néztem (férfi/kapcsolatban) ugyanezek nem tekintve a barátnőre, instán, face-n egyaránt. Tudom lehet ismerős, de ilyen ismerősök kinek kellenek... Nyálcsorgatásra, kukkolásra, felszedésre? Az elég gáz akkor. Férfiak, ha olvastok kövezzetek meg, de nőként nem nézek kigyúrt pasikat, se semmi ilyesmit, hacsak nem a bosszú vezérel, már csak azért is címen. Nők nevében szólva ránk ez aligha jellemző, persze tudok 1-2 kivételről sajnos.
Harmadik kedvencem mikor valaki terhes és állandóan nyomja az arcodba az állapotát. Megszült és pici gyermekét mutogatja, mint valami vásári majmot, jogait nem nézve. Ebből most botrányok is vannak hallottam celebek között. Nagyobb gyereket se kell naponta kitenni az internetre... Se magunkat nem kell naponta.
Az igazi élmények, jó pillanatok helyett már mindenről tudunk. Mikor merre jár valaki, mit vett, viselt az adott nap, mit eszik és a többi. Semmi magánélet nincs lassan. Ha akarunk, ha nem belelátunk a szinte legmélyebb rétegbe is. Letiltani mindenkit pedig nem lehet, az sértődést okozna. Velem is naponta történnek jó dolgok, de csak akkor osztok meg valamit, ha tényleg úgy érzem rég tettem fel valamit, ezt láthatják mások. Nem véletlen nincs annyi képem instán, se face-n. Minek? Nem neten élem az életem... A blogon így is rengeteg mindent megosztok az olvasóimmal, de semmi túl személyeset, ami bajt hozhatna. Próbálok határt felhúzni, többek közt ezért fogytak el a posztjaim mostanság.
Kellett egy kis szabi és nyáron tartani is fogom. Hol írok, hol nem. Kényszer érzet nélkül. Képeket se szabad kényszerből feltenni, se videókat. Élvezni kell minden napot legfőképpen privátban, keveset megosztva néhanapján magadból.

Nem azzal van gond, hogy tartalmat teszel fel! Azzal van, hogy mennyiszer és milyeneket. Nézd végig a profilod és szelektálj! Legyél őszinte magadhoz, hogy túltolod e a közösségi média használatot vagy sem. Normális képeket teszel fel vagy sem...

2. Veszélyek

Második pont konkrétan a veszélyek. Ha nem önmagad adod, akkor az életed is rosszabb színben látod majd. Önképed torzul, depresszióssá válhatsz. Ha túltolod, akkor a net rabja leszel és az dönti el ki vagy, hogy mennyien reagálnak pozitívan rád. Visszavezetés előbbire. Ha a tested teszed ki, ribisen pózolgatsz, akkor egy darab hús leszel a piacon, aki könnyűvérű, selejt nőcske. Senkit nem megbántani akarok most, de észbe kéne kapni mi megy az interneten.

Sok sorozatot néztem mostanság, ami krimi és eköré a téma köré épül. Rengeteg gyilkosság, emberrablás, erőszak mozgatórugója, kiindulópontja az internet. Nem csak gyerekekre veszélyes, hanem felnőtt korosztályra is!

3. Férfiak és a pornó

A férfiak a barátnőjük helyett lassan pornóra szívesebben mennek el, jobban érdekli őket a virtuális szex, mint a hús-vér nő. Pornós csajokat tesznek ideálokká, nem jó nekik már a normális kinézetű lány. Elvárnak olyat, ami átlag nőktől 1000 mérföldre áll. Szilikonok is teret nyernek, a vékonyság alap, már a szemszínnek és hajszínnek is olyannak kell lennie, hajformának, amit elvár a srác.
Torzul a valóság.

4. Az vagy, akinek mondod magad?

Régebben többet éltem az online térben, mint most. Aktív tagja voltam több oldalnak, fórumnak és közösségi platformnak. Online zaklatást megtapasztaltam rengetegszer. Hamis szerelmeket is átéltem, akikkel sosem találkoztam, mégis szerelem volt én akkor azt hittem. Jó pár férfi próbált behálózni online, akik fake profilok voltak. Több hamis profil próbált tönkre tenni lelkileg. Még meredekebb dolgokat is tapasztaltam ezeknél, például hamis angyalokat, vámpírokat, farkasokat, tündéreket és egyéb fajú egyénnel beszélgettem, aki hithűen állította ő igenis magasabb faj... Nem emberek ők. AHA :D Egyet le is nyomoztam, megkerestem és szembesítettem ne játsszon másokkal, akik fiatalabbak hiszékenyek és tönkre teheti az életüket.
Könnyű másnak kiadni magunkat, mint akik vagyunk. Probléma nélkül lehetünk akárkik, akármik. Másokra nem is gondolva mekkora veszélyt jelentünk, hamis életképünkkel...

Ezzel a 4. ponttal zárom soraim, mert túl hosszú lenne a bejegyzésem. Mára ennyit. Remélem máskor is találkozunk! Következő poszt szerintem sorozat/filmajánló lesz. Könnyedebb, megszokottabb téma tőlem. :)

0 Megjegyzések