A fog problémái...

A fog problémái...


Ebben a bejegyzésben fogaink állapotát illetően írnék kis tájékoztatást, pontosabban arról lesz szó, hogy mitől színeződnek el, szuvasodnak. 10 okot hoztam, ami tönkreteszi mosolyunkat.




1. Cukor

A cukor savai megtámadják a zománcot, ami fogszuvasodáshoz vezet és gyulladáshoz. A cukrok, édességek, cukros ételek-italok nagyban rontják a fogak egészségét, ezért kevés cukorfogyasztás és gyakori fogmosás javasolt.

2. Dohányzás

A cigaretta 1 év után láthatóan elsárgítja a fogakat, sorvasztja az ínyt. A kátrány réteget képez fogainkon, ami miatt baktériumok szaporodnak elevenen és gyulladást idéznek elő. Érdemes elkerülni!

3. Bor

A bor savtartalma oldja a fog szerkezetét, színezi a fogakat. Ritkán ajánlott fogyasztani!

4. Üdítők, kávé, fekete teák

Az első ponthoz szorosan kapcsolva a túlzott cukorfogyasztás miatt alakul ki a baj. A kóla, kávé, fekete tea kifejezetten színezi a fogakat állandó fogyasztásnál.

5. Fogfehérítés

Túl gyakran végzett fogfehérítés roncsolja a fogzománcot. Az otthon végezhető fehérítéssel pedig extrán óvatosan kell bánni, mert nagyobb kárt okozhatsz, mint fogad állapotán javítanál!

6. Citrusok

Citruslevek finomak, egészségesek, de túlzásba víve nemcsak a cukor miatt kell aggódni, hanem a savak miatt is, amik károsíthatják fogaid!

7. Sportkészítmények

Például sportitalok. Sok cukor mellett savakat tartalmazhatnak, amik károsak a fogakra. Érdemes elolvasni a címkét!

8. Szájszárazság, szájhigiénia

Ha kevés nyál van a szánkban elszaporodnak a baktériumok, gyulladást okoznak, ezért érdemes odafigyelni az állandó hidratálásra! A száj higiéniája pedig alap. Naponta legalább egyszer fogmosás és fogápolás!

9. Betegségek

Nem lehet kizárni a betegségeket, de tény fogaink állapotára hatással vannak, mint ellenkező esetben is igaz ez. Torokgyulladás esetén többszöri öblítés, fogmosás ajánlott például!

10. Fogyókúra, étkezési zavarok

Nem megfelelő étrend károsítja a fogakat. A tápanyag, vitaminhiány elképesztő rossz hatást gyakorol fogaink állapotára! Kiemelkedik itt a túlzott diétázás, anorexia, de legfőképpen bulimia vezethet fogvesztéshez.


0 Megjegyzések