Receptek és mini life update

Recept ötletek és mini life update



Sziasztok! Tudom régen volt bejegyzés. Nem fogom szépíteni a helyzetet egyszerűen nem volt kedvem írni. Se regényt, se blogot, csak naplót készítettem. Március óta rengeteg minden történt. Röviden leírom mik voltak a főbb események, aztán jön a lényeg pár menő recept, amiket szeretnék elkészíteni tej, gluténmentesen. Utolsó posztom április elején jött ki, azóta lényegében nagy harc árán meglett az oltásom, ami kényszerhelyzet volt, hogy normális életem lehessen. Sok balhé övezte ezt, mert mindenki megkapta körülöttem, csak én voltam vissza, így miattam sok mindenről le kellett mondani. Pontosan ma oldódott meg ez az ügy, ma kaptam meg a kártyám végre. Szabad vagyok, haha. Magánéletem rendben és jól érzem magam szerencsére. Egyedül a motivációm veszett el írás terén itt. Ez hobbi, bevételem nincs belőle, bár tudom jól, ha Fb csopiba kitenném magam küldjenek terméket, reklámozom nekik, lenne valami, de erre nem szántam még rá magam valamiért. Gondolkodom rajta, csak kérdés olvasói részről nektek mennyire tetszene, mivel még sose volt ilyen tartalmam. Most mondjuk motivál az, hogy feljöttem és megmaradt a nézettségem, annak ellenére 2 hónapja nem tettem fel semmit. Örülök ennyire kitartotok mellettem! A sok mellékes dolog, meg egyebek elvették tőlem azt a szeretetet, amit ez a blog okoz, szóval elgondolkodom a rendes folytatáson, ha már lesz szabadidőm is rá. Tudom megéri miattatok, akik visszajárók vagytok, rendszeres olvasóim. Most nem húznám tovább ezt a részt, jöjjenek a recept ötletek. Zárójelben, hogy tejmentes, gm legyen. A receptek a mindmegette.hu-ról származnak. :)

1. Spanyol, zöldséges-rizses csirke

Elkészítés

  1. A póréhagymát megtisztítjuk,  felkarikázzuk. A zöldségeket megmossuk, a paprikát kimagozzuk, a paradicsomot meghámozzuk, majd mindent felaprítjuk. A húst megmossuk, nagyobb falatnyi darabokra vágjuk. A sáfrányt 2 ek meleg vízbe áztatjuk.
  2. Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk az olajat. Megfonnyasszuk rajta a pórét. Hozzáadjuk a húst, kissé megpirítjuk. A húshoz hozzákeverjük a rizst, a paprikát és a paradicsomot, felöntjük a sáfrányos vízzel és az alaplével. Megsózzuk, és puhára főzzük az egészet kb. 20 perc alatt.
  3. Végül a rizses húshoz keverjük a borsót is, és addig főzzük, míg az alapanyagok teljesen puhák nem lesznek.

2. Rizskoch

Elkészítés

  1. A tejet egy fazékban feltesszük főni, és amikor forr, beleöntjük a rizst. Ha közben elforr a tej, vízzel pótoljuk. Kb. 30 perc múlva levesszük a tűzről, és lefedve hagyjuk még egy kicsit puhulni.
  2. A tojásokat kettéválasztjuk. A tojássárgájába belekeverjük a kétféle cukrot, majd kézimixerrel felverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük.
  3. A tejberizsbe keverjük a cukros tojássárgát, majd beleforgatjuk a tojáshabot. Kivajazott és grízezett tepsibe öntjük, és előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 30 perc alatt megsütjük. Porcukorral megszórva vagy lekvárral tálaljuk.

3. Burgonyás nudli (mai menü)

Elkészítés

  1. A krumplit héjában megfőzzük. Leöntjük róla a vizet, kicsit lehűtjük. Villával vagy krumplinyomóval áttörjük.
  2. A tört krumplihoz hozzáadjuk a lisztet, a búzadarát, az olajat, a tojást, a sót. Tésztát gyúrunk belőle.
  3. Alaposan lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastag rudakat nyújtunk belőle, és pici darabokra vágjuk, amiket a kezünkkel nudlivá sodrunk.
  4. Gyöngyöző sós vízben puhára főzzük a nudlitésztát. A vízből kivéve lecsepegtetjük, leöblítjük, majd egy tálba tesszük.
  5. Olajon vagy zsíron a zsemlemorzsát rózsaszínűre pirítjuk. Beleforgatjuk a nudlit. Óvatosan kell keverni, rázni, hogy ne nyomorgassuk össze a tésztát. Mákkal, lekvárral, dióval, porcukorral ízlés szerint tálaljuk.

4. Fokhagymakrémleves

Elkészítés

  1. A fokhagymakrémleves elkészítéséhez az egész fej fokhagymákat hámozatlanul, 180 fokos, előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük, vagy addig, amíg meg nem puhulnak.
  2. Ha elkészült, hagyjuk kicsit hűlni. Kettévágjuk a fokhagymafejeket és kinyomkodjuk belőlük a pürét, majd félretesszük.
  3. Felhevítünk egy kevés olívaolajat 1 ek vajjal egy lábosban, majd megpároljuk rajta a felkarikázott póréhagymát. Hozzáadjuk a fokhagyma pürét is, végül az apróra vágott zöldségeket is lepirítjuk.
  4. Felöntjük az alaplével, a tejjel, a tejszínnel, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a szerecsendiót, majd leturmixoljuk.
  5. Az elkészült levest pirított kenyérkockákkal tálaljuk.

5. Csokis gofri

Elkészítés

  1. A gofrisütőt előmelegítjük. A vajat felolvasztjuk, majd kissé hűlni hagyjuk.
  2. A lisztet elvegyítjük a cukorral, a kakaóporral, a sóval és a sütőporral.
  3. A tojásokat habosra keverjük a vaníliakivonattal és 1,2 dl vízzel, majd a lisztes elegybe dolgozzuk. Végül beleforgatjuk a reszelt csokoládét.
  4. A gofrisütőt ecsettel beolajozzuk. Egymás után, adagonként rámerjük a nyers tésztát, és 3-4 percig sütjük. Hagyjuk langyosra hűlni, és az öntettel meglocsolva kínáljuk.

6. Finomfőzelék

Elkészítés

  1. A megtisztított, felkockázott répát, karalábét, és a borsót egy lábasban felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, megsózzuk - ízlés szerint cukrot is adhatunk hozzá -, és puhára főzzük.
  2. Ha minden zöldség megpuhult, behabarjuk: egy kis tálkában kikeverjük a lisztet a tejszínnel és a tejjel, majd a zöldségek levéből is adunk hozzá, és beleöntjük a lábasunkba, besűrítjük vele a főzeléket.
  3. Megszórjuk aprított petrezselyemmel, majd adhatunk hozzá egy kevés vajat is, hogy még krémesebb legyen. Ilyenkor borsozzuk és sózhatjuk még ha szükséges. Tetszőleges feltéttel kínáljuk.

0 Megjegyzések