Könyvajánló

 Könyvajánló

Van most 8 (kéznél) +1 (tervezettek) könyv, amit meleg szívvel ajánlok elolvasásra. 6 önfejlesztő ebből és van 2, ami szórakoztató tartalom. Véleményt még nem írok, mert nem mindet sikerült elolvasni, kifejtésből majd később lesz bejegyzés, de beleolvasások, leírások alapján tudom, hogy ütőssek! Hátha megtetszik valamelyik nektek és szívesen olvasnátok őket. A könyveket a Libriből és Lírából vettem. Nézzük mi lapul erre az utolsó téli hónapra, tavaszi időre a polcomon. Én most a Döntést olvasom jelenleg ezekből, anyum az Örömterápiát. Most a legolcsóbb helyeket linkeltem be, ahol be tudjátok szerezni őket, de nézzetek utána!

1. Örömterápia - Polgár Lili


Kinek szól ez a könyv?
Ez a könyv NEM egy „hogyan legyél boldog holnapra” típusú hókuszpókusz. NEM fog segíteni annak, aki mindent elolvas, de nem cselekszik. Ez a könyv azoknak szól, akik tenni akarnak az életükért, a boldogságukért.
Szeretnél egy boldogabb, kiegyensúlyozottabb életet? Szeretnél több önbizalmat, önbecsülést, önértékelést? Szeretnél tiszta és világos jövőképet, hogy lásd, merre tartasz? Szeretnéd lepakolni a terheidet, és elengedni, ami már nem szolgálja az életed? Szeretnéd az életedben felmerülő nehézségeket könnyedén, gyorsan hatékonyan megoldani?

Ha bármelyik kérdésre IGEN a válasz, és hajlandó vagy tenni is a céljaidért, akkor jó helyen jársz, mert ez a könyv Neked szól. Ez a könyv egy sűrített, papírba zárt pozitív szemléletű segítő. Amit Lili az életben örömben es lendületben, életigenlésben visz, abból a komoly szakmai bölcselet jelenik meg leginkább. Tele történetekkel és mindazokkal a komoly dolgokkal, amelyek segítségére lehetnek azoknak, akik életük megváltoztatásán gondolkodnak. Leginkább munkafüzetként érdemes a könyvvel dolgozni. A teszteket kitöltve, a kérdésekre válaszolva önmagunkon és olyan hagyományosan kerülgetett, ám minden változás szempontjából életfontosságú kérdéseken molyolni, mint az önszeretet, a céljaink vagy az elvárások, amelyekkel kis életünket visszük.

Wiesner Edit, Lemma Coaching alapítója, a CoachOK Szakmai Szövetség elnöke

Sok klassz könyv van hasonló témában, hiszen mindenki ki van éhezve a jóllétre. Miben más ez a könyv? Benne van Lili személyes tapasztalata, és akarva, akaratlanul megszólítanak a történetei. Szerintem mindenkiben ott vannak a válaszok a hogyanokra, amelyek akkor bukkannak elő, ha egy jó kérdés kicsalogatja. Lili pedig jól kérdez, ezért ajánlom ezt a könyvet mindazoknak, akik a válaszaikat keresik!

Veres Paula (Business, Life coach LTC)

Link: Link


2. A döntés - Edith Eva Eger

Dr. Edith Eva Eger tizenhat éves volt, amikor a nácik megérkeztek magyarországi szülővárosába, Kassára, és családjával együtt Auschwitzba hurcolták. Szüleit a hírhedt náci orvos, Joseph Mengele küldte gázkamrába, aki később arra kérte Edithet, hogy táncolja el a Kék Duna keringőt – jutalmul egy vekni kenyeret kapott.

Edith a nővérével együtt túlélte a borzalmakat, és úgy döntött, megbocsát fogva tartóinak, és mindennap élvezi az életet. Évekkel a kiszabadulását követően egyetemre ment és pszichológusnak tanult, ma pedig többek között bántalmazott nőknek, poszttraumás stresszel, függőséggel vagy gyásszal küszködőknek segít.

A döntés egyszerre memoár és útmutató, melynek célja, hogy mindannyiunknak segítsen kiszabadulni saját elménk börtönéből. Dr. Eger műve reményt és lehetőséget ad mindazoknak, akik meg akarnak szabadulni a fájdalomtól és a szenvedéstől. Akár rossz házasság, mérgező család vagy gyűlölt munkahely börtönében sínylődnek, akár önmagukat korlátozó hiedelmek szögesdrótja tartja őket fogva a saját elméjükben, ez a könyv arra tanít, hogy a körülményektől függetlenül dönthetünk úgy, hogy az örömöt és a szabadságot választjuk.

Link: Link


3. Kognitív viselkedésterápia egyszerűen - Seth J. Gilian

A rendkívül hatékony pszichoterápiás módszernek bizonyult kognitív viselkedésterápia alkalmazásával hosszú távon is megszabadulhatunk a szorongástól, dühtől és más tényezőktől, amelyek meghatározzák hétköznapi életünket.

Ez a közérthető könyv céljaink írásos rögzítésétől kezdve a negatív gondolkodási mintáink felismeréséig számos olyan eszközt ad a kezünkbe, amelyek segítségével fejleszthetjük a személyiségünket, megoldhatjuk egyes problémáinkat, és általában véve tehetünk egészségünkért és jóllétünkért.

Seth J. Gillihan, PhD, a University of Pennsylvania pszichiátria tanszékének klinikai pszichológia szakos adjunktusa. Több mint negyven szakcikket és könyvfejezetet publikált arról, mennyire hatékony és hogyan működik a kognitív viselkedésterápia szorongás és depresszió esetén, valamint arról, hogy az agyi képalkotó eljárások miként hasznosíthatóak pszichés zavarok tanulmányozása során. 

Link: Link


4. Szorongás vége - Hogyan tudunk élni örökös aggódásunkkal? - Anna Kaver

"A szabadság, az, hogy magunk is alakíthatjuk az életünket, könnyen megzavarhat, és lebéníthatja a cselekvőképességet.

Ez a szabadság ára. Hisz sok választási lehetőségünk van, és honnan tudhatjuk, melyik a jó számunkra, mi nyugtat meg minket, mitől leszünk boldogok? Milyen típusú partnert, munkát vagy érdeklődést válasszunk?

Vagy egyszerűen döntsünk az egyedüllét mellett? Melyik pártra szavazzunk? Lakást vagy sorházat vásároljunk? Vágassuk le a hajunkat vagy növesszük hosszúra? Fogyasszunk bio élelmiszert vagy ne? A szabadság követelményekkel áll elő veled szemben - választanod kell, és el kell viselned ennek a bizonytalanságát. És a választások körüli bizonytalanságból következik az aggódás."

Link: Link


5. 20 önismereti kérdés és válasz - Pszichológiai kézikönyv önmagadhoz - Herendi Kata, Szabó Eszter Judit

Az élet természetes része, hogy vannak problémáink, elakadásaink, amelyekre folyamatosan keressük a megoldást. Aranyszabály, hogy bármilyen nehézségről legyen szó, az első lépés, ha jobban értjük és ismerjük önmagunkat. Ha tisztában vagyunk az erősségeinkkel, a félelmeinkkel és a vágyainkkal, teljesebb, harmonikusabb, jobb életet élhetünk. A Pszichoforyou online magazin szerzői ebben a könyvben húsz alapvető téma köré csoportosítják a legfontosabb önismereti gondolatokat, hogy azok kapaszkodóként szolgáljanak az önismeret útján. A közérthetően, mély empátiával bemutatott pszichológiai elméletek és a gyakorlati feladatok számos aha élményt és felismerést tartogatnak. Egy jó pszichológushoz hasonlóan, ez a könyv sem kész megoldásokat kínál, hanem teret és lehetőséget teremt, hogy ki-ki a saját ritmusában, a saját tapasztalásai és felismerései mentén kerüljön közelebb a saját válaszaihoz. A kötet végére így átfogó képet kapunk a saját személyiségünkről, betekintést nyerünk a legizgalmasabb pszichológiai trendekbe is, és bátorságra tehetünk szert, hogy továbbhaladjunk az önismeret útján.

BIZALOM Hogyan tanulhatok meg újra bízni másokban?
DÖNTÉS Hogyan hozhatok jó döntést?
ÉRZELMEK Hogyan kezelhetem jobban az érzelmeimet?
FELADÁS Honnan tudjam, mikor érdemes továbblépni?
HALOGATÁS Miért olyan nehéz elkezdeni vagy éppen befejezni valamit?
HATÁROK Hogyan óvhatom a határaimat?
JÁTSZMÁK Hogyan kerülhetem el a játszmákat?
KAPCSOLATOK Miért nehéz másokhoz kapcsolódni?
KUDARC Hogyan kezeljem a kudarcokat?
MEGBOCSÁTÁS Mit jelent valójában a megbocsátás?
ÖNBIZALOM Miért nincs önbizalmam?
ÖNSORSRONTÁS Miért nem jutok egyről a kettőre?
ÖNSZERETET Miért nem tudom szeretni magam?
ŐSZINTESÉG Miért olyan nehéz őszintének lenni?
PERFEKCIONIZMUS Miért hajszolom a tökéletességet?
PIHENÉS Miért nem tudok pihenni?
RÁGÓDÁS Miért nem tudom elengedni a múltat?
SZÉGYEN Miért szégyellem magam (mások helyett)?
SZENVEDÉS Miért nem tudom jól érezni magam?
VÁLTOZÁS Mi segít a változásban?

Link: Link


6. Mr. Escobar - Apám titkai - Juan Pablo Escobar

"Ez a könyv nagyon személyes, mély és őszinte kísérlet. Csak egy történetet akarok elmesélni apámról, hogy senki se kövesse el újból azt, amit ő. Meg akarom osztani apám, Pablo Escobar mellett töltött életem tapasztalatait, valamint azokat a mély sebeket, melyek miatt elhatároztam, hogy nem leszek olyan, mint ő." - Juan Pablo Escobar

Pablo Escobar egyetlen fia, Juan Pablo Escobar azt kutatja apjáról írt könyvében, hogy milyen emlékeket őriznek mindazok, akiknek az élete kapcsolódott a hírhedt drogbáróéhoz.

Kutatásai során bejárta Kolumbiát és több latin-amerikai országot, és számos olyan tényre derített fényt, amelyet még az Escobar család sem ismert.

Beszél Pablo Escobar néhány ősellensége fiával, azt is elmondja, hogyan lett az apja elmondhatatlanul gazdag; és arról is lerántja a leplet, milyen ördögi szövetségben állt Pablo Escobar a számára is felmérhetetlen nemzetközi korrupció titokzatos világával.

Link: Link


7. Sóvárgás - Tracy Wolff

A világtól elzárt Katmere Akadémia nem mondható átlagos középiskolának. Az exkluzív bentlakásos iskola folyosóit alakváltók, boszorkányok és vámpírok járják, a szülei tragikus halála után idekerülő Grace pedig egyetlen dolgot tud biztosan: egyedüli halandóként egyáltalán nem tartozik ide. Az iskola színfalai mögött kíméletlen küzdelem dúl, és Grace egyenesen a viszályok közepébe keveredik, amikor találkozik a Katmere egyik legveszélyesebb lakójával, Jaxon Vegával. A vámpír emberöltők óta senkit sem engedett közel magához, ám most valami ellenállhatatlan erő vonzza őt és a lányt egymáshoz - valami, ami mindkettőjük végzetét jelentheti.

Jaxon magánya mögött ugyanis életveszélyes titkok rejlenek, Grace pedig egyre inkább biztos abban, hogy nem véletlenül került a Katmere Akadémiára... hanem csalinak egy halálos játszmában.

A Sóvárgás és folytatásai az elmúlt évek legzajosabb könyvsikereinek bizonyultak; a letehetetlen vámpírtörténetből a Universal készít filmadaptációt. 

Link: Link


+1. Vonzódás - Tracy Wolff

Sóvárgás folytatása!

Mi történhetett azokban a hónapokban, amelyekből Grace szinte semmire sem emlékszik? Életbe vágó lenne összeraknia a hiányzó időszak eseményeit, és megtudnia, pontosan ki és mi ő, hiszen visszatérése után minden oldalról ellenségek fenyegetik a Katmare Akadémián. Hudson bosszút forral, és olyan titkokról beszél, amelyek talán örökre elszakítják Grace-t Jaxontól, miközben átláthatatlan hatalmi játszmák fonják be az életét. Ennél is nagyobb veszélyt jelent azonban egy ismeretlen gonosz erő, amely magának akarja őt. A lány hamar megtanulja, mit jelent ritka kincsnek lenni egy misztikus lényekkel teli világban. Ha elbukik, mindenki élete veszélybe kerül. A győzelemnek azonban szörnyű ára van; készen áll vajon megfizetni?
Tracy Wolff elsöprő sikerű Sóvárgás sorozatának második része új szintre emeli a misztikus romantikát. A Vonzódás az első résznél is fordulatosabb, drámaibb és vérfagyasztóbb.

Link: Link


+2. 20 önismereti kérdés és válasz a kapcsolatokról - Herendi Kata, Szabó Eszter Judit

Társas kapcsolataink életünk első pillanatától az utolsóig formálnak bennünket.

Általuk válunk azzá, akik vagyunk, és nekik köszönhetően változunk és fejlődünk folyamatosan. Ám nem mindegy, milyen irányba. A kapcsolataink építhetnek és rombolhatnak, jó helyekre és tévutakra is vihetnek bennünket.

Minden kapcsolat tükör, amely megmutathatja a válaszokat életünk fontos kérdéseire. Minden emberi kapcsolat esély arra, hogy tanuljunk valamit önmagunkról. Egymás szemében olyasmit is megláthatunk magunkról, ami egyébként rejtve maradna.
Ehhez az önvizsgálathoz, az őszinte tükörbe nézéshez ad kapaszkodókat és újszerű szempontokat ez a könyv, hogy ezáltal közelebb kerülhessünk önmagunkhoz és egymáshoz is.

Pszichoforyou online magazin szerzőinek második kötete a szülő-gyerek kapcsolatokat, a baráti kapcsolatokat, a testvérkapcsolatokat, a munkakapcsolatokat és a párkapcsolatokat egyaránt érintő kérdésekkel foglalkozik. A fejezetek és a könyvben található gyakorlati feladatok olyan felismerésekhez vezethetnek, amelyek révén szorongás nélkül, bátran indulhatunk egymás, és ezzel együtt egy teljesebb élet felé.

Link: Link


+3. Sapiens - Yuval Noah Harari

A tűz tett minket veszedelmessé. A pletyka együttműködővé. A mezőgazdaság még éhesebbé. A mitológia tartotta fenn a törvényt és a rendet. A pénz adott valamit, amiben mind bízhatunk. Az ellentmondások teremtették meg a kultúrát. A tudomány tett minket a teremtés urává. De egyik sem tett boldoggá... A világhírű jeruzsálemi egyetemi tanár szerint így foglalható össze annak története, ahogyan jelentéktelen majmokból a világ uraivá váltunk.

Link: Link


+4. Élet szorongás és pánik nélkül? - Sarah Wilson

Sarah Wilson egész életében harcolt a depresszióval. Bipoláris viselkedéssel, valamint mániák egész sorával diagnosztizálták. Több bestsellerrel a háta mögött úgy döntött, sorstársaihoz szól, és megírja Élet szorongás és pánik nélkül? című könyvét.

MIRE JÓ A RENGETEG GYÓGYSZER ÉS CSODASZER,

ÉS MIÉRT NEM SIKERÜL MÉGSEM MEGGYÓGYULNI?

Sarah mindennap feltette magának ezt a kérdést. Akkor is ez foglalkoztatta, amikor átmenetileg jobban volt, és az olyan pokoli időszakokban is, amikor épp a legsötétebb, legmegsemmisítőbb gondolatok tartották markukban. Szorongása ellenére egyre mélyebbre és mélyebbre ásott az összefüggésekben, mígnem egészen közel jutott a problémák gyökeréhez.

Ez a nagy szívvel írt kis kötet a szerző személyes történetein és a tudomány világából származó interjúkon keresztül tapintható közelségbe hozza mindazt, amit a mentális betegségekkel terhelt ember átélhet. Átható kutatásai során olyan nagy nevekkel találkozhatunk, mint a Dalai Láma, Brené Brown vagy Gretchen Rubin.

A könyv felszabadító felismerésekkel szolgál azoknak,

- akik gyógyszerezik magukat,

- akik sorra próbálják ki az alternatív terápiákat,

- akiknek halált megvető bátorságra van szükségük ahhoz, hogy teljesítsék egy átlagember rutinfeladatait,

- akik már fel sem tudják idézni életük egy olyan napját, amikor még minden rendben volt.

Sok könyv jelent már meg a szorongás és a különféle pánikbetegségek gyógyításáról. De vajon a gyógyulás tényleg olyan motorikusan zajlik, mint ahogy a "nagykönyvben" meg van írva? Az Élet szorongás és pánik nélkül? azt a sok-sok reménykedő lelket szólítja meg, akik ahelyett hogy folyton harcolnának a helyzetük ellen, magukhoz ölelik azt, saját természetük részeként fogadva el, hogy felfedezhessék egy jobb, gazdagabb és teljesebb élet lehetőségét!

Link: Link


+5. Az ajándék - 12 életmentő lecke - Edith Eva Eger

Dr. Edith Eva Eger inspiráló és gyakorlati tanácsokban bővelkedő könyve segít, hogy megszabadulhassunk romboló mintáinktól és bénító gondolatainktól, s ezáltal szabadon élvezhessük az életet.

Saját pácienseinek történeteiből vett példák segítségével mutatja be az olyan, lelkünket fogva tartó érzelmi állapotokat, mint a félelem, a gyász, a düh, a titkolózás, a stressz, a bűntudat, a szégyen vagy a hárítás - egyúttal szelíden bátorít bennünket a múlt béklyóitól való szabadulásra.
Mélységes empátiával, lényeglátással és humorral megírt kötetében Edith Eva Eger rámutat, hogy mindannyian sérülékenyek vagyunk, és mindannyian ugyanazokkal a kihívásokkal nézünk szembe. Az ajándék segítségével azonban kitörhetünk az önmagunk építette börtönből, és feldolgozhatjuk a traumáinkat.

Az új, bővített kiadás Edith Eva Eger 2021-es utószavával jelenik meg, melyben összegzi a világjárvány tapasztalatait és tanulságait.

"A szabadságot egész életünkben gyakoroljuk - olyan döntés, amit naponta újra meg újra meg kell hoznunk. A szabadsághoz remény is kell. Annak tudatosítása, hogy a szenvedés, bármilyen rettenetes is, átmeneti, és kíváncsiság, hogy felfedezzük, mi történik aztán. A remény teszi lehetővé számunkra, hogy a múlt helyett a jelenben éljünk."

Link: Link


+6. Az élet értelméről - Viktor E. Frankl

1946-ban, tizenegy hónappal azután, hogy túlélte a holokausztot, Viktor E. Frankl pszichiáter Bécsben bemutatta később világhírűvé vált terápiás módszerét, a logoterápiát, amelynek középpontjában az élet alapvető értékei állnak.

Frankl megfigyelte, hogy azok a foglyok találták meg legnagyobb valószínűséggel a túléléshez szükséges erőt, akik még láttak valamilyen értelmet az életükben. De vajon mi az élet értelme?
Az élet különféle helyzetekbe sodor bennünket, de saját döntésünk, hogy ezekre miként reagálunk. Frankl logoterápiájának célja ennek a döntési szabadságnak a megélése, mert ha ezzel tisztában vagyunk, megérthetjük saját, személyes célunkat is. A világ alakulása időről időre bizonyítja, hogy Frankl gondolatai minden körülmények között aktuálisak.

"Évtizedekig tartó barátságom Viktor Frankllal és gyógyító kapcsolataim minden egyes páciensemmel (...) ugyanazt a fontos leckét tanították meg nekem, amit Auschwitzban kezdtem el tanulni. Azt, hogy a fájdalmas tapasztalataink nem tehertételek, hanem ajándékok. Perspektívát és értelmet adnak nekünk, lehetőséget arra, hogy megtaláljuk egyedi célunkat és saját erőnket."
Edith Eva Eger

Link: Link


+7. Mrs. Escobar - Életem Pablóval - Victoria Eugenia Henao

Tata a Narcosból mindent elmesél

A modernkori történelem leghírhedtebb drogbárójának, Pablo Escobarnak a története annak az asszonynak a tollából, aki a legközelebb állt hozzá.

Egy fiatal nő élete, akinek naponta megánrepülővel hozták a friss virágot Bogotából, aki a világ egyik legértékesebb műkincsgyűjteményét mondhatta magáénak, akinek európai sztárséf főzött a konyhájában, és szolgák hada leste a szavát, aki a világ egyik leggazdagabb asszonya volt, aki túlélt egy bombamerényletet, és aki hosszú évekig a saját, a férje és gyermekei életéért rettegett...

Maria Victoria Henao tizenhárom évesen ismerte meg a nála több mint tíz évvel idősebb Pablo Escobart, minden idők talán leggazdagabb, leghatalmasabb, és legellentmondásosabb drogbáróját.

Tizenöt volt, amikor elszökött vele, és a felesége lett. Közismert hűtlenkedése , és kegyetlensége dacára a következő tizenhat esztendőben, egészen a férfi haláláig mellette maradt.

Arra próbálta ösztönözni a férjét, hogy kössön békét az ellenségeivel, és adja fel magát.

Pablo halála után elképesztő bátorsággal küzdve a túlélésért, sikerült megváltania a saját és a gyermekei életét és szabadságát, a Cali kartell vezetőivel megegyezést kötve.

Pablo halálának huszonötödik évfordulóján, az Escobar univerzum legizgalmasabb karaktere, "Tata", aki mindent látott, és mindent tudott, készen áll megosztani történetét, és bemutatja a legenda mögött az embert.

Link: Link


0 Megjegyzések