Halogatás

Halogatás


Hanganyag: Link


Mindenki hajlamos a halogatásra, többek közt én is elég kényelmesen kezelem a teendőimet. Addig nincs is baj, ameddig nem csapnak össze a hullámok a fejünk felett. Szeretünk lusták lenni, amivel nincs baj, de fontos rangsorolni a teendőket és elvégezni a feladatainkat. Előbb-utóbb muszáj nekiállni, így nem nyertünk semmit a halogatással. Én úgy állok már mindenhez, hogy essünk túl rajta inkább most, mint holnap...

Ha szeretünk halogatni, akkor érezhettük elég sokszor azt, hogy stresszesek vagyunk amiatt, hogy ezt vagy azt később meg kell csinálnunk. Felesleges önutálat, aggodalom jelenik meg.

A halogatásnak sok oka lehet. Maga a feladat utálata, személyiségünk például: lustaság. Érdemes ezeket megkeresni magunkban és javítani a hozzáállást!

A halogatás nem a cselekvés hiányát fejezi ki mégis legtöbbször, hanem azt, hogy bármit előbb megcsinálunk (amihez kedv van), mintsem ami a feladat lenne.

Te milyen halogató típusba tartozol?
-kényelmes (amihez kedvem van más)
-aggódó (nem fog menni)
-túlteljesítő (túlvállaló)
-perfekcionista (tökéletességre törekvő)
-álmodozó (tervezetlen)
-dacos (irányítás ellenző)
-várakozó (magától talán megoldódik)

Most gondolj bele abba, hogy ha a feldataid ilyen könnyelműen kezeled, akkor valószínűleg a céljaidat is. Majd nekikezdek megvalósítani őket... Ismerős?

Tipp: Ha felismerted magad, akkor most állj meg egy percre és gondold végig a következő napod. Miket kell megcsinálnod? Legyen egy naptárad, amibe felírhatod ezeket a feladatokat, akár fontossági sorrendben, de nem hagyhatsz semmit másnapra! Mindig tervezz előre és tartsd magad az előírtakhoz, így nem fogsz megcsúszni.

Ha sikerül ezáltal felhagynod a halogatással, nyugodtabb leszel, összeszedettebb és több erőd lesz a céljaid eléréséhez!

0 Megjegyzések