Tépelődés

Tépelődés


Hanganyag: Folyamatban...


Mai téma a tépelődés. Múlt köré épülő negatív érzések kavalkádja, ami befolyással van a jelenre.

Kiemelném nem szabad a múltban élni, hanem a jelent kell kiélvezni, alakítani. A múlton nem lehet változtatni! Legegyszerűbb, ha mindent magunk mögött hagyunk, de ez szinte lehetetlen. Nem felejtünk, az agyunk pedig szivacs módjára jegyzi fel a negatív eseményeket, amin később agyalhatunk.

Ha tudatosan élünk, akkor aktívan fel tudjuk dolgozni a megtörtént eseményeket, nem seprünk semmit a szőnyeg alá be. Később meg nem veszük elő, mintegy megoldandó, gyötrő feladatot, amin változtatni már nem lehet semmilyen szinten sem, de pörgetjük előlről újra és újra, mint egy rossz filmet.
Kellemes emlékeknél könnyű a dolgunk, ezért írom a másik végletet.

Negatív emlékeknél, traumáknál többet gondolunk az adott eseményre, időszakra és nehezebben dolgozzuk fel. Gondolom újat nem írtam most. Valamiért a jó dolgok kevésbé vannak előtérbe, mint a rosszak. Ez a régi időkhőz vezethető vissza, amikor még a kezdetek kezdetén más életmódban kellett élniük őseinknek. Túlélésért küzdöttek és ez segítette őket.

Néha annyira mélyre kerülünk egy-egy emlék visszaidézésétől, hogy öngyilkossági kísérletet tehetünk, hosszantartó depresszió alakulhat ki, önbizalom teljes elvesztés, fizikai betegség, evészavar és rengeteg más. Nagyon nehéz ilyen spirál közepette megtalálni azt a kapaszkodót, ami felhúz a mélyből, még nehezebb hirtelen kapcsolni mit csinálunk és kilépni ebből azonnal úgy, hogy közbe "kezelni" tudjuk ezt az emléket. Olyan nehéz kikerülni belőle, mint felhagyni a cigivel, ivással például.
Egy kis negatív esemény képes viszont elindítani a folyamatot...

Háromféleképpen tudod kezelni az ilyen helyzetet: 1. Tudatosan figyeled magad, érzéseid, gondolataid és lépsz, ha közeledne. 2. Meditálsz, relaxálsz. 3. Szakemberhez fordulsz.

Fel kell tudnod ismerni a rágódás jeleit!

Meg kell tanulnod elfogadni és lezárni a múltat! Megbocsájtani!

Érdemes egy füzetet tartanod magadnál, ha rágódnál valamin, akkor azonnal kiadhasd magadból. Ha mindig felírod, ami bántott, zavart és amin rágódtál, akkor tudni fogod hol a gond. (tapasztalat hatásos!) Egy kis idő után annyira feltűnik majd mi okozza neked a legnagyobb problémát az életedben, múltból kiáramolva jelenedbe.

Fontos, hogy ezek mellett szeressük önmagunkat, igyekezzünk kiszorítani a negatív hatásokat. Megerősítésekkel fejlesszük a belső erőnket.

Bármi történt veled a múltban, annak már vége és az miatt vagy most az, aki! Ezt sose feledd! Valószínűleg az önfejlesztés útjára is általa kerültél, ami pozitívum!

Tarts ki! :)

0 Megjegyzések