Dajka - Személyi gondozás

Személyi gondozás



1. Fogalma, területei, szükségessége

A gondozás az óvodai nevelés egyik alapvető tevékenysége. A kisgyermek olyan szükségleteit elégíti ki, amely elősegíti növekedését, fejlődését, hozzájárul egészségének megőrzéséhez, jó közérzetéhez, egészséges életmódjának kialakításához és megteremti a nevelési hatások kedvező érvényesülésének feltételeit.

Alapvető pedagógiai elv a nagyfokú türelem, a feltétel nélküli elfogadás, bizalom előlegezése. (kár, hogy ezt mégse nevelik tartósra egy életen át minden emberbe... - kis elkalandozás bocsánat) Éreznie kell a gyereknek, hogy megértem és segíteni akarok neki. A legelső feladat, hogy a gyermekkel érzelmi kontaktust létesítsünk. A nevelő nem nélkülözheti az általános életkorra jellemző sajátosságokon túl, a gyerek egyedi sajátosságainak, egész személyiségének ismeretét.

Az egészség testi, lelki és szociális elégedettséget jelent. A családból vagy bölcsődéből érkező gyerek számára az új környezetben, az új benyomások, ingerek fáradékonyságot, étvágytalanságot, esetleg alvástól való idegenkedést válthatnak ki. A beilleszkedés, az alkalmazkodás nehézségeit az óvoda minden dolgozója tartsa természetesnek. Az átmenetet jelentősen megkönnyíti az óvónő és a dajka segítő, tapintatos, türelmes magatartása, a gyermek személyes tárgyainak, 1-1 otthoni szokásainak elfogadása.

A kapcsolat érdekében a dajka szavai, tekintete, hangsúlya, mozdulatai gondozás közben is figyelmet, elfogadást közvetítsenek. Ne sürgesse, de ösztönözze a gyereket, hogy szükségletei körüli teendőket közösen, a dajkával együttműködve, de egyre önállóban elégítse ki. Testi kontaktus nemcsak a simogatást jelentheti, hanem azt is amikor a dajka megköti a cipőfűzőjét, segíti a wc papír, zsebkendő használatában. A gyerek ismeretekhez jut. Eltérő ütemben fejlődnek!

A cél az, hogy saját cselekvőképességéhez viszonyítva eljuthasson az optimális szintre.


2. Higiénás szokások kialakítása

  • mosdó használata
  • zsebkendő, fogmosó, fésű használat
  • felismerik saját szükségleteiket
  • öltözködés
A gondozás fogalma etetés, öltöztetés, mozgását és a többit jelenti.. Eközben, hogy biztosítjuk ezeket nekik neveljük is őket. Testi szükségletet elégít ki. A nevelés fejlesztés! A gondozás ezt pedig lehetővé teszi! 

(Egyébként ezt minden emberre kortól függetlenül mondhatjuk! Például idős gondozás)

0 Megjegyzések