Cukor helyett, Xilit
Mostanában sokszor belefutunk a Xilit nevezetű édesítőbe. Legalábbis én egyre több életmódos vloggernél hallom és eleinte nem értettem miről beszélnek. Xilit kristálycukor helyettesítő, édesítőszer. Próbálunk sok mindenre odafigyelni az étkezés, életmód kapcsán, ezért is lett ennyire felkapott ez a termék. Ha eddig nem ismerted ideje olvasnod róla.
A Xilit, Xylitol egy természetes édesítőszer, mely nélkülözi a cukor és mesterséges édesítők mellékhatásait. Felfedezhető zöldségekben, gyümölcsökben, sőt az emberi testben is. Régen nyírfacukorként ismerhettük, manapság a nagy kereslet miatt kukorica szárából vonják ki.
Kalóriatartalma sokkal kevesebb a cukorénál, szénhidráttartalmilag 75%-kal. Vércukorszintet lassabban emeli. 2,4kcal/g. Használható sütéshez, főzéshez. Lassan szívódik fel, telít. A száj higiéniáját kevésbé rontja, javítja inkább.
A Xilit túlzott használata hasmenést okoz, erre oda kell figyelni! Eleinte keveset használjunk belőle és keverjük barna cukorral. Napi fogyasztható mennyiség körülbelül 150-200g, gyerekeknek 45g.
Másik ismert az eritrit. Róla később olvashattok.
+1 Recept
Csokis keksz Xilittel
Hozzávalók
- 1,5 csésze xilit
- 1 tk. szódabikarbóna
- 2 tojás
- 1 tk. vaníliakivonat
- negyed csésze olvasztott vaj
- 2 csésze liszt
- csipet só
- 3/4 csésze kakaópor (cukrozatlan)
- 1 csésze aprított étcsoki
Készítés
Keverjük a lisztbe a szódabikarbónát, kakaóport, darabolt csokit. Másik edénybe olvasztott vajat, xilittet keverjük míg világos, habos nem lesz. Adjuk hozzá a tojásokat, vaníliát. Mehet bele a lisztes alap. Jól keverjük el. Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire és formázzunk kis halmokat. 180 fokos sütőben 10 percig süssük készre.
0 Megjegyzések