Csirkés receptek (5)

Csirkés receptek


Ma 5 csirke húsos receptet hoztam nektek. Ezeket ismerem és szeretem, ezért bátran ajánlom elkészítésüket.



1. Kínai mézes csirke


Hozzávalók
  • 80 dkg csirkemellfilé
  • 1 ek. olaj
  • 1 dl víz
  • bors
  • A bundához:
  • 9 ek. liszt
  • 1 ek. kukoricaliszt
  • 1/2 dl olaj a sütéshez
  • 3 ek. Erős Pista
  • 2 dl sör
  • 1 db tojás
  • 1 dl méz
  • 5 ek. szezámmag
  • étkezési keményítő
  • 3 ek. szójaszósz
Elkészítés

csirkemellet kisebb kockákra vágjuk. 1 ek. olajat elkeverünk a vízzel, sóval és borssal és 10 percig állni hagyjuk a csirkét. Egy másik edénybe beleöntjük a lisztet, a kukoricalisztet, az Erős Pistát és a sört, és sűrű masszává keverjük, majd belekeverjük még a tojást. A szezámmagokat szárazon megpirítjuk. A húst belerakjuk a mázba és bő, forró olajban kisütjük. Ha már látjuk, hogy aranybarna, kivesszük. A szezámmagot elkeverjük a mézzel, a szójával, a keményítővel és végül ebbe a mázba beleforgatjuk a csirkemellet. 

  1. 2. Medvehagymás tojással töltött, rántott csirkemell

  1. Hozzávalók
  • 90 dkg csirkemell filé
  • 4 db főtt tojás
  • 1 csokor medvehagyma
  • 10 dkg sajt
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 2 db tojás
  • 4 ek finomliszt
  • 4 ek zsemlemorzsa
Elkészítés

  1. A csirkemellet vékonyra felszeleteljük, és besózzuk. A főtt tojásokat villával összetörjük, hozzáadjuk az apróra vágott medvehagymát, a reszelt sajtot, ízlés szerint sózzuk, fűszerezzük. A medvehagymás krémet a hússzelet egyik oldalára kenjük, majd ráhajtjuk a a hús másik oldalát, és hústűvel összetűzzük. Beleforgatjuk a lisztbe, a felvert tojásba, végül a zsemlemorzsába. Olajjal kikent tepsibe sorakoztatjuk, és készre sütjük. Tetejét, ha szeretnék, még meghinthetjük egy kis reszelt sajttal.

  1. 3. Sült csirke gránátalma mártással

  1. Hozzávalók
  • 4 db egész csirkecomb
  • bors
  • vaj
  • olaj
  • 1 doboz őszibarackbefőtt
A mártáshoz:
  • 4 db gránátalmatea-filter
  • 4 dl víz
  • 1 dl gránátalmalé
  • 1/2 tk őrölt fahéj
  • 1 db gránátalma
  •  cukor
  • A rántáshoz
  • 2 ek vaj
  • 1 ek liszt
Elkészítés

  1. A csirkét vagy a combokat a húsleves alaplében megfőzzük, majd kiszedjük, feldaraboljuk, sózzuk, borsozzuk, és a felhevített vaj és olaj keverékében ropogósra sütjük. A gránátalmát félbe vágjuk, magjait kiszedjük. A filterekkel és fahéjjal teát főzünk, lehűtjük, hozzáadjuk az 1/2 gránátalma kipréselt levét, és megcukrozzuk. A lábasban a vajat felhevítjük, beleszórjuk a lisztet, és világos rántást készítünk, felöntjük a teával és besűrítjük mártás sűrűségűre. Tovább ízesíthetjük őrölt fahéjjal, cukorral, gránátalmaszörppel. Tálaláskor a csirkemellet feldaraboljuk, az őszibarackot kisebb kockákra vágjuk. A mártást tányérra öntve a maradék magokkal megszórva, vagy mártásos csészében tálaljuk. Ízletes, nyáron hűtve, vagy hűvösebb időben melegen is fogyasztható.

  1. 4. Csirkepöri olasz módra

  1. Hozzávalók
  • olívaolaj
  • 4 db csirkecomb
  • 1 db hagyma
  • 1 db piros kaliforniai paprika
  • 1 db zöld kaliforniai paprika
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 0,5 dl száraz fehérbor
  • 2 db konzerv paradicsom (darabos, lével együtt)
  • 10 db aszalt paradicsom
  • 1 tk kakukkfű
  • 1 tk oregánó
  • 1 babérlevél
  • bors
Elkészítés

  1. Egy nagy lábasban (akkorára lesz szükségünk, ami a sütőbe is befér) felhevítjük az olívaolajat, és a már besózott, borsozott csirkecombokat pirosra sütjük. A kész csirkét kivesszük a lábasból, és a maradék olajra dobjuk a durvára vágott hagymát és a paprikákat. Pár percig együtt pirítjuk, majd belenyomjuk a fokhagymát és felöntjük a zöldségeket a borral. Pár perc forralás után hozzáadjuk a paradicsomkonzervek tartalmát, az aszalt paradicsomokat, a kakukkfüvet, az oregánót és a babérlevelet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A csirkecombokat visszarakjuk a zöldségek mellé, lehetőleg úgy, hogy a szósz és a zöldségek  elfedjék a csirkét. 180 fokon 40 percig sütjük.

  1. 5. Currys csirke ananásszal

  1. Hozzávalók
  • 25 dkg rizs ( hosszú szemű)
  • 2 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 dkg gyömbér
  • 30 dkg ananász (darabolt, dobozos)
  • 60 dkg csirkemellfilé
  • 3 ek olaj
  • bors
  • 1 ek currypor
  • 1 dl zöldségleves-alaplé
  • 4 dl kókusztej
  • 1 marék zöldfűszer (pl. menta, koriander, petrezselyem)
  • 1 tk csípős currypor
  • 2 tk szezámmag
Elkészítés

  1. A rizst a csomagolásán olvasható leírás szerint sós vízben megfőzzük, majd lecsepegtetjük és letakarva melegen tartjuk. Közben a megtisztított hagymát, fokhagymát és gyömbért nagyon finomra vágjuk. Az ananászt lecsepegtetjük, és a felfogott levéből 1 dl-t kimérünk. A megmosott, leszárított húst csíkokra vágjuk, és nagy serpenyőben vagy wokban 2 ek olajon megpirítjuk, adagonként kb. 5 perc alatt. A serpenyőből kivéve megsózzuk, megborsozzuk. A maradék 1 ek olajat felhevítjük a serpenyőben és üvegesre pároljuk rajta a hagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát és a gyömbért, majd együtt pirítjuk egy rövid ideig. Megszórjuk az 1 ek curryporral, felöntjük az alaplével, a kimért ananászlével, valamint a kókusztejjel, és fedő nélkül beforraljuk. Végül beleforgatjuk a húst, valamint az ananászt, és összeforraljuk 3-4 perc alatt. A zöldfűszert finomra aprítjuk, és összeforgatjuk a rizzsel. A húst a csípős curryporral és borssal ízesítjük, megszórjuk a szezámmaggal. A rizst külön tálaljuk hozzá.
  2. Főként mindmegette oldalról használt receptek ezek. Jó tippeket onnan és nosalty-ról szoktam szedni. Ajánlom!

0 Megjegyzések