Csirkés receptek
Ma 5 csirke húsos receptet hoztam nektek. Ezeket ismerem és szeretem, ezért bátran ajánlom elkészítésüket.
1. Kínai mézes csirke
Hozzávalók
- 80 dkg csirkemellfilé
- 1 ek. olaj
- 1 dl víz
- só
- bors
- A bundához:
- 9 ek. liszt
- 1 ek. kukoricaliszt
- 1/2 dl olaj a sütéshez
- 3 ek. Erős Pista
- 2 dl sör
- 1 db tojás
- 1 dl méz
- 5 ek. szezámmag
- étkezési keményítő
- 3 ek. szójaszósz
Elkészítés
A csirkemellet kisebb kockákra vágjuk. 1 ek. olajat elkeverünk a vízzel, sóval és borssal és 10 percig állni hagyjuk a csirkét. Egy másik edénybe beleöntjük a lisztet, a kukoricalisztet, az Erős Pistát és a sört, és sűrű masszává keverjük, majd belekeverjük még a tojást. A szezámmagokat szárazon megpirítjuk. A húst belerakjuk a mázba és bő, forró olajban kisütjük. Ha már látjuk, hogy aranybarna, kivesszük. A szezámmagot elkeverjük a mézzel, a szójával, a keményítővel és végül ebbe a mázba beleforgatjuk a csirkemellet.
- 2. Medvehagymás tojással töltött, rántott csirkemell
- Hozzávalók
- 90 dkg csirkemell filé
- 4 db főtt tojás
- 1 csokor medvehagyma
- 10 dkg sajt
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 2 db tojás
- 4 ek finomliszt
- 4 ek zsemlemorzsa
Elkészítés
- A csirkemellet vékonyra felszeleteljük, és besózzuk. A főtt tojásokat villával összetörjük, hozzáadjuk az apróra vágott medvehagymát, a reszelt sajtot, ízlés szerint sózzuk, fűszerezzük. A medvehagymás krémet a hússzelet egyik oldalára kenjük, majd ráhajtjuk a a hús másik oldalát, és hústűvel összetűzzük. Beleforgatjuk a lisztbe, a felvert tojásba, végül a zsemlemorzsába. Olajjal kikent tepsibe sorakoztatjuk, és készre sütjük. Tetejét, ha szeretnék, még meghinthetjük egy kis reszelt sajttal.
- 3. Sült csirke gránátalma mártással
- Hozzávalók
- 4 db egész csirkecomb
- só
- bors
- vaj
- olaj
- 1 doboz őszibarackbefőtt
- 4 db gránátalmatea-filter
- 4 dl víz
- 1 dl gránátalmalé
- 1/2 tk őrölt fahéj
- 1 db gránátalma
- cukor
- só
- A rántáshoz
- 2 ek vaj
- 1 ek liszt
Elkészítés
- A csirkét vagy a combokat a húsleves alaplében megfőzzük, majd kiszedjük, feldaraboljuk, sózzuk, borsozzuk, és a felhevített vaj és olaj keverékében ropogósra sütjük. A gránátalmát félbe vágjuk, magjait kiszedjük. A filterekkel és fahéjjal teát főzünk, lehűtjük, hozzáadjuk az 1/2 gránátalma kipréselt levét, és megcukrozzuk. A lábasban a vajat felhevítjük, beleszórjuk a lisztet, és világos rántást készítünk, felöntjük a teával és besűrítjük mártás sűrűségűre. Tovább ízesíthetjük őrölt fahéjjal, cukorral, gránátalmaszörppel. Tálaláskor a csirkemellet feldaraboljuk, az őszibarackot kisebb kockákra vágjuk. A mártást tányérra öntve a maradék magokkal megszórva, vagy mártásos csészében tálaljuk. Ízletes, nyáron hűtve, vagy hűvösebb időben melegen is fogyasztható.
- 4. Csirkepöri olasz módra
- Hozzávalók
- olívaolaj
- 4 db csirkecomb
- 1 db hagyma
- 1 db piros kaliforniai paprika
- 1 db zöld kaliforniai paprika
- 4 gerezd fokhagyma
- 0,5 dl száraz fehérbor
- 2 db konzerv paradicsom (darabos, lével együtt)
- 10 db aszalt paradicsom
- 1 tk kakukkfű
- 1 tk oregánó
- 1 babérlevél
- só
- bors
Elkészítés
- Egy nagy lábasban (akkorára lesz szükségünk, ami a sütőbe is befér) felhevítjük az olívaolajat, és a már besózott, borsozott csirkecombokat pirosra sütjük. A kész csirkét kivesszük a lábasból, és a maradék olajra dobjuk a durvára vágott hagymát és a paprikákat. Pár percig együtt pirítjuk, majd belenyomjuk a fokhagymát és felöntjük a zöldségeket a borral. Pár perc forralás után hozzáadjuk a paradicsomkonzervek tartalmát, az aszalt paradicsomokat, a kakukkfüvet, az oregánót és a babérlevelet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A csirkecombokat visszarakjuk a zöldségek mellé, lehetőleg úgy, hogy a szósz és a zöldségek elfedjék a csirkét. 180 fokon 40 percig sütjük.
- 5. Currys csirke ananásszal
- Hozzávalók
- 25 dkg rizs ( hosszú szemű)
- 2 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 dkg gyömbér
- 30 dkg ananász (darabolt, dobozos)
- 60 dkg csirkemellfilé
- 3 ek olaj
- só
- bors
- 1 ek currypor
- 1 dl zöldségleves-alaplé
- 4 dl kókusztej
- 1 marék zöldfűszer (pl. menta, koriander, petrezselyem)
- 1 tk csípős currypor
- 2 tk szezámmag
Elkészítés
- A rizst a csomagolásán olvasható leírás szerint sós vízben megfőzzük, majd lecsepegtetjük és letakarva melegen tartjuk. Közben a megtisztított hagymát, fokhagymát és gyömbért nagyon finomra vágjuk. Az ananászt lecsepegtetjük, és a felfogott levéből 1 dl-t kimérünk. A megmosott, leszárított húst csíkokra vágjuk, és nagy serpenyőben vagy wokban 2 ek olajon megpirítjuk, adagonként kb. 5 perc alatt. A serpenyőből kivéve megsózzuk, megborsozzuk. A maradék 1 ek olajat felhevítjük a serpenyőben és üvegesre pároljuk rajta a hagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát és a gyömbért, majd együtt pirítjuk egy rövid ideig. Megszórjuk az 1 ek curryporral, felöntjük az alaplével, a kimért ananászlével, valamint a kókusztejjel, és fedő nélkül beforraljuk. Végül beleforgatjuk a húst, valamint az ananászt, és összeforraljuk 3-4 perc alatt. A zöldfűszert finomra aprítjuk, és összeforgatjuk a rizzsel. A húst a csípős curryporral és borssal ízesítjük, megszórjuk a szezámmaggal. A rizst külön tálaljuk hozzá.
- Főként mindmegette oldalról használt receptek ezek. Jó tippeket onnan és nosalty-ról szoktam szedni. Ajánlom!
0 Megjegyzések