Érdekességek a fokhagymáról
Alapszinten senkinek nem kell bemutatnom a fokhagyma jótékony hatásait. Allium Sativum fogyasztásának már az ókorban különleges képességet tulajdonítottak. Az első javallatot i.e. 5000 körül kőbe vésték. I.e. 1500-ban írt papíruszon az egyiptomi tudósok az illatos gumó 22 féle orvosi alkalmazását jegyezték fel. A növényt Tutanhamon sírjában is megtalálták. Piramis munkásainak is ezt adták, hogy jó teherbírásúak maradjanak. A görögök is ezzel erősítették magukat.
A fokhagyma származási helye Irán, Pakisztán, más feljegyzések szerint Kirgízia.
Hatóanyagai, gyógyhatása
- Sok benne a szénhidrát, fehérje, ásványi anyagok, aminosav, enzimek, illóolaj, B1, B2 vitamint tartalmaz.
- Legfontosabb hatóanyaga 1% kéntartalmú alliin, mely antibiotikus hatású.
- Szagát a gyömbér, zsálya, menta tudja semlegesíteni.
- Jó baktériumok, vírusok, gombák, élősködök ellen.
- Serkenti az emésztést.
- Csökkenti a koleszterint.
- Tisztítja az érfalakat.
- Erősíti az immunrendszert.
- Normalizálja a szapora szívmükődést.
- Meghűlés ellen kiváló.
- Köhögés, asztma, hörghurut esetében hatásos.
- Gyulladásos betegségeknél óvva intenek tőle.
- Csökkenti a magas vérnyomást.
- Csökkenti a vérzsírszintet.
- Nem szabad túlzásba vinni a fogyasztását, mert az Ldl szint mellett a Hdl szint is csökkenhet, ami szívelégtelenséghez vezethet.
- Fokozza az epe, máj működését.
- Fertőtleníti a bélrendszert.
0 Megjegyzések