Érdekességek a fokhagymáról

Érdekességek a fokhagymáról



Alapszinten senkinek nem kell bemutatnom a fokhagyma jótékony hatásait. Allium Sativum fogyasztásának már az ókorban különleges képességet tulajdonítottak. Az első javallatot i.e. 5000 körül kőbe vésték. I.e. 1500-ban írt papíruszon az egyiptomi tudósok az illatos gumó 22 féle orvosi alkalmazását jegyezték fel. A növényt Tutanhamon sírjában is megtalálták. Piramis munkásainak is ezt adták, hogy jó teherbírásúak maradjanak. A görögök is ezzel erősítették magukat.
A fokhagyma származási helye Irán, Pakisztán, más feljegyzések szerint Kirgízia. 

Hatóanyagai, gyógyhatása

  • Sok benne a szénhidrát, fehérje, ásványi anyagok, aminosav, enzimek, illóolaj, B1, B2 vitamint tartalmaz.
  • Legfontosabb hatóanyaga 1% kéntartalmú alliin, mely antibiotikus hatású.
  • Szagát a gyömbér, zsálya, menta tudja semlegesíteni.
  • Jó baktériumok, vírusok, gombák, élősködök ellen.
  • Serkenti az emésztést.
  • Csökkenti a koleszterint.
  • Tisztítja az érfalakat.
  • Erősíti az immunrendszert.
  • Normalizálja a szapora szívmükődést.
  • Meghűlés ellen kiváló.
  • Köhögés, asztma, hörghurut esetében hatásos.
  • Gyulladásos betegségeknél óvva intenek tőle.
  • Csökkenti a magas vérnyomást.
  • Csökkenti a vérzsírszintet.
  • Nem szabad túlzásba vinni a fogyasztását, mert az Ldl szint mellett a Hdl szint is csökkenhet, ami szívelégtelenséghez vezethet.
  • Fokozza az epe, máj működését.
  • Fertőtleníti a bélrendszert.

0 Megjegyzések