5 kedvenc francia receptem

5 kedvenc francia receptem


Ma elhoztam nektek 5+1 francia receptet, amit én szívesen készítek a családnak.



1. Francia citromtorta

Hozzávalók


  • A tésztához:
  • 17,5 dkg vaj
  • 25 dkg liszt (+ a nyújtáshoz)
  • 1 db tojás
  • 2 dkg nádcukor
  • 2 ek víz
  • A töltelékhez:
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg nádcukor
  • 2 db tojás
  • 2 db citrom (reszelt héja és kifacsart leve)
  • 1,5 dl főzőtejszín
Elkészítés

  1. A tésztához a vajat elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a tojást, a cukrot és a vizet, és homogén tésztává gyúrjuk. A kész tésztát alufóliába csomagoljuk, és 1 órára a hűtőbe tesszük. A krémhez kikeverjük a vajat a cukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat. Hozzáadjuk a citrom lereszelt héját és kifacsart levét, majd belekeverjük a főzőtejszínt. A tésztát vékonyan lisztezett deszkán kinyújtjuk, a pitetálba fektetjük, a széleit levágjuk, majd beleöntjük a citromos krémet. 190 fokon kb. 40 percig sütjük, amíg a krém összeáll és színt kap.

  1. 2. Francia hagymaleves

  1. Hozzávalók
  2. 5 fej vöröshagyma (nagy)
  3.  2 ek vaj
  4.  1 ek olaj
  5.  1,5 dl száraz fehérbor
  6.  1 ek liszt
  7.  1 l húsleves-alaplé
  8.  só
  9.  frissen őrölt bors
  10.  1 db babérlevél
  11.  1 ág kakukkfű
  12.  6-8 szelet bagett
  13.  10 dkg kemény sajt

Elkészítés

  1. A hagymákat meghámozzuk, vékonyan felkarikázzuk. Egy lábasban vajat és olajat forrósítunk, hozzáadjuk a hagymakarikákat, és  kb. 30 percig dinszteljük. Hozzáöntjük a bort, és nagy lángon forraljuk néhány percig. Meghintjük a liszttel, és alaposan elkeverjük. Hozzáöntjük az alaplét, sózzuk és borsozzuk, babérlevéllel és a leöblített kakukkfűvel ízesítjük, majd kis lángon 20 percig főzzük. Közben megpirítjuk a kenyérszeleteket, és lereszeljük a sajtot. A kész levest hőálló tálkákba adagoljuk, mindre 1-2 szelet pirítóst teszünk, és megszórjuk a reszelt sajttal. A tálkákat nagy tespibe tesszük, és forró sütőbe toljuk addig, amíg a sajt megolvad.

  1. 3. Kávés creme brulée

  1. Hozzávalók
  2. 4 dkg pörkölt szemes kávé
  3. 1 rúd vanília
  4. 3,75 dl habtejszín
  5. 1,25 dl tej
  6. őrölt fahéj
  7. 6 db tojássárgája
  8. 7,5 dkg cukor
  9. 4 cl friss presszókávé
  10. 6 ek barna cukor

Elkészítés

  1. Előző nap a sütőt előmelegítjük 140 fokra. (A légkeverést ne kapcsoljuk be!) A szemes kávét durvára daráljuk, a hosszában felhasított vaníliarúd belsejét kikaparjuk. A tejszínt és a tejet felfőzzük a vaníliarúddal és a kikapart velővel, valamint egy csipet fahéjjal és a darált kávéval együtt, majd levesszük a tűzről, és félretesszük 30 percre. Közben a tojássárgájákat kikeverjük a 7,5 dkg cukorral. A kávés tejszínt sűrű szitán átszűrjük, hozzákeverjük a kissé lehűlt presszókávét, és 6 db tűzálló csészébe vagy 10 cm-es felfújtformába töltjük. A formákat mély tepsibe állítjuk, az előmelegített sütő középső részébe toljuk, és a tepsibe annyi forró vizet öntünk, hogy a formák magasságának 2/3-áig érjen. A krémet kb. 80 percig gőzölve sütjük, végül a sütőből kivéve kihűtjük, és éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap fogyasztás előtt minden adagot egyenletesen megszórunk a barna cukorral, és karamellizáló pisztollyal ráégetjük a megszilárdult hideg krémre. Azonnal tálaljuk. 

  1. 4. Madeleine

  1. Hozzávalók
  2. 10 dkg vaj (+ a kenéshez)
  3. 2 db tojás
  4. 1 db tojássárgája
  5. 10 dkg liszt (+ a szóráshoz)
  6. 1 mk sütőpor
  7. 10 dkg cukor
  8. 1 db citrom (reszelt héja)

Elkészítés

  1. A vajat megolvasztjuk, a tojásokat habosra keverjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a cukorral és a citrom lereszelt héjával. A tojáshoz apránként adagolva hozzákeverjük a lisztes keveréket, majd az olvasztott vajat. Homogén tésztává keverjük, majd 2 órára a hűtőbe tesszük. A madeleine-formát kivajazzuk és kilisztezzük, majd egy kanállal félig megtöltjük úgy, hogy egyenletesen elterüljön benne a tészta. 190 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 10 perc alatt aranyszínűre sütjük, majd teljesen kihűtjük. Lekvárral tálaljuk.

  1. 5. Cukkinis rakott burgonya

  1. Hozzávalók
  2. 1 kis fej vöröshagyma
  3. 1 gerezd fokhagyma
  4. 20 dkg cukkini
  5. 60 dkg krumpli
  6. 2 ek olaj
  7. 1 ek zabpehely
  8. 2-3 db paradicsom
  9. néhány szál kakukkfű
  10. friss petrezselyem
  11. 6-8 dkg reszelt  trappista sajt
  12. 2-3 dkg parmezán sajt
  13. bors
  14. 2 db tojás
  15. 1 dl zsírszegény főzőtejszín
  16. 1 ek görög joghurt

Elkészítés

  1. A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk, a hagymát hajszálvékonyan felkarikázzuk, a fokhagymát áttörjük. A cukkinik végeit levágjuk, majd kicsit vastagabb szeletekre vágjuk. A krumplit meghámozzuk és megmossuk, majd vékonyra szeljük. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Egy serpenyőben felforrósítunk 1 ek olajat, és megfonnyasztjuk rajta a hagymát és a zúzott fokhagymát. Egy lapos kerámiatálat tálat kikenünk 1 ek olajjal, majd meghintjük zabpehellyel. Kissé egymásra csúsztatva, váltakozó rendben belerakjuk a cukkini- és burgonyakarikákat. A tetejére paradicsomot karikázunk, majd arányosan elosztva a tetejükre simítjuk a párolt hagyma és fokhagyma keverékét. Meghintjük sóval, kevés kakukkfűvel, petrezselyemmel. A sajtok felével megszórjuk, majd megsózzuk és megborsozzuk. A tojásokat elkeverjük a tejszínben és a joghurtban, kicsit megsózzuk, majd a cukkinis rakott krumplira locsoljuk. Lefedjük alufóliával, és az előmelegített, forró sütőben kb. 25 percig sütjük. Kb. 15 perc után leszedjük az alufóliát, a tetejét megszórjuk a maradék reszelt sajttal, kevés zabpehellyel, és további 20 percig sütjük, amíg enyhén megpirul. Tálalás előtt 5 percig pihentetjük. 

  1. 6. Fügemousse torta karamellel

  1. Hozzávalók
  2. Az alaphoz:
  3. 1 bögre földimogyoró
  4. 1 bögre dió
  5. 1 bögre mandula
  6. 1/4 bögre liszt
  7. 1/2 bögre olvasztott vaj
  8. A fügemousse-hoz:
  9. 0,7 dkg zselatinpor (vagy lapzselatin)
  10. 4 db tojássárgája
  11. 1 db tojás
  12. 2/3 bögre kristálycukor
  13. 3 tk citromlé
  14. 1 bögre füge lekvár
  15. 1 tk vanília kivonat
  16. 2 bögre habtejszín (35%)
  17. A sós karamell öntethez:
  18. 2/3 bögre habtejszín (35%)
  19. 2 tk vaj
  20. 1 tk tengeri sópehely
  21. 3 tk víz
  22. 1 tk citromlé
  23. 1 bögre cukor
  24. 1 tk vanília kivonat

Elkészítés

  1. A mogyorót, a diót és a mandulát apróra vágjuk, tálba rakjuk, hozzákeverjük a lisztet és az olvasztott vajat. Egy villa segítségével szépen elkeverjük, formába nyomkodjuk. 180 fokos előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük. Kihűtjük. Felverjük a habtejszínt, hűtőbe rakjuk. Ha porzselatint választunk, azt 1/4 bögre vízbe rakjuk. Ha lapzselatint, akkor a lapokat külön beáztatjuk. Egy üvegtálba beletesszük a tojássárgákat és a tojást, a cukrot, és a citromlevet. Vízgőz fölött folyamatos kavargatás mellett krémet verünk belőle. Ha kész van, akkor még melegen belekeverjük a zselatint (pornál az egész masszát, lap esetén kinyomkodjuk a felesleges vizet, és úgy tesszük a masszába). Ez után jön a fügelekvár, majd a vanília. Ha már kihűlt, akkor hozzákeverjük a felvert habtejszínt 2 részletben. A tortaforma szélét műanyag elválasztóval kibéleljük, majd a kisütött lapra öntjük a keveréket. Legalább 6 óráig hűtjük. Kimérjük a habtejszínt, a vajat, és a sópelyhet is, kéz alá készítjük. A vizet, a citromlevet és a cukrot tűzre rakjuk, nagy lángon forralni kezdjük. Nem nyúlunk hozzá, maximum egy vizes ecsettel az edény oldalán felmászó buborékokat lemoshatjuk. Addig hagyjuk így olvadozni a cukrot, amíg szép borostyánszíne nem lesz. Ha ez megvan (kb 5 perc), akkor lehúzzuk a tűzről és folyamatos keverés mellett belekeverjük a vanília kivonatot, a habtejszínt és a vajat. Ha már nem buborékozik, hozzárakjuk a sót is. 

0 Megjegyzések