5 kedvenc francia receptem
Ma elhoztam nektek 5+1 francia receptet, amit én szívesen készítek a családnak.
1. Francia citromtorta
Hozzávalók- A tésztához:
- 17,5 dkg vaj
- 25 dkg liszt (+ a nyújtáshoz)
- 1 db tojás
- 2 dkg nádcukor
- 2 ek víz
- A töltelékhez:
- 5 dkg vaj
- 10 dkg nádcukor
- 2 db tojás
- 2 db citrom (reszelt héja és kifacsart leve)
- 1,5 dl főzőtejszín
Elkészítés
- A tésztához a vajat elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a tojást, a cukrot és a vizet, és homogén tésztává gyúrjuk. A kész tésztát alufóliába csomagoljuk, és 1 órára a hűtőbe tesszük. A krémhez kikeverjük a vajat a cukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat. Hozzáadjuk a citrom lereszelt héját és kifacsart levét, majd belekeverjük a főzőtejszínt. A tésztát vékonyan lisztezett deszkán kinyújtjuk, a pitetálba fektetjük, a széleit levágjuk, majd beleöntjük a citromos krémet. 190 fokon kb. 40 percig sütjük, amíg a krém összeáll és színt kap.
- 2. Francia hagymaleves
- Hozzávalók
- 5 fej vöröshagyma (nagy)
- 2 ek vaj
- 1 ek olaj
- 1,5 dl száraz fehérbor
- 1 ek liszt
- 1 l húsleves-alaplé
- só
- frissen őrölt bors
- 1 db babérlevél
- 1 ág kakukkfű
- 6-8 szelet bagett
- 10 dkg kemény sajt
Elkészítés
- A hagymákat meghámozzuk, vékonyan felkarikázzuk. Egy lábasban vajat és olajat forrósítunk, hozzáadjuk a hagymakarikákat, és kb. 30 percig dinszteljük. Hozzáöntjük a bort, és nagy lángon forraljuk néhány percig. Meghintjük a liszttel, és alaposan elkeverjük. Hozzáöntjük az alaplét, sózzuk és borsozzuk, babérlevéllel és a leöblített kakukkfűvel ízesítjük, majd kis lángon 20 percig főzzük. Közben megpirítjuk a kenyérszeleteket, és lereszeljük a sajtot. A kész levest hőálló tálkákba adagoljuk, mindre 1-2 szelet pirítóst teszünk, és megszórjuk a reszelt sajttal. A tálkákat nagy tespibe tesszük, és forró sütőbe toljuk addig, amíg a sajt megolvad.
- 3. Kávés creme brulée
- Hozzávalók
- 4 dkg pörkölt szemes kávé
- 1 rúd vanília
- 3,75 dl habtejszín
- 1,25 dl tej
- őrölt fahéj
- 6 db tojássárgája
- 7,5 dkg cukor
- 4 cl friss presszókávé
- 6 ek barna cukor
Elkészítés
- Előző nap a sütőt előmelegítjük 140 fokra. (A légkeverést ne kapcsoljuk be!) A szemes kávét durvára daráljuk, a hosszában felhasított vaníliarúd belsejét kikaparjuk. A tejszínt és a tejet felfőzzük a vaníliarúddal és a kikapart velővel, valamint egy csipet fahéjjal és a darált kávéval együtt, majd levesszük a tűzről, és félretesszük 30 percre. Közben a tojássárgájákat kikeverjük a 7,5 dkg cukorral. A kávés tejszínt sűrű szitán átszűrjük, hozzákeverjük a kissé lehűlt presszókávét, és 6 db tűzálló csészébe vagy 10 cm-es felfújtformába töltjük. A formákat mély tepsibe állítjuk, az előmelegített sütő középső részébe toljuk, és a tepsibe annyi forró vizet öntünk, hogy a formák magasságának 2/3-áig érjen. A krémet kb. 80 percig gőzölve sütjük, végül a sütőből kivéve kihűtjük, és éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap fogyasztás előtt minden adagot egyenletesen megszórunk a barna cukorral, és karamellizáló pisztollyal ráégetjük a megszilárdult hideg krémre. Azonnal tálaljuk.
- 4. Madeleine
- Hozzávalók
- 10 dkg vaj (+ a kenéshez)
- 2 db tojás
- 1 db tojássárgája
- 10 dkg liszt (+ a szóráshoz)
- 1 mk sütőpor
- 10 dkg cukor
- 1 db citrom (reszelt héja)
Elkészítés
- A vajat megolvasztjuk, a tojásokat habosra keverjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a cukorral és a citrom lereszelt héjával. A tojáshoz apránként adagolva hozzákeverjük a lisztes keveréket, majd az olvasztott vajat. Homogén tésztává keverjük, majd 2 órára a hűtőbe tesszük. A madeleine-formát kivajazzuk és kilisztezzük, majd egy kanállal félig megtöltjük úgy, hogy egyenletesen elterüljön benne a tészta. 190 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 10 perc alatt aranyszínűre sütjük, majd teljesen kihűtjük. Lekvárral tálaljuk.
- 5. Cukkinis rakott burgonya
- Hozzávalók
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 20 dkg cukkini
- 60 dkg krumpli
- 2 ek olaj
- 1 ek zabpehely
- 2-3 db paradicsom
- só
- néhány szál kakukkfű
- friss petrezselyem
- 6-8 dkg reszelt trappista sajt
- 2-3 dkg parmezán sajt
- bors
- 2 db tojás
- 1 dl zsírszegény főzőtejszín
- 1 ek görög joghurt
Elkészítés
- A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk, a hagymát hajszálvékonyan felkarikázzuk, a fokhagymát áttörjük. A cukkinik végeit levágjuk, majd kicsit vastagabb szeletekre vágjuk. A krumplit meghámozzuk és megmossuk, majd vékonyra szeljük. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Egy serpenyőben felforrósítunk 1 ek olajat, és megfonnyasztjuk rajta a hagymát és a zúzott fokhagymát. Egy lapos kerámiatálat tálat kikenünk 1 ek olajjal, majd meghintjük zabpehellyel. Kissé egymásra csúsztatva, váltakozó rendben belerakjuk a cukkini- és burgonyakarikákat. A tetejére paradicsomot karikázunk, majd arányosan elosztva a tetejükre simítjuk a párolt hagyma és fokhagyma keverékét. Meghintjük sóval, kevés kakukkfűvel, petrezselyemmel. A sajtok felével megszórjuk, majd megsózzuk és megborsozzuk. A tojásokat elkeverjük a tejszínben és a joghurtban, kicsit megsózzuk, majd a cukkinis rakott krumplira locsoljuk. Lefedjük alufóliával, és az előmelegített, forró sütőben kb. 25 percig sütjük. Kb. 15 perc után leszedjük az alufóliát, a tetejét megszórjuk a maradék reszelt sajttal, kevés zabpehellyel, és további 20 percig sütjük, amíg enyhén megpirul. Tálalás előtt 5 percig pihentetjük.
- 6. Fügemousse torta karamellel
- Hozzávalók
- Az alaphoz:
- 1 bögre földimogyoró
- 1 bögre dió
- 1 bögre mandula
- 1/4 bögre liszt
- 1/2 bögre olvasztott vaj
- A fügemousse-hoz:
- 0,7 dkg zselatinpor (vagy lapzselatin)
- 4 db tojássárgája
- 1 db tojás
- 2/3 bögre kristálycukor
- 3 tk citromlé
- 1 bögre füge lekvár
- 1 tk vanília kivonat
- 2 bögre habtejszín (35%)
- A sós karamell öntethez:
- 2/3 bögre habtejszín (35%)
- 2 tk vaj
- 1 tk tengeri sópehely
- 3 tk víz
- 1 tk citromlé
- 1 bögre cukor
- 1 tk vanília kivonat
Elkészítés
- A mogyorót, a diót és a mandulát apróra vágjuk, tálba rakjuk, hozzákeverjük a lisztet és az olvasztott vajat. Egy villa segítségével szépen elkeverjük, formába nyomkodjuk. 180 fokos előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük. Kihűtjük. Felverjük a habtejszínt, hűtőbe rakjuk. Ha porzselatint választunk, azt 1/4 bögre vízbe rakjuk. Ha lapzselatint, akkor a lapokat külön beáztatjuk. Egy üvegtálba beletesszük a tojássárgákat és a tojást, a cukrot, és a citromlevet. Vízgőz fölött folyamatos kavargatás mellett krémet verünk belőle. Ha kész van, akkor még melegen belekeverjük a zselatint (pornál az egész masszát, lap esetén kinyomkodjuk a felesleges vizet, és úgy tesszük a masszába). Ez után jön a fügelekvár, majd a vanília. Ha már kihűlt, akkor hozzákeverjük a felvert habtejszínt 2 részletben. A tortaforma szélét műanyag elválasztóval kibéleljük, majd a kisütött lapra öntjük a keveréket. Legalább 6 óráig hűtjük. Kimérjük a habtejszínt, a vajat, és a sópelyhet is, kéz alá készítjük. A vizet, a citromlevet és a cukrot tűzre rakjuk, nagy lángon forralni kezdjük. Nem nyúlunk hozzá, maximum egy vizes ecsettel az edény oldalán felmászó buborékokat lemoshatjuk. Addig hagyjuk így olvadozni a cukrot, amíg szép borostyánszíne nem lesz. Ha ez megvan (kb 5 perc), akkor lehúzzuk a tűzről és folyamatos keverés mellett belekeverjük a vanília kivonatot, a habtejszínt és a vajat. Ha már nem buborékozik, hozzárakjuk a sót is.
0 Megjegyzések