Mérgező kapcsolatok

Mérgező kapcsolatok


Hanganyag: Link


A mérgező kapcsolatokat sokszor nem egyszerű felismerni. Sokszor külső szemlélő szól, hogy baj van egy adott kapcsolatban. Ha benne élsz nem veszed észre csak, ha már komoly problémák alakultak ki és még akkor se biztos tudsz menekülni belőle.

Sokszor pedig olyan emberekre is ráragasztják, akik nem szimpatikusak, nem értenek vele egyet, tönkre tennének szándékosan egy kapcsolatot. Sajnos ilyen példa is létezik.

A néhai veszekedések és krizísek se mindig utalnak erre. Legalul elolvasható mik lehetnek STOP jelek. Ha több igaz rátok, akkor nagy bajban a kapcsolatod.
A mérgező kapcsolat életünk minden területére beszivárog és fájdalmat, sebeket okoz. Ilyenkor nincs biztonság, bizalom, szeretet, őszinteség, csak a félelem, bizonytalanság, manipuláció. Ez bármilyen kapcsolati viszonyból kialakulhat pl: családon belül, szerelem, munkai.

Jó kérdések, hogy kiderítsd neked az e a kapcsolatod:

-Mit tesz, ha segítséged kérsz tőle, magától segít-e?
-Döntéseid támogatja, segít, ha kell?
-Mersz sebezhető lenni?
-Megbánt és jelzed neki miként reagál? Leszól?
-Hibáidat, hogy mondja el neked? Segítő szándékkal vagy leszóló, bántó?
-Tudsz kommunikálni vele megfelelően?
-Élt már vissza a bizalmaddal többször?
-Ha nemet mondasz tiszteletbe tartja? Kényszerít bele dolgokba?

Mérgező kapcsolatból hiányzik az elfogadás és kölcsönösség, nem érezhetjük magunknak benne szerethetőnek, értékesnek. Figyelem és kommunikááció helyett játszmák, kritizálás, befolyásolás, zsarolás, lelki terror, érzések elnyomása zajlik.

Ahelyett, hogy fejlődnénk, gyógyulnánk benne, inkább a szándékos fájdalom gerjesztés, betegítés, dühítés megy. Ilyen kapcsolatba lenni olyan, mintha haldokolnánk!

Most kitérek kicsit a mérgező szülői viszonyra is. Ők emocionális, mentális dolgokat ültetnek belénk életünk folyamán. Sok gyermek mégis védtelenként ezt a bántalmazást kénytelen megélni, ami felnőttkorára is elkíséri pecsétként. Mérgező szülők gyermekeként felnőni nem csak rossz emlékeket idéz később, hanem önbizalomhiányt, önpusztítást generál, kihat a későbbi párkapcsolatokra is. Ez a gyerek értéktelennek, szerethetetlennek és alkalmatlannak érezheti magát az életben. Ez a tudatos és tudattalan bántalmazás utóhatásai. Önhibáztatás se ritka pl válás esetén, pedig a felelősség szinte sohasem a gyerekké, hanem a szülőkké! Tudd, hogy nem a te hibád!

A felelősséget ad át nekik, hiába nehéz. Adj magadnak esélyt a gyógyulásra... Felnőttként a te felelősséged elengedni a múltat és tenni magadért! Ne sodrodj bele másik ilyen kapcsolatba! Többet érdemelsz! Ne erősítsd ezeket a negatív tévhiteket magaddal kapcsolatban...

Ezeken felül önmagaddal is lehetsz mérgező kapcsolatban, mivel akaratlanul is bánhatsz magaddal úgy, ahogy mások tették veled.

Gyógyulásod kulcsa a kezedben van. Te vagy az ellenszer! Erősítsd meg a határaid, kommunikálj, fejlesztsd a konfliktuskezelési praktikáidat, legyen önbizalmad, merj dönteni. Lépj ki ezekből az ördögi körökből! Te tudod eldönteni egyedül neked mi ad erőt és mi vesz ki belőled... Ha a kapcsolat megöl azt érzed, akkor muszáj menekülnöd, ha tetszik, ha nem.

A mérgező fél biztosan megpróbál majd manipulálni ilyesmikkel, hogy megváltozok, szeretlek (közbe előbb közölte utál), te hibád minden, nem kellesz senkinek úgysem, beteg vagy, nem megyek el úgyse stb. Lesznek durva eszközei, amit nem hagyhatsz neki! Igen vannak tapasztalataim és ezerszer estem bele az ördögi körbe szülői és párkapcs. téren is, így erről nagyon erősen jól tudok írni mi merre!

Ha nem megy a lezárás várj ki vagy távolódj el, amennyire lehetséges pl. szülői oldalról. Mostantól, hogy ezt elolvastad minden tett, döntés már csak rajtad áll! Készülj fel rá mit teszel... Mik lesznek a következmények, akár készíts egy tervet ehhez. Minél tovább viseled el ezt a kapcsolatot, annál nehezebb kiszakadni, betegebbé válsz, több idő és támogatás kell majd a felépüléshez, de soha nincs túl késő!

Nem kiérdemelned kell a jót, szeretetet, hűséget stb, hanem neked ez jár! Megérdemled, mint mindenki!

Jelek:
- folytonos ellenőrizgetés
-manipuláció, befolyásolás, neki van csak igaza és szava
-figyelmetlenség
-érzések semmibe vétele, leszólása, elhanyagoltság
-szóbeli bántalmazás, testi sértés, veszekedések
-energia leszívása, betegség, fáradtság emiatt
-lelki üresség
-önbizalom elvesztése a másik szándékos lealacsonyítása miatt
-nem tudsz helytállni egyedül, félelem, pánik és lelki betegségek
-szándékos pokolba taszítások, lerombolás
-nem megértés, bizonytalanság, hűtlenség, fájdalom
-nem támogat, elvár
-rájössz, tennél ellene... ígérget, kis ideig változik, majd az ördögi kör újra

Röviden és tömören minden, ami beteggé tesz, szomorúvá, magányossá, félelmet gerjeszt és rossz... Azt érzed csak lefelé tartasz, még ha épülnél is, leránt szándékosan, akár maga alá, nemcsak az ő szintjéig.


0 Megjegyzések