Az elismerés csapdája

Elismerés csapdája, avagy az internet bugyraiban



Biztosan nem vagyok egyedül, ha azt írom, napi 1 órát Facebook-on, Instán, egyéb platformokon nézem az ismerőseimet, embereket. Ennek hatására jött egy ötlet írnom kéne az elismerési vágy csapdájáról.

Állandóan látom, hogy vannak olyanok, akik minden alkalmat megragadnak posztoljanak az elért sikereikről, utazásaikról, tökéletes életükről, testi adottságaikról. Ők azok, akik folyamat várják a like-okat, szívezéseket, elismerő kommenteket, jellemzően felemelésre vágyva. Kis rész magányos. Nagyobb részben ezek a személyek a valóságba üresek, boldogtalanok, vagy éppen maga mutogatóak, celebek. Utóbbit megértem, hisz ez az életük, megélhetésük része.

Az ilyen emberek befolyásolhatóbbak, sebezhetőbbek, mások véleménye élteti őket.  Megfelelési kényszerrel küzdenek. Másik forma a narcisztikus, amit nem szeretek. Előbbi egészen kezelhető, de a narcisztikus már nem egyszerű esetkör.

A narcisztikusok felsőbbrendűnek gondolják magukat. Versengőek. Képesek földbe tiporni másokat. Ők az elsők, a legjobbak, az egyetlenek. Mindent a feltűnésért.

Környezetemben nem egy ilyent látok sajnos. Közvetlen tudom, hogy akiről most írok eme sorokban a valós életben is ezt keresi nemcsak az interneten. Mindig teszi magát emberek közt, imádja, ha megbámulják, feltűnően viselkedik sokszor. Interneten sok ismerőse van, várja az elismeréseket önkihangsúlyozó képeire, sokszor másokat néz, méregeti magát inspirálódás címén. A baj ennél a résznél, hogy én tőlem kevés a sok elismerés, nem hiszi el úgy tökéletes, ahogy van. Pedig nekem tökéletes, másnak meg nem kell megfelelni, csak magunknak és a közvetlen szeretteinknek, akik jót akarnak. Eladó sorba se tettem ezt, nemhogy, ha mondjuk valakinek van társa, aki támogatja mindenben, szereti. Én szeretem magam, társam, környezetem szeret, akkor idegenekre minek hallgassak? Nem? Ők úgyis szólnak, ha valami van, ami nem jó vagy éppen jó velem kapcsolatban. Kis kitérés volt.
Én mű, csili-vili életre nem vágyok, az igaz dolgokat becsülöm és értékelem. Nem kell 1000 követő, 5000 ismerős, 500 like 1-1 képemre. Visszajelzések aranyosak, örülök nekik, de semmisnek vélem, mert valóságba kitudja mit gondol az illető a kedves szavak mögött. Élőbe más. Többek közt, ezért se irigykedem interneten senkire, mert a sok smink, műies kinézet, kamu életvitelek közt egy normális, hétköznapi lány ezerszer boldogabb és többet ér, mint az előbbiek. Ők inkább példaképnek valók.

Az elismerés hajhászás lejárhatna, valódi életképek, kevesebb önmutogatás szebb világot hozna, mind emberek önképére nézve, mind kapcsolatokra.

Tipp: Csücsöri, segges, melles, kamu életvitel képek/videók szánalmasak, szedd le őket, ha van ilyened, ajánld ismerősöd figyelmébe. Aki ilyet tesz ki nem lesz más az emberek szemébe, mint egy megkapható ribi, élettelen személy... Semmi több. Pasik se kivételek ebben (pózolgatások)...

A kevesebb néha több!

0 Megjegyzések