5 kedvenc téli receptem

 

5 kedvenc téli receptem


Ma elhoztam nektek 5 receptet, amit én szívesen főzök meg a családnak.
Receptek a mindmegette.hu-ról származnak többségbe. :)




1. Paradicsomos csirketekercs


Hozzávalók


  • 50dkgcsirkemellfilé
  • 2ekolaj
  • 15dkgsűrített paradicsom
  • 10dkgzöldborsó
  • 15dkgcsemegekukorica
  • 2marékfriss bazsalikom
  • frissen őrölt bors
  • 6dbréteslap/tortilla lap, én utóbbit használom
  • 10dkgolvasztott vaj

Elkészítés


  1. A csirkemellfilét alaposan megmossuk, majd kicsi kockákra vágjuk. Ha ezzel elkészültünk, akkor egy magasabb falú serpenyőben felforrósított olajon megpirítjuk. Ha a csirke már kifehéredett, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, a borsót, a leszűrt és lecsepegtetett kukoricát, valamint a felaprított bazsalikomot. Ezután addig pároljuk, amíg a hús meg nem puhul. Közben sózzuk és borsozzuk. A réteslapot kitekerjük, majd megkenjük őket olvasztott vajjal. Ezután 3-3 lapot egymásra rétegezünk, így kapunk majd két tekercset. Következő lépésben a két háromrétegű lapon egyenletesen elosztjuk a csirkés ragut, feltekerjük, aztán mindkét rudat 8-8 szeletre vágjuk. Tortilla lapnál nincs sok teendő. Előveszünk egy tűzálló tálat, amit először alaposan kivajazunk, aztán állítva elrendezzük benne a szeleteket. Végül 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük a kis tekercseket. 

2. Kókusztekercs


Hozzávalók

    • Alap:
      • 60 dkg darált háztartási keksz
      • 18 dkg porcukor
      • 4 evőkanál cukrozatlan holland kakaópor
      • 4 dl tej
      • 1 evőkanál rum vagy rumaroma (opcionális)
    • Krém:
      • 20 dkg puha vaj
      • 20 dkg porcukor
      • 10 dkg kókuszreszelék + 5 dkg a hempergetéshez

    Elkészítés

    A kekszes alap hozzávalóit gyúrjuk egynemű tésztává. Akkor jó, ha se nem nyúlik, se nem mállik szét, tömör, de formázható.
    Vágjuk kettőbe a tésztánkat és tegyük félre.
    A puha vajat keverjük simára a cukorral és a kókuszreszelékkel.
    Egy sima felületet hintsünk meg a hempergetéshez félretett kókuszreszelékkel. Óvatosan nyújtsuk ki 5-7 milliméter vastag téglalap formára előbb az egyik, majd a másik tésztagombócot.
    Mindkettőnek szórjuk meg a tetejét is kókuszreszelékkel, hogy ne ragadjanak.
    Kenjük meg őket a vajas krémmel és a hosszabbik oldaluktól kezdve - a beiglihez hasonlóan - tekerjük fel a kinyújtott tésztákat.
    A kész tekercseket csomagoljuk folpackba és tegyük a hűtőbe egy-két órára dermedni.
    Az idő leteltével vizes, éles késsel szeleteljük fel a rudakat. 


    3. Mákos nudli


    Hozzávalók
    • 90dkgburgonya
    • 30dkgliszt
    • 1dbtojás
    • vaj
    • 15dkgdarált mák
    • 8dkgporcukor
    • 1dbcitrom

    Elkészítés

    1. A burgonyát alaposan megmossuk, és puhára főzzük. Meghámozzuk, áttörjük, és hagyjuk kihűlni. Lisztezett felületen összedolgozzuk a liszttel, a tojással és egy kevés sóval. Kinyújtjuk, ujjnyi csíkokra vágjuk, mindet rúddá sodorjuk, a rudakat falatnyi darabokra vágjuk. A nudlikat forrásban lévő sós vízbe tesszük, megvárjuk, hogy feljöjjenek a víz felszínére, és további néhány percig tovább főzzük. Szűrőkanállal kiszedjük a nudlikat, és egy kevés felforrósított vajhoz adjuk, majd átforgatjuk. Összekeverjük a mákot, a porcukrot, valamint a megmosott citrom finomra reszelt héját, és a nudlira szórjuk. Azonnal tálaljuk. 

    1. 4. Banánkenyér

    1. Hozzávalók
    2. 3dbbanán
    3. 7.5dkgvaj
    4. 2tksütőpor
    5. 1csip
    6. 12dkgcukor
    7. 1dbtojás
    8. 1tkvaníliakivonat
    9. 19dkgfinom liszt
    10. 1ekburgonyakeményítő
    11. 2ekdió
    12. 2ekétcsokoládé 

    Elkészítés

    1. Vajjal kikenünk - vagy sütőpapírral kibélelünk - egy kb. 10x20 cm-es mélyebb sütőformát. A banánokat egy tálba tesszük, és egy villával összetörjük, amíg teljesen folyós állagúak nem lesznek, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, a tojást és a cukrot, és alaposan elkeverjük. Kimérjük a lisztet, elkeverjük benne a sütőport és a sót, majd  a banános keverékre szitáljuk, és alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a diót és a csokoládét, és azán az egészet lazán átkeverjük. A tésztát sütőformába öntjük, és 175 fokra előmelegített sütőben, kb. egy 1 órán át sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk pár percet a formában hűlni és hagyjuk pihenni. A legjobb másnap felvágni, mert akkor nem morzsálódik annyira. 

    1. 5. Édesburgonyás-céklás-feta saláta

    1. Hozzávalók
    2. 2dbédesburgonya
    3. 1dbcékla
    4. olívaolaj
    5. bors
    6. őrölt kömény
    7. rukkola
    8. 20dkgfeta sajt
    9. szárított oregánó

    Elkészítés

    1. Az édesburgonyát és a céklát meghámozzuk, kockára vágjuk. Egy tűzálló tepsit kevés olívaolajjal kikenünk és elterítjük benne a zöldségeket. Sózzuk, borsozzuk, őrölt köménnyel megszórjuk. 175 fokra előmelegített sütőben alufólia alatt 35-40 percig sütjük, míg a zöldségek megpuhulnak.A rukkolát (fejes salátát használok én) tányérra tesszük, rászedjük a sült zöldségeket, megszórjuk a kockára vágott fetával és szárított oregánóval.

    0 Megjegyzések