5 kedvenc téli receptem
Ma elhoztam nektek 5 receptet, amit én szívesen főzök meg a családnak.
Receptek a mindmegette.hu-ról származnak többségbe. :)
Hozzávalók
Elkészítés
1. Paradicsomos csirketekercs
- 50dkgcsirkemellfilé
- 2ekolaj
- 15dkgsűrített paradicsom
- 10dkgzöldborsó
- 15dkgcsemegekukorica
- 2marékfriss bazsalikom
- só
- frissen őrölt bors
- 6dbréteslap/tortilla lap, én utóbbit használom
- 10dkgolvasztott vaj
- A csirkemellfilét alaposan megmossuk, majd kicsi kockákra vágjuk. Ha ezzel elkészültünk, akkor egy magasabb falú serpenyőben felforrósított olajon megpirítjuk. Ha a csirke már kifehéredett, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, a borsót, a leszűrt és lecsepegtetett kukoricát, valamint a felaprított bazsalikomot. Ezután addig pároljuk, amíg a hús meg nem puhul. Közben sózzuk és borsozzuk. A réteslapot kitekerjük, majd megkenjük őket olvasztott vajjal. Ezután 3-3 lapot egymásra rétegezünk, így kapunk majd két tekercset. Következő lépésben a két háromrétegű lapon egyenletesen elosztjuk a csirkés ragut, feltekerjük, aztán mindkét rudat 8-8 szeletre vágjuk. Tortilla lapnál nincs sok teendő. Előveszünk egy tűzálló tálat, amit először alaposan kivajazunk, aztán állítva elrendezzük benne a szeleteket. Végül 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük a kis tekercseket.
2. Kókusztekercs
Hozzávalók
- Alap:
- 60 dkg darált háztartási keksz
- 18 dkg porcukor
- 4 evőkanál cukrozatlan holland kakaópor
- 4 dl tej
- 1 evőkanál rum vagy rumaroma (opcionális)
- Krém:
- 20 dkg puha vaj
- 20 dkg porcukor
- 10 dkg kókuszreszelék + 5 dkg a hempergetéshez
Elkészítés
A kekszes alap hozzávalóit gyúrjuk egynemű tésztává. Akkor jó, ha se nem nyúlik, se nem mállik szét, tömör, de formázható.Vágjuk kettőbe a tésztánkat és tegyük félre.A puha vajat keverjük simára a cukorral és a kókuszreszelékkel.Egy sima felületet hintsünk meg a hempergetéshez félretett kókuszreszelékkel. Óvatosan nyújtsuk ki 5-7 milliméter vastag téglalap formára előbb az egyik, majd a másik tésztagombócot.Mindkettőnek szórjuk meg a tetejét is kókuszreszelékkel, hogy ne ragadjanak.Kenjük meg őket a vajas krémmel és a hosszabbik oldaluktól kezdve - a beiglihez hasonlóan - tekerjük fel a kinyújtott tésztákat.A kész tekercseket csomagoljuk folpackba és tegyük a hűtőbe egy-két órára dermedni.Az idő leteltével vizes, éles késsel szeleteljük fel a rudakat.
3. Mákos nudli
Hozzávalók
- 90dkgburgonya
- 30dkgliszt
- 1dbtojás
- só
- vaj
- 15dkgdarált mák
- 8dkgporcukor
- 1dbcitrom
Elkészítés
- A burgonyát alaposan megmossuk, és puhára főzzük. Meghámozzuk, áttörjük, és hagyjuk kihűlni. Lisztezett felületen összedolgozzuk a liszttel, a tojással és egy kevés sóval. Kinyújtjuk, ujjnyi csíkokra vágjuk, mindet rúddá sodorjuk, a rudakat falatnyi darabokra vágjuk. A nudlikat forrásban lévő sós vízbe tesszük, megvárjuk, hogy feljöjjenek a víz felszínére, és további néhány percig tovább főzzük. Szűrőkanállal kiszedjük a nudlikat, és egy kevés felforrósított vajhoz adjuk, majd átforgatjuk. Összekeverjük a mákot, a porcukrot, valamint a megmosott citrom finomra reszelt héját, és a nudlira szórjuk. Azonnal tálaljuk.
- 4. Banánkenyér
- Hozzávalók
- 3dbbanán
- 7.5dkgvaj
- 2tksütőpor
- 1csipsó
- 12dkgcukor
- 1dbtojás
- 1tkvaníliakivonat
- 19dkgfinom liszt
- 1ekburgonyakeményítő
- 2ekdió
- 2ekétcsokoládé
Elkészítés
- Vajjal kikenünk - vagy sütőpapírral kibélelünk - egy kb. 10x20 cm-es mélyebb sütőformát. A banánokat egy tálba tesszük, és egy villával összetörjük, amíg teljesen folyós állagúak nem lesznek, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, a tojást és a cukrot, és alaposan elkeverjük. Kimérjük a lisztet, elkeverjük benne a sütőport és a sót, majd a banános keverékre szitáljuk, és alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a diót és a csokoládét, és azán az egészet lazán átkeverjük. A tésztát sütőformába öntjük, és 175 fokra előmelegített sütőben, kb. egy 1 órán át sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk pár percet a formában hűlni és hagyjuk pihenni. A legjobb másnap felvágni, mert akkor nem morzsálódik annyira.
- 5. Édesburgonyás-céklás-feta saláta
- Hozzávalók
- 2dbédesburgonya
- 1dbcékla
- olívaolaj
- só
- bors
- őrölt kömény
- rukkola
- 20dkgfeta sajt
- szárított oregánó
Elkészítés
- Az édesburgonyát és a céklát meghámozzuk, kockára vágjuk. Egy tűzálló tepsit kevés olívaolajjal kikenünk és elterítjük benne a zöldségeket. Sózzuk, borsozzuk, őrölt köménnyel megszórjuk. 175 fokra előmelegített sütőben alufólia alatt 35-40 percig sütjük, míg a zöldségek megpuhulnak.A rukkolát (fejes salátát használok én) tányérra tesszük, rászedjük a sült zöldségeket, megszórjuk a kockára vágott fetával és szárított oregánóval.
0 Megjegyzések