Feladás

 Feladás


Hanganyag: Felvétel alatt...

Mai téma egy nagyon komoly érzelmi terhet jelenthet sokunk számára. Először definiáljuk a feladást. Feladni sok mindent lehet például munkát, önmagunkat a másikért, céljainkat. Van, amit könnyen feladunk egy vállrándítással, ha helyes, ha nem és van, amit egyszerűen lehetetlennek érzünk és végtelenségig küzdünk a feladás ellen, akár elvi okokból. Célok kellenek, ezek az építőköveink, de nem szabad görcsösen kapaszkodni egy bizonyosan "halott" törekvés után, néha el kell engedni, feladni és új utat keresni.

Hogyan döntsem el feladjam-e?
-Érzelmi töltet, aktivitás (figyeld meg az érzelmeid a céllal kapcsolatban)
-Tudatosság (gondold végig; szándékosan járod az utat vagy sodródsz az árral)
-Állapot (vizsgáld meg magad, na nem úgy, mint egy orvos... lelkileg és testileg milyen szinten érzed magad, tudni fogod, ha változás kell)
-Tettek (fontos cél esetén gondold vég, hogy minden tőled telhetőt beleadtál-e, esetleg van valami, ami még kimaradt)
-Környezet (nem mindent "elhinni", amit mondanak neked, de érdemes felülvizsgáltatni más szemével a helyzeted-megbízható személyek által)
-Utolsó pont: hallgass a belső hangodra!

Célok szempontjából fontos, hogy ne csak kitartani legyünk képesek, hanem elengedni is ezt többször leírom, tudatosítom most benned. Azt hinnéd könnyebb feladni, mint küzdeni, de nem. Persze sok mindentől függ ez, például személyiség, cél stb.

Gyakran a célok távoliak, nehéz őket elérni. Ezért fontos, hogy legyenek "reálisak" is, amiket könnyen megvalósíthatsz. Jellemzően olyanokat állítunk fel magunk elé, amik szinte elérhetetlenek, legalábbis gyorsan nem tudjuk elérni őket, küzdelmesek és kudarcot élünk meg esetenként.
Tipp, két részre bonthatod a céljaid: 1. Közeljövő, könnyen megvalósítható és 2. Távlati jövőbeliek.

Sose a kudarctól való félelem miatt mondj le bármiről!
Miért ne indulhatnál el csalódás után egy másik úton, máshogyan, akár új cél felé. Kezedben a döntés!

Ide tartozik még az Apátia, ami a tanult tehetetlenség állapota. Számos ok lehet, ami miatt kialakul, például: rossz családi háttér, párkapcsolati problémák, erőszak, függőségek. Emiatt a rossz beidegződés hatására azelőtt feladjuk mielőtt belekezdenénk a cél teljesítésébe. Elég súlyos hatásai lehetnek az életünkre. Érdemes szakemberhez fordulni ilyenkor. Céltalanul bolyongani az életben, szó szerint elpazarlása az idődnek, amit itt töltesz. Ráadásul depressziót okoz, boldogtalanná tesz, szomorúvá. Együtt képesek lesztek újra értelmet adni a létezésednek.

Concorde effektus: Nem bírjuk kimondani ennyi, vége, befejeztem, feladom. Túl sok időt, energiát fordítottál a párkapcsolatodnak, munkádnak vagy bármi másnak és halálra van ítélve te is látod? Ennek ellenére nem akarsz lépni? Akkor benne vagy az effektus csavarában.
Egy könyvbe jó példát olvastam erre: 10 éve együtt vagy a pároddal, de már semmi sincs köztetek és mégis elviselitek egymást, minden szokását ismered, tudod milyen Ő...
Tedd fel ezt a kérdést magadnak: Elmennék vele újra randevúra jelen tudásom alapján?
Ha igen a válasz még nincs komoly gond, minden javítható, de ha nem, akkor ideje újragondolnod az életed.

Csak akkor fogunk tudni olyan célokért dolgozni, amik fontosak számunkra, ha feladunk bizonyos dolgokat, amik nem szolgálnak minket.

0 Megjegyzések