Kudarcok

Kudarcok


Hanganyag: Feltöltés alatt... (sajnos megcsúsztam velük, de itt mindig új bejegyzés vár)


Az élet velejárója, hogy időről-időre kudarcok érnek minket. Nem sikerülhet mindig minden, amit csak szeretnénk. Csalódások tanítanak meg jobban küzdeni bizonyos célokért, növelik a kitartást, tapasztalatokat adnak számunkra. Szokták mondani: "Minden hozzáállás kérdése!"

A kudarcok erősebbé tesznek minket, de néha rombolóan hatnak énképünkre. Ha nem bírunk elviselni egy csalódást, nem lépünk tovább, kihat a jövőnkre, akkor könnyen csapdába eshetünk egy nekem ez sose fog sikerülni mondattal. Először csak egyszer jelenik meg egy nehezebb feladatnál, aztán később folyamatossá válhat, bárminél ezt érezhetjük. Ekkor kezdődik el a munka, figyelnünk kell a reakcióinkat és közbelépni pozitív gondolatokkal. Meg kell tanulnunk bízni az erősségeinkben.

Tipp: Érdemes elővenni egy lapot és felírni az eddigi kudarcokat. Másik lapra pedig felírhatod mit tehettél volna, hogy másképpen alakuljon a helyzet, mi lehetett a hiba. Ha más szemmel nézel ezekre lassan meglátod, hogyan értél volna el sikert és min kell változtass a jövőben, hogy ne érjen sok csalódás.

2 féle embert különböztethetünk meg:

1. Rögzült szemléletmód (tulajdonságaink fixek, leosztott lapok szerint élünk)
2. Fejlődő szemléletmód (bármikor képesek vagyunk minden téren fejlődni, nincsenek fix lapok)

Kudarckezelésnél ezek fontos szempontok, hogy melyik kategóriába tartozunk. Vegyünk példának egy zongorista lányt. Tehetséges és ez a bizonyíték arra, hogy ő neki Sikert kell elérnie. Ha elbukik az azt jelenti, hogy nem elég jó, nincs értelme többet gyakorolnia, fejlődnie. Nem neki való a zongora kudarc átélése után. - Igen, ő az első kategória. Második kategóriába ez a lány tovább fejlesztené magát és nem adná fel. Elengedné a kudarcot és új lehetőséget keresne sikert elérni.

Használd mostantól ezt a második szemléletmódot és könnyebb lesz az életed. Persze a kudarc nem fog elkerülni, szomorú leszel adott pillanatokban, de megtanulod kezelni már az ilyen eseményeket.

Ezenfelül vannak még a sikert kereső emberek és a kudarcfélők:
Előbbi csoportba tartozol, ha nem félsz a kudarcoktól és bármire képes vagy, hogy célt érj. Minden kihívás egy lehetőség számodra. Szereted magad elérhetetlen célok elé is állítani, ha éppen ehhez van kedved, mivel bizonyítani akarod, hogy számodra nincs lehetetlen.
Másik csoportba tartozol, ha alacsony az önbecsülésed, szorongsz bármi feladat kerüljön utadba. Rettegsz a kudarctól, ezért kerülsz minden kihívást. Ellenkezője vagy a sikert kereső személyiségnek. Biztonsági játék kedvezz neked. Sokszor a negatív hozzáállásoddal vonzod be a csalódást!

Mellékinfó: Imposztor szindrómáról röviden most csak annyit írnék, hogy rettegnek a lebukástól, így a kudarcoktól is. Senki nem tudhatja meg, hogy valami nekik nem sikerült. Kerülnek minden helyzetet, ami által ehhez közel kerülhetnének. Nem bírják a kritikát. Típusai: perfekcionista, szakértő, magányos, született zseni, szupernő/férfi. Bővebben, ha valaki kéri kifejtem majd később ezt!

Röviden összefoglalva mindent: Ne félj a kudarcoktól! Nem zárhatjuk ki az életünkből, de tőlünk függ, hogy hogyan állunk hozzá. Kitartással, ésszel és önbizalommal, bármire képes vagy, efelől kétséged se legyen! Ha nem elsőre, majd sikerül másodjára! Ha mégse érzed a te utadnak azt a kijelölt célt, még mindig kereshetsz ezer másikat... :)

0 Megjegyzések