Asszertivitás

 Asszertivitás


Bármilyen kapcsolatban a saját igényeink kifejézésénél meghátrálunk jellemzően. Visszahúzódóak leszünk társaságban, mert problémának érezzük szükségleteinket. 

Egy jó kapcsolatban fontos, hogy kifejezhessük, érvényesíthessük érdekeinket. Ha a lehetőség hiányzik az komoly vitákhoz vezet. Azt érezzük mi nem számítunk. Az önérvényesítés fontos mindkét oldalon. Haragot szül a fel nem ismert, ki nem fejezett igény. Ide említem a csalódottságot is, ami a nem kifejezett igény utáni elvárás, hogy a másiknak tudnia kéne mire van szükséged. 

Az elnyomás pedig bármelyik oldalon iszonyatos hiba!

Az asszertív kommunikáció tanulása előtt térképezd fel a saját igényeid, ismerd önmagad.

-Tudd mi a fontos neked és mi nem az.

-Tanulj meg nemet mondani.

-Merj kérni!

-Ha hibázol ne ostorozd magad, csak vállalj felelősséget, javítsd ki, lapozz.

-Nem lehetsz mindig tip-top, fogadd ezt el...

-Merd kimondani a véleményed, vállald fel érzéseid.

-Képviseld önmagad, bárkivel szemben!

A lényeg állj ki magadért, de ne sérts meg senkit eközben. Legyen egyensúly! Határok tisztelete fontos tényező, mindkét oldalon. Viszont tényleg ne szorítsd mások mögé többet önmagad és merj kommunikálni kifelé és befelé bátran!

Az igaz szeretet a kölcsönösségben rejlik!

Az önérvényesítésnek 2 összetevője van:

-Felkészülés. (tervezz előre, gondold ki mit hogyan szeretnél tenni-mondani és kérni)

-Te és a másik fél. (ha ismered az illetőt, akkor tudod mit kell tenned vele szemben, viszont, ha nem ismered, akkor közelítsd óvatosan meg, de határozottan, hiszen nem ismered a hátterét, reakcióit, így más módszert kell alkalmazz adott esetben, mint másoknál)

Egy jó kommunikáció a felkészülésben, a non-verbális jeleidben, én-üzijeidben, meghallgatásban és közös pontokban rejlik.

Előfordulhat gyakran sajnos negatív ütközés, másik oldali manipuláció, terelés, vád, tagadás. Ilyenkor nyerj időt, mondd azt 1 percet kérek és visszatérhetünk a témára, ha nincs rá megfelelő azonnali reakciód. Idővel csípőből vágod majd, de eleinte ez jó módszered lesz.

Mára erről a témáról ennyit terveztem írni, remélem tetszett és érthető volt minden. Lesz több bejegyzés az idők folyamán ebben a témában...

Legyen szép heted! 😇

0 Megjegyzések