Önsorsrontás!

 Önsorsrontás

Ezt nevezem ördögi körnek. Mindig ugyanazokba a hibákba esel bele. Az önsorsrontás olyan lépést jelent, amivel hátráltatod önmagad, pedig tudod mi lenne a jó, célravezető út.


Például saját eset: Ételérzékenyen megeszek egy "bűn ételt" és csodálkozok, hogy szenvedek, rosszulleszek... Nevezzük nevén önbántalmazás! Lehet esetenként tudattalan, meggondolatlanság, de többségben szándékos döntés.

Az önsorsrontás az önbizalom hiányával kéz a kézben jár. Az előbbi példát nézve hamar kiütközik reakcióként a pánik, harag. Haragszol másokra amiért ők egészségesek, nekik mindent szabad enniük, közben utálod magad te nem vagy ilyen, megfelelő, miért is tetted ezt. Ezt eljátszod havi 1x legalább, mert miért is ne. Pánik, harag után jöhet a kétség. Elmúlik? Jól leszek? Mi lesz a következmény? Szerintem érted itt mire gondolok.

Másik rész a tudattalan lelki háttér. (semmit se érek tipikus mondat) Nem elég az érzelmi hullámvasút még csalódsz is önmagadban, kudarcot élsz meg. Előjönnek a félelmek.

Röviden a folyamat:

-Félreétkezés pl. (esetem, diétában stb)

-Bűntudat, rosszullét, pánik

-Harag, utálat, önutálat

-Kétségek

-Kudarc, félelmek, önkorlátozás

-Felismerés, de új körök ismétlése

Remélhetőleg nem tudattalanul állsz és kapcsolsz mit rontottál el. Máskor eldöntöd máshogyan cselekedsz, változtatsz a mintáidon. Gond ott van, hogy iszonyat nehéz megtörni az ördögi köröket! Legyen szó munkai témáról, barátságról, mérgező kapcsolatokról vagy bármi másról. Az elengedéshez ismerni kell önmagad és mintáidat. Csak így tudsz javítani a helyzeteden.

Az elengedés hiánya mellett meg kell említenem a másik láncot a biztonság érzetet. Sokan azért önsorsröntóak, mert ezzel hamis biztonságban tudják magukat tartani. 

Képbe jönnek még az örökölt mintáink. Erről később hosszabban írok.

Gyermekkori események, amik befolyásolják a jelened. Valamilyen szinten ekkor megírjuk magunknak a későbbi viselkedésünket, tetteink hátterét, sorsunk útját.  Ha ezek negatívak, akkor érdemes lerombolni mindent és az alapoktól kezdeni önmagunk felépítését! Ehhez kereshetsz szakembert vagy fejlesztheted önmagad is. Előbbi biztosabb adott esetekben. Ha önútra lépnél, akkor keresd meg az életedben azokat a pontokat, amelyek aktivizálják az önsorsrontó mintáid. Merd felismerni, lépni, változtatni rajtuk. Tudd a kötődési stílusod, ismerd az érzelmeidet/reakcióidat, vesd le a múlt láncait és lépj a jelenbe, dolgozz a jövődön!

Mára erről a témáról ennyit terveztem írni, remélem mindent értetek, ha nem, írjatok bátran kérdés esetén bármelyik oldalamon. Közösen akár fel is tárhatjuk a sorsrontó mintáidat, de szerintem magadtól is menni fog ezek után.😊

0 Megjegyzések